Ağam biri bizi kandırıyor ama kim bilemiyoruz: Rant ama bir sor niye?
CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin MHP’li Aliağa Belediyesi’ne hem de İzmir’in kurtuluş günü yapılan meclis toplantısında imar rantı mı yarattığı konusundaki “CHP’li büyükşehir MHP’li belediyeye rant kapısı mı açıyor? Hem de 9 Eylül’de” başlıklı yazım gereken ilgiyi gördü.
Öncelikle teşekkür Halk TV’ye.
Hem internet sitelerin de hem de haber bültenlerinde A3 Haber’in adını vererek olayı anlattılar, kaynak göstermek bizim sektörde ender görülen bir davranış.
İkinci teşekkür de kamuoyu denen vatandaşın kendisine.
Telefon edip, mesaj yollayıp, elektronik posta ile hem olay hakkındaki bilmediklerimizi hem de kulis bilgilerini paylaştıkları için.
Neyse biz konumuza dönelim yine.
Aliağa Belediye Meclisi’nde kabul edilerek büyükşehir meclisine “onay” için gönderilen imar planı değişikliğindeki “ayrıntılar” sonunda 11 Eylül 2024’de yapılan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun kararı doğrultusunda reddedildi.
Kimileri yeniden geleceğini iddia etse de bence büyükşehir meclisi bundan sonra böyle bir karara onay vermez.
Nasıl gelişeceğini önümüzdeki aylarda görürüz.
Okuyuculardan gelen olumlu/olumsuz tepkiler ve eleştiriler genelde konunun çok tarih içermesi nedeniyle “anlaşılmaması” üzerine yoğunlaştı.
O yüzden “imar rantı” konusunu ilk günden başlayıp günümüze getirmeyi önemsedim.
Sanırım bu sayede birlikte daha iyi aydınlanacağız.
Aliağa Belediye Meclisi 5 Aralık 2023’de 193 sayılı kararı ile Aliağa Atatürk Mahallesi 1378 ada 2 numaralı parsel ve çevresini kapsayan imar değişikliği kararını “kabul ederek” hazırlanan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planlarını onay için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 14 Haziran 2024’te Çeşme Kalesi’nde yaptığı meclis toplantısında 28 sıra sayılı önergenin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na “havale edilmesine” karar verdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, kendisine havale edilen önergeyi 7 Temmuz 2024’de yaptığı toplantıda ele aldı. Toplantının sonunda Aliağa Belediye Meclisi’nden gelen imar değişikliği kararının “bu aşamada komisyonumuzca uygun görülmemiştir” diyerek yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun 7 Temmuz 2024’de “uygun görmediği” değişiklik 8 Temmuz 2024’deki İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldi.
Gündemin 40. maddesinde Aliağa Belediyesi’nden gelen ve İmar Komisyonu’nun “uygun görülmedi” kararını verdiği “imar değişikliği” vardı.
Maddenin görüşülmesine başlandığında meclisi yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın söz vermesi üzerine İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Zafer Levent Yıldır açıklama yaptı. Yıldır, konuyu İmar Komisyonu’nda görüştüklerini asıl temel sorunun jeolojik etütlerin eksik kalması olduğunu ancak başkanın (Y.N: Aliağa Belediye Başkanı’nı işaret ediyor sanırım) uyarısı ile eksiğin tamamlandığı haberini aldıklarını, dolayısıyla konunun İmar Komisyonunda tekrar görüşülmek üzere komisyona iade edilmesini istedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da karar sonrası tepkisini “Güzel oldu değil mi?” diye gösterdi. Böylece İmar Komisyonu’nda “uygun görülmeyen” imar değişikliği kararı komisyona iade edildi.
8 Temmuz 2024’de yapılan büyükşehir meclis toplantısında “oybirliği ile reddedilmesi” istenen Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” önerisi, 9 Eylül 2024’de yapılacak meclis toplantısının bu kez 41. maddesi olarak yeniden gündeme geldi.
8 Temmuz’da “reddedilmesi” istenen öneri bu kez oy birliği ile “kabul edilmesi” istenerek belediye meclis gündemine taşındı.
7 Eylül 2024’de a3haber.com da yayınlanan yazı üzerine konu bir anda kamuoyunun gündemine taşındı.
Ulaştığım bilgilere göre CHP Genel Merkezi ve Genel Başkanı bile devreye girdi.
Sonuçta 9 Eylül 2024 günü geldi çattı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci oturumuna Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği 41. madde olarak” yeniden görüşüldü.
Meclis Başkanvekili Altan İnanç’ın başkanlığında toplanan meclis 41. maddede yer alan Aliağa’daki “imar değişikliği” konusuna gelince İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ve İmar Komisyonu üyesi CHP’li Yağmur Yurdakul Özkan söz aldı.
Özkan, konunun ilk aşamada komisyonda “jeolojik etütlerin eksik olması” nedeniyle kabul görmediğini, daha sonra ilçe belediye başkanın da “ricasını kırmayarak” gündemde bıraktıklarını, aradan geçen zaman içinde bölgenin Özel Güvenlik Bölgesi olması nedeniyle “Milli Savunma ve Çevre Bakanlığı’ndan güncel görüş” alınması gerektiğine karar verdiklerini söyledi. Özkan bu gerekçelerle önerinin “komisyona iadesini” istedi ve meclis de bu kararı onayladı.
8 Temmuz 2024’de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İmar Komisyonu’nun “uygun görülmedi” kararını verdiği MHP’li Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” kararı aynı gün “beklemeye” alındı. Ardından 9 Eylül’deki belediye meclisine bu kez aynı İmar Komisyonu’nun “kabul edilmesi” yönündeki önergesi ile gelip “komisyona iade edilmesi” ile sonuçlandı.
Ve sıra geldi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 Eylül 2024’de yaptığı Eylül ayı ikinci olağan toplantısına.
Bu kez İmar Komisyonu “olumlu” kararını yeniden değiştirerek “olumsuza” çevirdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi başkanlık koltuğunda bu kez vekili değil, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın kendisi vardı.
Gündemin üçüncü maddesi yine Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” kararıydı.
CHP grubu komisyon raporunun oylanmasını ve “olumsuz” görüşün “oylanmasını” istedi.
Meclisin AKP Grubu Başkanı Hakan Yıldız konu hakkında söz aldı.
Yıldız’ın konuşması biraz uzun olduğu için buraya yazı olarak almadım.
Onun yerine tamamını görsel olarak aşağıda okuyabilirsiniz.
AKP’li Yıldız’ın “merkezi iktidar” tarafından konuya nasıl bakıldığını yukarıdaki görsellerde okudunuz.
Biraz da büyükşehire “itfaiye alanı ayırdık” sözünde saklı olan üzeri kapalı rüşvetini de.
Hakan Yıldız’ın açıklamalara ardından oturumu yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bu kez CHP Grubuna sözleri olup olmadığını sordu.
Tugay’ın sorusu üzerine; İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, CHP Büyükşehir Grup Başkan Vekili, İzmir Büyükşehir Belediyesi encümen üyesi, Büyükşehir belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı, Karabağlar Belediye Meclis Üyesi ve büyükşehir şirketi İZBETON’un da Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Levent Yıldır şu yanıtı verdi:
“Hemen hemen aynı konu. Özel güvenlik bölgesi olması büyük ölçüde tereddüte düşürdü. Güncellenmesi gereken veriler olduğu konusu da ikinci bir konu. Dolayısıyla bunlarla birlikte tekrar bir önerge gelmesi durumunda yeniden değerlendirebiliriz başkanım.”
Başkan Cemil Tugay’ın meclisin oyuna sunduğu Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” önergesi da CHP’lerin kabulü ile “oy çokluğu” ile belediye meclisi gündeminden düştü.
Kamuoyunun “hassasiyeti” nedeniyle büyükşehir meclisinden geçmeyen MHP’li Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” önerisinin tarihsel özeti böyle.
Aslında “kamuoyunu” takan falan yok.
Mesele işin “siyasi kutuplaşma” yönünden bir anda CHP içinde “tartışmaya” yol açması ve genel merkez dahil bazı etkili/yetkili isimlerin devreye girmesi.
Benim için de “ben yazdım da oldu” demenin bir alemi yok.
Öyle olsa Cengiz İnşaat’a satılan arsadan tutun da İzmir’in “en başarısız” belediye başkanı Tunç Soyer’in onlarca ihale/işleri konusunda yazdığımda “ölü balık taklidi” yaparlar mıydı?
Peki ya nedir bu işin “siyasi” özeti?
Başlamışken onu da anlatarak tamamlayalım.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 Eylül 2024’deki toplantısında AKP Gurup Başkanı Hakan Yıldız’ın söylediklerini okudunuz.
O sözlerin içinde yer alan, “Esasında bir belediyenin bir başka belediyeye daha doğrusu büyükşehir belediyesinin ilçe belediyesine bir rant sağlaması hikayesi doğru bir hikâye değil. Belediyeler birbirine rant sağlayacaktır çünkü oluşan rantta İzmirliye oluşan bir alandır” sözlerini aklınızda tutun.
Ondan önce aynı konuşma sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın araya girerek, “Bizim Aliağa ziyaretimizde bu konu konuşulmadı. Böyle bir rivayet var ama bizim Aliağa belediyesi yani normal koordinasyon çerçevesinde yaptığımız toplantıda bu konu hiç gündeme gelmedi ya da bana bu konuda doğrudan bir şey iletilmedi. Yani bunu düzeltmek istedim” sözlerine bakalım.
Bu konu bir önceki yazıyı hazırlarken bana da aktarıldı.
Doğrulatamadığım için de yazımda kullanmadım.
Tugay’ın sözlerini “doğru” kabul etmek zorundayız.
En azından konunun muhataplarından biri çıkıp da “hayır konuştuk” diyene kadar.
Koskoca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı “konuşmadım” diyor ise bu “imar değişikliği” nasıl oldu da önce “ret”, sonra “kabul” sonrasında “beklensin” ve de en sonunda “külliyen gündemden çıksın” noktasına geldi?
Bu işte bir iş var ağalar…
Neden mi?
Yukarıdaki görsel biraz zor okunsa da 4 Temmuz 2024’de toplanıp karar alan İzmir Büyükşehir Belediye İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na ait.
Bugüne kadar Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” konusunda hep ne duyduk?
“Jeolojik etüt raporu eksik” ve de “ilgili kurum görüşleri güncel değil…”
Oysa İmar Komisyonu tarafından hazırlanan 4 Temmuz 2024 tarihinde hazırlanan raporda eksiklikler şöyle sıralanıyor:
1. İlgili kuruluşların güncel görüşü yok.
2. Parsel maliklerinin muvafakatı yok.
3. Alanın jeolojik ve jeoteknik etüdü yok.
4. 1/5000 ölçekli plan onaylanmadan 1/1000 ölçekli plan yapılmış.
Altında da İmar Komisyonu üyelerinin imzaları…
Ne demişti AKP Grup Başkanı Hakan Yıldız 11 Eylül 2024’teki meclis toplantısında?
“O ziyaretlerin devamında ilgili bürokratlarımızla Aliağa belediyesinin bürokratları ile büyükşehirin bürokratları bu dosya üzerine de konuşmalar yaptı…”
Peki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ne demişti?
“Bizim Aliağa ziyaretimizde bu konu konuşulmadı. Aliağa belediyesi yani normal koordinasyon çerçevesinde yaptığımız toplantıda bu konu hiç gündeme gelmedi ya da bana bu konuda doğrudan bir şey iletilmedi…”
Demek ki neymiş?
Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” önerisi başkanlar düzeyinde konuşulmamış ama “bürokratlar” düzeyinde görüşülmüş.
Kim bu bürokratlar?
Belediyede bildiğimiz “memur” kadrosunda çalışanlar mı yoksa “bürokrat” tanımına meclis komisyonu üyeleri de giriyor mu?
Üç ay önce yaptığı toplantıda “imar değişikliği” konusunda en az dört “sakınca bularak reddedilmesini” isteyen komisyon ne olmuştur da dört ayda o taraftan bu tarafa savrulmuştur?
İmar Komisyonu üyeleri kendi aldıkları kararı bilmiyorlar mıdır ki üç meclis toplantısında sadece “jeolojik etüt eksik” diye tutturmuş, arazinin “özel güvenlik alanı” olduğunu “öğrendikten” sonra da “öyle miymiş” şaşkınlığı ile 180 derece dönmüşlerdir.
Bölgenin özel güvenlik alanı olduğunu hem meclis üyelerinden hem Başkan Tugay’dan hem de koskoca CHP meclis grubundan kim saklamıştır?
Böylesine “önemli” bir ayrıntı meclis komisyon raporunda neden yer almamıştır?
İşte bu sorunun yanıtı, “CHP’li büyükşehir MHP’li belediyeye rant kapısı mı açıyor?” demenin ne anlama geldiğinin açık ve tek ispatıdır.
Rant meselesine gelince…
AKP İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı Hakan Yıldız bu konuda yukarıya bıraktığım sözlerini anımsayalım mı?
“Esasında bir belediyenin bir başka belediyeye daha doğrusu büyükşehir belediyesinin ilçe belediyesine bir rant sağlaması hikayesi doğru bir hikâye değil. Belediyeler birbirine rant sağlayacaktır çünkü oluşan rantta İzmirliye oluşan bir alandır…”
Bildiğim/araştırdığım kadarı ile AKP Grup Başkanı özel sektörde imar ve inşaat işlerinden “iyi anlayan” biri.
Doğrudur, özel sektörün tek amacı amacı “para kazanmak” olduğu için içinde rant olan işleri “tercih” eder ve doğal olarak da yatırım planını buna göre ayarlar.
Ancak kamuda rantın amacı kişilere değil “halka” çıkar sağlamaktır.
Örneğin; dört ay önce İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nun Aliağa’daki plan değişikliğini incelerken yazdığı “Parsel maliklerinin muvafakatı yok” tespiti ne anlama gelmektedir?
Hukuken yapılması gerekirken bilerek ya da bilmeyerek yapılmayan/atlanan bu işlem o arazideki mülk sahipleri için kazanç mıdır kayıp mıdır?
İmar planı “onaylandıktan” sonra kurulacak “takdir komisyonları” rantı vatandaşa/kamuya mı sağlayacaktır yoksa bir avuç kişiye mi?
Böyle olunca “halkın rantı” kime/kimlere gidecektir.
Velhasıl son söz.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın işi zor.
Eski Türk filmlerinin repliklerinde olduğu gibi.
Ortaya çıkan sonuç şudur:
“Ağam biri bizi kandırıyor ama kim bilemiyoruz…