A3 Haber

ABD operasyonu: İranlı general Kasım Süleymani öldürüldü

ABD operasyonu: İranlı general Kasım Süleymani öldürüldü

ABD operasyonu: İranlı general Kasım Süleymani öldürüldü
Ocak 03
07:15 2020

İran Devrim Muhafızları’nın yurt dışı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak’ta ABD güçleri tarafından öldürüldüğü açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı, “İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin Başkan Donald Trump’ın talimatı doğrultusunda öldürüğünü” duyurdu. Uluslararası ajanslar haberi acil koduyla geçti.

Irak devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in öldürüldüğünü bildirdi. Olayı ABD Savunma Bakanlığı üstlendi.

Akşam saatlerinde Bağdat Uluslararası Havaalanı’na düzenlenen füze saldırısı sonrasında İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in öldürüldüğü bildirildi.

Amerikan AP haber ajansına konuşan Iraklı üst düzey yetkililer de, saldırıda Süleymani’nin yanı sıra Irak’taki Şii milis grubu Haşdi Şabi’nin Komutan Yardımcısı Mehdi el-Mühendis ve örgütün havalimanı protokol görevlisi Muhammed Rıza dahil yedi kişinin yaşamını yitirdiğini  bildirdi.

Iraklı yetkililer, el-Mühendis’in Bağdat Havaalanına Süleymani’yi karşılamak için bir konvoyla geldiğini ve saldırının havaalanının kargo kısmına İranlı komutanın karşılandığı yerde yapıldığını kaydetti.

Süleymani’nin cesedinin paramparça olduğunu ancak İranlı generalin yüzüğünden tespit edildiğini belirtti.

“ABD ve İsrail sorumlu”

Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed el-Esadi, yaptığı açıklamada “Kasım Süleymani ve el-Mühendis’in öldürülmesinden düşman ABD ve İsrail sorumlu” dedi.

Al Arabiya ve Sky News kanalları da bilgiyi doğrularken, Tahran ya da İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan henüz bir açıklama gelmedi.

Pentagon doğruladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ise Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğruladı.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, “ABD ordusu, Başkan’ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır” denildi.

Newsweek gazetesine konuşan bir yetkili, söz konusu saldırının ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylandığı bilgisini verdi.

Beyaz Saray’dan açıklama

Süleymani suikastıyla ilgili Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada da “ABD ordusu, bir Yabancı Terör Örgütü olan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani’yi öldürerek ABD personelini yurt dışında korumak için kararlı savunma eylemleri gerçekleştirdi. General Süleymani, aktif olarak Irak ve bölgedeki Amerikalı diplomatlara ve ordu mensuplarına saldırmak için planlar geliştiriyordu” ifadelerine yer verildi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER