Site icon A3 Haber

Leyleklerin göç yolculuğu başladı

İlkbaharın müjdecisi leyleklerin, yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte sıcak iklimlere göç yolculuğu başladı. Leylek sürüleri, Avrupa ile Güney Afrika arasındaki binlerce kilometreyi kat ediyor.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen ise leyleklerin Türkiye’deki göç yolculuğu hakkında şunları söyledi: “Almanya’daki Weser Nehri’nin batısında üreyen leylekler Fransa, İspanya, Cebelitarık üzerinden Afrika kıtasına geçerken bu nehrin doğusunda üreyen kuşlar ise Balkanlar üzerinden Türkiye’ye geliyorlar. Anadolu coğrafyasına geçip Amanos Dağlarından Türkiye’yi terk edip daha sonra Nil Vadisi üzerinden kışlama bölgeleri olan Afrika’daki Çat Gölü’ne ulaşıyorlar.

15 yıldır leylek sayımı yapan ve ‘Leylek Baba’ olarak tanınan avukat Fikret Can ise bugünlerde günde 50 bin civarında leyleğin İstanbul semalarından geçtiğini ifade etti. Can, bu yolculuğun görsel şölene dönüştüğünün altını çizerek “15-31 Ağustos arası en yoğun günler, bu günlerde çok yoğun sürüler geçer. Göç güzergahı ise Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, İzmit, Yalova, Bursa, Eskişehir, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Hatay. Ülkemiz, doğu göç yolu dediğimiz dünyanın en görkemli göçüne sahne olan bir konumda. Doğal görsel şölen oluşuyor. Bu coğrafyada her kim bu mevsimde gökyüzüne bakarsa leylek sürülerini görebilir. Ayın 15’inden sonra ortalama 40-50 bin civarında leylek geçer. Önce yavru leylekler geçer. Yavrularını besleyen anne ve babalar yorgun düşüyor. Anne ve baba leylekler daha geç ülkemizi terk ediyor” dedi.

Exit mobile version