A3 Haber

TÜİK, Mayıs’taki enflasyonu “sıfır doğalgaz faturası” yöntemiyle düşürecek

TÜİK, Mayıs’taki enflasyonu “sıfır doğalgaz faturası” yöntemiyle düşürecek

TÜİK, Mayıs’taki enflasyonu “sıfır doğalgaz faturası” yöntemiyle düşürecek
Mayıs 30
09:22 2023

TÜİK, doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle Mayıs’taki enflasyon hesabında sıfır fiyat yönteminin uygulanacağını duyurarak, bu değişikliğin Mayıs enflasyonunu kuvvetli bir şekilde indireceğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle Mayıs’taki enflasyon hesabında sıfır fiyat yönteminin uygulanmasına karar verdi.

TÜİK’in açıklamasına göre, Haziran 2023 ve Mayıs 2024 arasındaki enflasyon hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için yapılacak indirim dikkate alınacak. Hesaplamada, 25 metreküp üstündeki doğalgaz için ödenen fiyat dikkate alınacak.

Açıklamada bu değişikliğin Mayıs enflasyonunu kuvvetli bir şekilde indireceğini, ancak doğalgaz tüketiminin artacağı yıl sonuna doğru enflasyonu artıracağını vurgulandı.

TÜİK’in kararının ardından konuyla ilgili değerlendirme yapan Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, “Mayıs’ta TÜİK sıfır veya hafif negatif enflasyon açıklayabilir. Nedeni ücretsiz doğalgaz uygulaması nedeniyle doğalgazda sıfır fiyat yönteminin uygulanacak olması. Tahminen aylık enflasyonu yaklaşık 2,4 puan aşağı çeker” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, Hakan Kara’nın sosyal medya paylaşımını alıntılayarak, “Sabit gelirliler Temmuz’da enflasyon farkı alacaklar. Mayıs’ta sıfır veya negatif çıkacak enflasyon,6 aylık toplam enflasyonu aşağı çekecek, sabit gelirliler daha düşük ücret/maaş artışı alacaklar. Kısacası, Mayıs ayında bedava gaz uygulamasını sabit gelirliler finanse edecekler” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER