CHP’de kritik MYK sona erdi, tüm MYK üyeleri istifa etti: Hangi kararlar alındı, yol haritası ne olacak?
CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bugün saat 13.00’te parti genel merkezinde Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantı dört buçuk saat sürdü. MYK üyelerinin tamamı istifa etti. Kılıçdaroğlu istifaları onayladı. Seçim sonuçları masaya yatırıldı. Cumartesi günü de Parti Meclisi (PM) toplanacak.
Seçimlerde istediği sonucu alamayan Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda seçim sonuçları masaya yatırılacak. Cumartesi günü de CHP Parti Meclisi (PM) toplanacak.
Toplantının ardından henüz açıklama yapılmazken MYK üyelerinin tamamı istifa etti. Kemal Kılıçdaroğlu istifaları onayladı.
Kılıçdaroğlu, Halk TV yazarı Fikret Bila’ya konuşmuş, istifa sorusuna, “MYK’da, Parti Meclisi’nde incelemeler, değerlendirmeler, tartışmalar yapılacak ve hep birlikte karar vereceğiz” yanıtını vermişti.
Kılıçdaroğlu’nun Cumartesi günü Parti Meclisi toplantısının ardından yeni MYK’yi belirlemesi bekleniyor.
Aralarında milletvekilliğine aday olmayan Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin de bulunduğu bazı isimlerin yeni yönetimde görev almak istemediklerini Kılıçdaroğlu’na ilettikleri öğrenildi.
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından yapılan kısa MYK toplantısında bazı üyeler istifa edebileceklerini söylemişti. Kılıçdaroğlu ise “başarısızlığı kabul etmek anlamına geleceği” gerekçesiyle bu üyelerden bir süre beklemelerini istemişti.
Kılıçdaroğlu’nun Cumartesi günü yapılacak PM toplantısının ardından yeni MYK’yi belirlemesi bekleniyor. MYK ve PM’de kurultay takvimi de netleşebilir.
Bazı MYK üyeleri ise Meclis grup yönetiminde yer almak istiyor.
MYK’da kapsamlı değişiklik yapması beklenen Kılıçdaroğlu’nun bazı isimleri ise görev alanını değiştirerek koruyabileceği belirtiliyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, “Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde en güçlü ve en önemli değişimi yapan liderlerin başında geliyor. Bundan sonra da partide bir değişim ve dönüşüm olacaksa, bu Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na rağmen değil, onunla birlikte ve onun önderliğinde olacaktır” dedi.
Kılıçdaroğlu kurullarını dinleyecek
CHP’de seçim sonrası, parti yönetiminde de “değişim” talepleri yüksek sesle dile getirilmeye başladı.
Eski İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin ardından, 2020’deki 37. Olağan Kurultay’da Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkan adayı olan ancak kaybeden eski milletvekillerinden İlhan Cihaner de parti yönetimine karşı izlenen “yeni merkez sağ inşası” taktiğinin tutmadığı açıklamasını yaptı ve “Mücadeleye ve sorumluluk almaya hazırız” paylaşımını yaptı.
“İstifa edecek misiniz” sorusuna yanıt
Halk TV’den Fikret Bila’ya konuşan Kılıçdaroğlu ise Bila’nın “istifa edip etmeyeceği” yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:
CHP çok köklü bir parti. CHP’de her düşünce rahatlıkla dillendirilir, tartışılır ve bu süreç sonunda partinin yetkili kuralları karar verir. Şimdi bu süreci yaşıyoruz. MYK’da, Parti Meclisi’nde incelemeler, değerlendirmeler, tartışmalar yapılacak ve hep birlikte karar vereceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız.
Yol haritası değişebilir
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın kulislerden derlediği bilgilere göre Kılıçdaroğlu’nun en az yerel seçimlere kadar partisinin başında kalacağı yorumları yapılsa da, kurullarda yapılan iç değerlendirmeler ve parti tabanını tepkisine göre hesapların değişebileceği yorumları da yapılıyor.
Kılıçdaroğlu Meclis grubu, MYK ve PM üyeleri ile il başkanlarını dinledikten sonra rotasını belirleyecek.
Seçimden sonra MYK üyeleriyle bire bir görüşmeler yapan ve görüşlerini alan Kılıçdaroğlu’nun öncelikle parti vitrini olarak da nitelendirilen MYK’da kapsamlı bir değişikliğe gidebileceği belirtiliyor. Buna gerekçe olarak da “değişim baskısı karşısında, tabanı rahatlatma zorunluluğu” gösteriliyor.
CHP kaynakları, Kılıçdaroğlu’nun şu anda istifa seçeneğini düşünmediğini belirtirken, yerel seçime giderken böyle bir kararın partide “iç kavga ve karmaşayı büyüteceğini” ifade ediyorlar.
İmamoğlu muhalif hareket başlatabilir mi?
CHP yönetimi bir yandan da İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarını yakından izliyor. Bazı CHP kurmayları İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na karşı bir genel başkanlık yarışı başlatmayacağını, ancak aday olmaması halinde harekete geçeceğini savunuyor.
Yaklaşan yerel seçimlere işaret edilerek, İstanbul’u bırakmayacağı yorumları da yapılıyor.
Ancak CHP kulislerinde İmamoğlu’nun “değişim” mesajı verdiği açıklamaları, “genel merkez yönetimine bayrak açmanın işareti” olarak yorumlanıyor.
Kongre takviminin başlamasının ardından İmamoğlu’nun, parti örgütlerinin nabzını tutarak, genel başkanlık yarışına girip girmeyeceğinin netleşeceğine dikkat çekiliyor.
Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun partinin başında kalmaya devam etmesi halinde İmamoğlu’nun, yeni bir siyasi oluşumu da başlatacağı yorumları yapılıyor. Ancak bunun için aceleci olmayacağı ve bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimini bekleyebileceği iddiaları da dile getiriliyor.
Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel Meclis’te
CHP’de ilk değişim Meclis grubunda yaşanacak. Meclis grubu Cumartesi günü basına kapalı toplanarak, hem yeni grup yönetimini, hem de TBMM Başkanlık Divanı’nda görev yapacak isimleri belirleyecek.
Kılıçdaroğlu’nun milletvekili olmaması nedeniyle yeni bir grup başkanı belirlenecek. Grup Başkanlığı için başvuruda bulunan tek isim olan ise grup başkan vekili olarak görev yapan Manisa Milletvekili Özgür Özel.
Grup Başkanı olarak Özel’in seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, grup başkan vekilliği için sekiz aday var. Eski Grup Başkanvekili Engin Altay, yeni dönemde görev almak istemediği için, diğer grup başkanvekili Engin Özkoç ise milletvekili olmadığı için grup başkanvekillerinin tümü yenilenecek.
Grup Başkanvekilliği için Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç, Bülent Tezcan ile yeniden milletvekili seçilen Mahmut Tanal, Murat Emir, Ali Mahir Başarır, Zeynel Emre, Murat Bakan başvuruda bulunan isimler arasında.
TBMM Başkan vekilliği için ise Ankara milletvekili Tekin Bingöl aday oldu.