A3 Haber

Hakan Fidan’ın CV’sinde yazmayanlar: Kabinenin merak edilen bakanı hangi konulara yoğunlaşacak?

Hakan Fidan’ın CV’sinde yazmayanlar: Kabinenin merak edilen bakanı hangi konulara yoğunlaşacak?

Hakan Fidan’ın CV’sinde yazmayanlar: Kabinenin merak edilen bakanı hangi konulara yoğunlaşacak?
Haziran 09
11:04 2023

Tayyip Erdoğan’ın 13 yıl önce MİT Başkanlığı’na atadığı yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan merak ediliyor. Aktif siyasette yer almak istediğini bizzat Erdoğan’a ileten Hakan Fidan’ın yol haritası…

28 Mayıs ikinci tur seçimlerinin ardından Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesi araştırılmaya devam ediyor. Ancak yeni kabinede en çok merak edilen isim Erdoğan’ın ‘sır küpüm’ dediğini yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan…

Gazete Pencere’den Nuray Babacan “Hakan Fidan’ın CV’sinde yazmayanlar” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Habere göre seçim kampanyasının yoğunlaştığı dönemde Tayyip Erdoğan ile Hakan Fidan arasında yapılan görüşmede, Fidan’ın yeni dönemde MİT Başkanlığı görevi yerine aktif siyasette olmak istediğini bizzat söylediği iddia ediliyor. Fidan, aksi durumda emeklilik talebinde bulunmuş.

Fidan, Dışişleri Bakanlığı’nın rutin ilişkileri ve işleri dışında beş dosyaya yoğunlaşacak. Fidan’ın yoğunlaşacağı konular Babacan’ın yazısında şöyle ifade edildi:

  • Suriye’yle MİT Başkanı’yken bizzat yürüttüğü ilişkilere boyut kazandırması gerekecek. İki ülkenin dışişleri bakanları düzeyindeki adımların, liderler düzeyine çıkartılması gibi zor bir sınava hazırlanacak. Bütün bunları anlatırken, Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’ın gitmesi tezinden iki yıl önce sessiz sedasız vazgeçtiğinin altını da çizelim. Liderleri bir araya getirmek için her iki tarafın da avantajlı olduğu bir perspektife ihtiyaç olacak. Türkiye, PKK destekçiliği ve sığınmacıların geri dönüşü konusunda net isteklerine karşın Suriye yönetiminin Türk askerinin topraklarından çekilmesini kabul ederek yanıt verilebilecek mi?
  • Tüm komşularıyla sorunu olan ülke görüntüsünden çıkmak için diğer 4 dosyada, Mısır, Ermenistan, Irak ve Yunanistan olacak. Yunanistan’dan, günlük siyasetin rutin tehditleri üzerinden yapılan komşuluk tanımını değiştirmesi istenecek. Mısır ile kısmen adım atıldı. Ermenistan Başbakanı’nın seçim kutlamalara katılması, işi kolaylaştırdı. Sınır kapısının açılması gündeme alınacak. Irak merkezi yönetim ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan gerginliğin giderilmesi Türkiye’nin avantajına olacak. Bunlarda, Suriye dosyasına kıyasla daha kolay yol alınacak. İran ile ilişkiler tek başına yazı konusu olabilecek kadar karmaşık olduğu için acil eylem planının bir parçası değil.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER