A3 Haber

ABD saldırısıyla öldürülen Kasım Süleymani kimdir?

ABD saldırısıyla öldürülen Kasım Süleymani kimdir?

ABD saldırısıyla öldürülen Kasım Süleymani kimdir?
Ocak 03
09:28 2020

İran’ın Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani, ABD insansız hava aracı saldırısıyla öldürüldü. Kasım Süleymani, yalnızca İran’da değil, Suriye, Lübnan ve Irak’ta da etkili bir isimdi.

A3 Dış Haberler | İranlı komutan Kasım Süleymani, ABD insansız hava aracı saldırısıyla öldürüldü. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, İran’ın en etkili isimlerinden biriydi.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney’le doğrudan irtibatı olan Süleymani, İran’ın bölgesel politikalarında büyük etki sahibiydi.

Irak ve Suriye’de ABD etkisine karşı rol oynadı

Kudüs Gücü komutanı Süleymani, Irak’ın 2003 yılında ABD tarafından işgal edilmesi ve 2011’de Suriye’de başlayan savaş sonrasında bölgede ABD etkisine karşı aktif rol oynadı.

Lübnan’da ve Yemen’in güneyinde de rol oynadığı söylenen Kudüs Gücü, Ortadoğu’da “İran etkisinin” yükselmesinde etkili oldu.

Bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak doğdu

Süleymani, kendi otobiyografisine göre bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak İran’ın doğusundaki Rabor’da dünyaya geldi.

13 yaşında babasının Şah hükümetine karşı borcunu ödemesi için çalışmaya başlayan Süleymani, İran Devrimi’nin başlarından itibaren Ayetullah Ruhullah Humeyni’ye bağlıydı.

Irak’a karşı savaştı

İran Devrimi sonrasında İran Devrim Muhafızları’na katılan Süleymani, iki yıl içerisinde cepheye gönderilerek Irak ordusuna karşı savaştı.

Irak hattının gerisinde yaptığı operasyonlarla dikkat çeken Süleymani, kısa süre içerisinde Devrim Muhafızları’nda yükselmeye başladı.

ABD’li komutana mesajı ünlü oldu

Süleymani’nin 2007 yılında ABD’li komutan David Petraeus’a gönderdiği mesaj ünlü olmuştu. Süleymani, mesajında şunları söylüyordu:

“General Petraeus, bilmelisiniz ki ben, Kasım Süleymani, İran’ın Irak, Lübnan, Gazze ve Afganistan politikasını kontrol ediyorum. Bağdat’taki büyükelçimiz bir Kudüs Gücü üyesidir. Onun yerine geçecek olan kişi de bir Kudüs Gücü üyesi olacaktır.”

Petraeus, ABD etkisine karşı mücadeleyi yürüten Süleymani için “gerçekten şeytani bir figür” ifadesini kullanmıştı.

IŞİD’e karşı mücadelede etkili oldu

Kasım Süleymani, Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadelede etkili bir isimdi.

Irak ve Suriyeli yetkililer temaslar kurarak İran silahlarının Suriye’ye Irak üzerinden uçabilmesine olanak sağlayan Süleymani, Ortadoğu’da yaşanan pek çok olayın kilit ismiydi.

Süleymani, Lübnan Hizbullahı’nın güç kazanmasının arkasındaki isimlerden biri olarak da görülüyordu.

“Libya’da Hafter’e destek” iddiası

Kasım Süleymani’nin kontrolündeki Kudüs Gücü’nün, Libya’da cihatçı örgütlere karşı Halife Hafter’e destek verdiği de öne sürülüyordu.

Ancak Kudüs Gücü’nün Libya’daki çatışmalara dahil olduğu iddiaları onaylanamadı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER