Site icon A3 Haber

Şehir plancılarından Karşıyaka’da yandaş şirkete satılan araziyle ilgili rapor: Sermayeye peşkeş çekilmiştir!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Karşıyaka Belediyesi’ne ait denize sıfır arazinin yandaş Ceniz İnşaat’a satışı hakkında bir rapor yayımladı. Raporda, gerçekleşen satışın kent ve kamu yararı ile bağdaştırılamayacağı vurgulanırken Mavişehir’in yıllardır peşkeş çekildiği ve imarlı parsellerin büyük bölümünün Cengiz İnşaat’a verildiği belirtildi. 

A3Haber Merkezi- Karşıyaka Belediyesi’ne ait Mavişehir’deki denize sıfır arazinin Cengiz İnşaat’a satılması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Denize sıfır arazinin 20 milyon TL bedelle AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve “milletin a…na koyacağız” sözleri ile tanınan Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat’a satılması tepkilere yol açmıştı. Tartışmalı arazi satışının ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay eleştirilerin hedefi olmuştu. Yaşanan tartışmaların ardından TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de harekete geçti.  Karşıyaka Belediyesi’ne yazılı başvuru yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, belediyenin davetiyle yapılan toplantı sonrasında elde ettiği bilgiler sonucunda bölgeye dair ciddi sorunlar saptanmış olduğunu açıkladı.

Odadan yapılan “Mavişehir geçmişten bugüne adım adım sermayeye peşkeş çekilmiştir!” başlıklı açıklamada, “Ramsar Alanı’na yakınlığı, zemin yapısı, altyapı problemleri, kamu mülkiyetinin kurumlar eliyle ranta konu olması gibi başlıklarla Mavişehir bölgesi sorunlu bir yapılaşma sürecine sahiptir” ifadelerine yer verildi.

“Kamu ve kent yararı ile bağdaştırmak mümkün değildir“

Yapılan açıklamada gerçekleşen satışın kamu yararıyla bağdaşmayacağının altı çizilirken, “Kamuya terk edilmiş bir alanın, mülkiyete konu edilmesi ve satışa konu olmasını kamu yararı ile bağdaştırmak mümkün değildir. Bununla birlikte, söz konusu alanda geçmişten bugüne kadar onaylanan imar planlarının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı ile örtüşüp örtüşmediği, yapılan imar uygulamalarının yürürlükte bulunan plan kararları doğrultusunda yapılıp yapılmadığı, onaylanan imar planları ile sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşup oluşmadığı gibi tartışmaları göz ardı edip, sadece bahse konu satış işleminin bilimsel temelden yoksun bir şekilde tartışılmasının kentimiz adına en ufak yararı bulunmamaktadır” denildi.

“Mavişehir sermayeye peşkeş çekilmiştir”

Şehir Plancıları İzmir Şubesi açıklamasının sonunda, Mavişehir’in sermayeye peşkeş çekildiğini vurgularken, “Mavişehir planlama süreci bütünüyle şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı şekilde yürütülerek bugünkü tartışma konusu olan satış işleminin taşları adım adım döşenmiştir. Ayrıca sadece gündem olan satışa konu olan parsel değil, merkezi hükümetlerin ve yerel yönetimlerin tasarrufları doğrultusunda 90’lı yıllardan başlayarak Mavişehir bölgesi el birliğiyle ranta konu edilmiş ve sermayeye peşkeş çekilmiştir. Yapılması gereken, Mavişehir’de geçmişten bugüne yapılmış hukuka aykırı her türlü işlemin sorumlu idareler tarafından denetlenerek gereğinin yerine getirilmesidir” ifadelerine yer veridi.

TMMOB Şehir Plancıları İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde; 

2011 Yılı Toplu Konut Alanı İlanı’na Kadar Gelişen Süreç

Konuya İlişkin Odamızın Yürüttüğü Hukuki Süreç

Dava Sürecine İlişkin Kurumların Görüşleri

Bölgede Planların İptal Olduğu Süreçte Gerçekleştirilen Usule Aykırı İşlemler

Bölgede Yapılan İmar Uygulamalarının İmar Planları İle İlişkisi

Bölgede Mülkiyetin Sermayeye Devri

Sonuç Olarak 

Exit mobile version