Site icon A3 Haber

Bu güzellik yok olmak üzere: Kadıralak Yaylası imara açılmak isteniyor!

Trabzon Tonya’ya dokuz kilometre uzaklıkta bulunan Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında açan “mavi yıldız” çiçekleri ile mora bürünüyor. Yok olma tehlikesi bulunan, ince ve uzun yapraklı çiçek, Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu endemik bitkiler arasında bulunuyor.

Nisan ayında doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan Kadıralak Yaylası, “tabiat parkı” ilan edilmişti. Uzungöl benzeri oluşturulacak yapay göl ile yaylanın turizm merkezi haline getirilmesi de planlanıyor.

İmara açılmak isteniyor

Kadıralak Yaylası’nın 3’üncü derece doğal sit alanı olan statüsünün “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım” alanı olarak değiştirilmesi gündemde.

İsteğin iptali istemiyle açılan dava kapsamında yaylada bilirkişi keşfi yapıldı. Heyet, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım” alanı özelliğini taşıyıp taşımadığını yerinde incelediği yayla için rapor hazırlayacak. Koruma statüsünün değiştirilmesi kararının yaylanın doğal yapısını bozacağını belirten yöre halkı, karardan vazgeçilmesini istiyor.

Exit mobile version