A3 Haber

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden ABD’ye sert yanıt: ABD ve yardakçılarına seyirci kalmayız!

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden ABD’ye sert yanıt: ABD ve yardakçılarına seyirci kalmayız!

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden ABD’ye sert yanıt: ABD ve yardakçılarına seyirci kalmayız!
Haziran 01
20:35 2023

ABD’nin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby’nin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin askeri uydu fırlatmasına karşı gösterdiği tepkiye Kore’den sert bir yanıt geldi. Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi başkan yardımcısı Kim Yo Jong, “Hiç kimse ABD’ye, belirli bir devletin egemenlik hakkına müdahale etme yetkisi vermemiştir. ABD ve yardakçıları, egemenlik haklarımızı ihlal etmeye yönelik aceleci eylemlerde bulunmaya devam ederse, bunlara asla seyirci kalmayacağız” dedi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) askeri uydu fırlatmasına ilişkin uluslararası polemik sürüyor. ABD ve yandaşlarının, KDHC’ye yönelik keyfi ve zorbaca açıklamalarına, bu ülkeden sert bir yanıt geldi.

Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi başkan yardımcısı Kim Yo Jong, bugün yayımladığı açıklamada, “Hiç kimse, Kuzey Kore’nin uydu fırlatma konusundaki egemenlik hakkını inkar edemez” dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

  • ABD, meşru müdafaa hakkı kapsamında askeri keşif uydusu fırlatması nedeniyle KDHC’ye (DPRK) yönelik müzmin düşmanlığını açıkça ortaya koyuyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüm ülkelerin KDHC’nin askeri uydu fırlatmasını kınaması gerektiğini belirterek, bunun BMGK’nin “kararının” açık bir ihlali olduğu için gereksiz yere gerginliği tırmandırma ve bölgesel güvenliği istikrarsızlaştırma tehlikesi olduğunu söyledi.
  • Bu ne şaşırtıcı ne de yeni bir durumdur, ancak ABD haydutça ve anormal düşüncesinden kaynaklanan basmakalıp bir saçmalığı serbest bırakmaktadır. Gerilimi gereksiz yere tırmandıran ve bölgesel güvenlik durumunu istikrarsızlaştıran kim?

“Uydu fırlatmak kınanacaksa ABD kınanmalıdır”

  • Eğer KDHC’nin uydu fırlatması özellikle kınanacaksa, binlerce uydu fırlatmış olan ABD ve diğer tüm ülkeler kınanmalıdır. Bu kendi kendisiyle çelişen bir safsatadan başka bir şey değildir. BMGK’nın, amacı ne olursa olsun balistik roket teknolojisinin kullanımını yasaklayan “kararına” göre sadece KDHC’nin bunu yapmasına izin verilmemesi gerektiği, ancak diğer ülkelerin bunu yaptığı şeklindeki zorlama mantık, açıkça KDHC’nin uzayı kullanma hakkını ciddi şekilde ihlal eden ve onu yasadışı bir şekilde baskı altına alan gangstervari ve yanlış bir mantıktır. ABD tarzı gangster mantığının BMGK’nin “kararında” öngörülmüş olması acınacak bir durumdur.
  • ABD, KDHC’nin uzay yörüngesine balonla uydu fırlatmasının bile yasadışı ve tehdit edici olduğunu iddia edebilecek bir grup gangsterdir. Yanlış bir formülle asla doğru bir cevap verememesi ve yanlış anlamayı bir kenara bırakmaması 21. yüzyılda “ABD’nin trajedisidir.”

“ABD, uzay anlaşmasının hükümlerine baksın”

  • ABD, çatışma histerisiyle ısınan kafasını soğutmalı ve egemen bir devleti uydu fırlatması ve uzay geliştirme hakkı nedeniyle temelsiz bir şekilde inkar etmeden ve çekiştirmeden önce BM Şartı’na ve uzay anlaşmasının hükümlerine bir kez daha açıkça bakmalıdır.
  • Şu anda bile ABD, Kore Yarımadası üzerinde çok sayıda keşif uydusu, yüksek irtifa insansız keşif uçağı ve diğer tüm keşif varlıklarını gökyüzünde uçurduktan sonra KDHC’nin her hareketini keskin gözlerle izlemekle meşgul. Askeri keşif uydusu fırlattığı için KDHC’yi suçlamak, tıpkı suçlu bir tarafın takım elbisesini ilk önce doldurması gibidir ve mantıksızdır. ABD artık ne yanılsamaya kapılmalı ne de kendine aşırı güvenmelidir. Hiç kimse ABD’ye belirli bir devletin egemenlik hakkına müdahale etme yetkisi vermemiştir.

“ABD’yi bir kez daha açıkça uyarıyoruz”

  • Bu vesileyle, “diplomasi kapısı” ve “samimi müzakere” gibi ballı diyalog türküleriyle uluslararası toplumun gözlerini kör, kulaklarını sağır etmeye çalışan ABD’yi bir kez daha açıkça uyarmak isteriz. “Rejimin sonu” ve “sistemin yıkılması” söylemlerini sık sık yineleyen ABD ve yardakçılarıyla diyaloğa girme gereği duymuyoruz. KDHC’ye yönelik düşmanca politikanın uzatılmasından hiçbir fayda sağlayamayacaklarını ve KDHC ile çatışma arayışlarının ne kadar tehlikeli olduğunu anlamaları için daha saldırgan bir tutumla karşı koyma tarzımızı sürdüreceğiz. Egemenlik hak ve çıkarlarını savunmak için ne olursa olsun harekete geçmeye hazırız.

“ABD ve yardakçılarının nelerden korktuğunu bir kez daha teyit ettik”

  • KDHC’nin askeri keşif uydusu meselesinden bu kadar rahatsız olan ABD ve yardakçılarının psikolojisini okuyarak, düşmanların en çok KDHC’nin keşif uydusu da dahil olmak üzere mükemmel keşif ve bilgi araçlarına erişiminden korktuklarını bir kez daha teyit ettik ve buna bağlı olarak keşif araçlarını geliştirmek için daha fazla çaba göstermemiz gerektiğinin farkındayız. KDHC’nin askeri keşif uydusunun yakın gelecekte doğru bir şekilde uzay yörüngesine yerleştirileceği ve görevine başlayacağı kesindir. ABD ile çatışmanın uzun süreceğinin farkındayız ve uzun vadeli tehdit ve zorlukların bilincinde olarak savaş caydırıcılığımızı her yönüyle güçlendirmek için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.
  • ABD ve yardakçıları egemenlik haklarımızı ihlal etmeye yönelik aceleci eylemlerde bulunmaya devam ederse, bunlara asla seyirci kalmayacağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER