A3 Haber

Bloomberg: Mehmet Şimşek “tam yetkili hazine ve maliye bakanı” olarak kabineye giriyor

Bloomberg: Mehmet Şimşek “tam yetkili hazine ve maliye bakanı” olarak kabineye giriyor

Bloomberg: Mehmet Şimşek “tam yetkili hazine ve maliye bakanı” olarak kabineye giriyor
Haziran 02
12:30 2023

Bakanlar listesinde isminin olup olmayacağı merak konusu olan Mehmet Şimşek için tam yetki verildiği ifade edildi. Şimşek’in tam yetkili hazine ve maliye bakanı olarak listeye gireceğini söyleyen Bloomberg, bu kararın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinde alındığını yazdı.

Bugün milletvekillerini yeminlerini edecekken yarın da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeminini edip bakanlar listesini açıklayacak. Bakanlar listesinde Mehmet Şimşek, İbrahim Kalın ve Hakan Fidan’ın isimleri konuşulurken, ABD merkezli Bloomberg, Mehmet Şimşek tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı olarak listeye gireceğini yazdı.

Geçtiğimiz günlerde Bloomberg yazarı Bobby Ghosh, “Türkiye’nin bir sonraki maliye bakanı kim olacak? Bir önemi yok” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanı Erdoğan absürd ekonomik fikirlerinden açıkça vazgeçene dek, yapılacak herhangi bir atama vitrin süsü olarak görülmeli” ifadelerini kullanmıştı.

Tüm bunların yanı sıra Şimşek’in Merkez Bankası konusunda da güvence aldığı iddia edilmişti.

Artan enflasyon rakamları, büyüyen cari açıklar sebebi ile uzman isimlerin uyarmalarına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, faizi düşürmede ısrarcı olması her fırsatta yineleniyor.

Seçim sonuçlarının açıklandığı gecedeki balkon konuşmasında Erdoğan, ”Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bloomberg’ten Fırat Kozok’un haberine göre Mehmet Şimşek’le ilgili karar, Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesinde netleşti. Şimşek’in tam yetkili Hazine ve Maliye Bakanı olarak listeye girmesi bekleniyor.

Mehmet Şimşek kimdir?

Şimşek 1967’de Batman ilinin Gercüş ilçesinde doğdu. 1989’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi iktisat bölümünden mezun oldu. 1991’de Birleşik Krallık’taki York Üniversitesi’nden ekonomi alanında yüksek lisans derecesi almaya devam etti.

Şimşek, eğitimini tamamladıktan sonra aralarında Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun da (IMF) bulunduğu birçok uluslararası finans kurumunda ekonomist olarak çalıştı. 1998’de Merrill Lynch’e gelişmekte olan piyasalar ekonomisti olarak katıldı. Daha sonra Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da Merrill Lynch’in gelişmekte olan piyasalar stratejisinin başı oldu.
Şimşek, 2007’de AKP milletvekili olarak TBMM’ye seçildi. Aynı yıl ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak atandı. 2009’da maliye bakanlığına getirildi.

Şimşek, 2015’te başbakan yardımcılığına atandı. 2018’de bu makam kaldırılana kadar bu görevi sürdürdü.

Siyasi kariyeri boyunca serbest piyasa ekonomisinin geliştirilmesi, uluslararası tekellerin yatırım ortamının iyileştirilmesi ve finansal sektörün güçlendirilmesi konularında çalıştı.

2018’de siyaseti bırakarak aktif politika hayatından çekildi. Sonrasında uluslararası danışmanlık firmalarında görev aldı ve ekonomi üzerine yazılar kaleme aldı.

Şimşek’in İngiltere vatandaşlığı da bulunuyor. 2009’da dönemin CHP grup başkan vekili Kemal Kılıçdaroğlu, bunu vurgulayarak “Kemal Unakıtan’dan sonra şimdi bir bakan daha var. İngiliz Mehmet. İngiliz Mehmet’in kız kardeşi de yeşil kartlı” demişti. Şimşek de “Anayasanın ve Vatandaşlık Kanunu’nun verdiği hak uyarınca ve ilgili makamlardan izin alarak çifte vatandaş oldum” diye yanıtlamıştı.

2010’da sızdırılan Wikileaks belgelerinde dönemin ABD hazine bakan yardımcısı David Cohen’le Mehmet Şimşek’in bir görüşmesine ilişkin belgeler yer alıyor. Belgelerde iddia edilen görüşmede Türkiye ekonomisine dair çeşitli değerlendirmeler yer alıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER