A3 Haber

“Gemicik” savaşı: Mübariz Gurbanoğlu (Mansimov) davasında ne olacak?

“Gemicik” savaşı: Mübariz Gurbanoğlu (Mansimov) davasında ne olacak?

“Gemicik” savaşı: Mübariz Gurbanoğlu (Mansimov) davasında ne olacak?
Ocak 25
08:42 2021

Mübariz Gurbanoğlu (Mansimov)
2007’den bu yana Türk vatandaşı.
20 Aralık 2019’da Fatih Berber, Alaattin Aykaç, Mehmet Ercil, Ali Kemal Çelikten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verir.
Uzun süre Mübariz Gurbanoğlu’nun şirketlerinde çalıştıklarını, iş konusunda anlaşmazlıkları olduğundan 2016 yılında işten ayrıldıklarını, sonrasında Gurbanoğlu’nun “FETÖ/PDY” ile irtibatlı olduğuna dair bilgilere ulaşmaları nedeniyle vatandaşlık görevlerini yapmak istediklerini belirtirler.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ihbarları 2019/216905 sayı ile soruşturmaya çevirir.
Soruşturma sonunda Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) 15 Mart 2020’de gözaltına alınır.
İki gün sonra, 17 Mart 2020’de de tutuklanır.

Tutuklanma gerekçesi ise, silahlı terör örgütüne üye olmak.

Mübariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) bir dönem AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesi ile arası çok iyiydi.
Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’in Man Adası’nda satın aldıkları BMZ Group isimli denizcilik şirketiyle “gemicik” sahibi olmaları ve Mübariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) Palmali Denizcilik şirketi ile ilişkilerini “Mansimov’a ne oldu?” başlığı ile a3haber.com’da yayınlamıştık.
Mübariz Gurbanoğlu (Mansimov) aynı zamanda özelleştirilen PETKİM’i satın alan Azeri devlet şirketi Socar’ın da iş ortağı.
Mübariz Gurbanoğlu (Mansimov) 2016’da SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev’in “akrabalarının adına petrol gelirlerini kaydetmesini” gerekçe göstererek SOCAR ile olan iş ortaklığını sona erdirdi.
O dönemde Karadeniz’deki petrol taşımacılığının üçte ikisinin Mübariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) sahibi olduğu Palmali şirketinin gemileriyle yapıldığını da anımsatalım.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 2020/4220 esas sayılı iddianame İstanbul 27 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Böylece Mübariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.
9 Aralık 2020’de yapılan duruşmada ilginç olaylar yaşandı.
Gurbanoğlu’nun davasında “vatandaşlık görevlerini yapmak için şikayetçi olanlar” dışında daha önce kimi davalarda rastladığımız “gizli tanıklar” da vardı.

SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile ifadesine başvurulan gizli tanık YGT1903, Gurbanoğlu’nun iş yaptığı “FETÖCÜ” olmaktan aranan ve Türkiye dışında olduğu bilinen iş insanı İhsan Kalkavan’ın 17-25 Aralık soruşturmaları sürecinde ortadan kaybolmasının ardından Ketenci Hukuk Bürosu’na maddi yardımda bulunduğunu ve bu hukuk bürosunun “FETÖ”ye yardım amacıyla paravan olarak kullanıldığını öne sürdü.
Gizli tanıklardan HBVK2020, ile YSP20DMN ise 15 Temmuz 2016’da saat 13.00 gibi Gurbanoğlu’nun teknesiyle Bodrum’dan denize açıldıklarını ve o gün yaşananları anlattılar.

Gizli tanık HBVK2020, “Yunan karasularına geçtik, bir koyda demirledik ve denize girdik. Saat 18.00 gibi Mubariz Bey kamerasına gitti. Saat 23.00’te kamarasından çıktı, darbenin olduğu saatti. O saate kadar gemideki hiç kimsenin darbeden haberi yoktu. Sonra bir telefon geldi, telefonla herkes öğrendi ve panikledi. Mubariz Bey’e haber verildi. (Telaş yapmayın, her şey kontrol altında, bir sorun yok) diye konuştu. Daha sonra herkes ailelerini aramaya başladı. Neden dönmediğimize bir anlam veremedik. Ertesi gün saat 15.00 gibi Bodrum’a geri döndük” dedi.

Aynı teknede bulunduğunu belirten gizli tanık YSP20DMN ise, “Darbe girişimini duyan herkes paniğe kapıldı. İlk başta saldırıları gördük. Darbe başarılı olmuş gibiydi. Mubariz Bey’in, (Ben zaten hoca efendiyi severim) sözünü duydum. Ertesi gün de döndük” derken, Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) ile Rıza Sarraf’ı da birkaç kez yan yana gördüğünü ve ofisine gidip geldiğine şahit olduğunu dile getirdi.

9 Aralık 2020’de yapılan duruşmada ifade verenler arasında ses sanatçısı Mahsun Kırmızıgül de vardı. Kırmızıgül, Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) ile ilgili olarak, “2000’li yılların başında tanıştık. Kız kardeşinin düğününde sahneye çıktım, sonra dostluğumuz başladı. Mezhep olarak Şii bir insandan kimse FETÖ’cü çıkaramaz. İhsan Kalkavan’ı Mubariz Bey’in yanında birkaç kez gördüm. Bir yemek masasında küfürleştiler. İhsan Bey’in yanındaki bir kadın misafirden dolayı. Sonra Kalkavan ile bütün yollarını ayırdı, dostluğunu bitirdi. İhsan Bey birkaç kez aradı ancak Mubariz Bey telefonlarına cevap vermedi” dedi.
Kırmızıgül’ün ifadesindeki ayrıntı dikkatinizi çekti mi?
Kırmızıgül, “Mezhep olarak Şii bir insandan kimse FETÖ’cü çıkaramaz” diyor.
Küçük bir ayrıntı ama doğru bir tespit.
Çünkü Şii inancında cemaat ya da tarikat gibi oluşumlar yoktur.

Gizli tanık YGT1903’un, Gurbanoğlu’nun Ketenci Hukuk Bürosu’na maddi yardımda bulunduğunu ve bu hukuk bürosunun “FETÖ”ye yardım amacıyla paravan olarak kullanıldığını” öne sürdüğü iddiası üzerine bilgisine başvurulan hukuk bürosu kurucusu avukat Deniz Ketenci, gizli tanığın iddialarını “saçmalık” olarak değerlendirdi.
1989 yılında Deniz Ketenci tarafından kurulan Ketenci Hukuk Bürosu’nun 1990’dan bu yana Murat Demirel, Aydın Doğan, Cavit Çağlar, Ali Balkaner, Ufuk Güldemir ve Hülya Avşar gibi kamuoyunun tanıdığı isimlerin avukatlığını üstlendiklerini de anımsatalım.
Tanıklar ile yargılanması yapılan Mubariz Gurbanoğlu’nu (Mansimov) dinledikten sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Gurbanoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı, 12 Ocak 2021’e erteledi.

Şimdi başa dönelim.
20 Aralık 2019’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) “FETÖ/PDY” ile irtibatlı olduğuna dair bilgilere ulaşmaları” nedeniyle vatandaşlık görevlerini yapmak istediklerini” söyleyen dört kişiden biri de Ali Kemal Çelikten.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu dört ismin başvurusu üzerine açtığı soruşturma ile Gurbanoğlu hakkında iddianame hazırlayarak dava açtı.
Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) kendisi hakkında başsavcılığa dilekçe veren dört isimle arasında kavga olduğunu aslında hiç gizlemedi. Hatta Ali Kemal Çelikten ile Mehmet Ercil’in asıl “FETÖCÜ” olduğunu söyledi ve yazdı.

Ali Kemal Çelikten ismi çok önemli.
Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) Ali Kemal Çelikten’e verdiği yetkileri kötüye kullandığını ve başta Bodrum Yalıkavak’ta bulunan Palmarina’nın (yeni adı ile Bodrum Yalıkavak Marina) ve diğer şirketlerinde kimi işlemleri hukuksuz olarak yaptığını iddia ediyor.
Sadece bununla kalmıyor elbette.
Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) kendisi hakkında şikayetçi olan dört isme dava da açıyor.
Dört ismin “nitelikli dolandırıcılıktan” yargılanması ise Ağır Ceza’da sürüyor.

Ali Kemal Çelikten Gurbanoğlu’nun yanından ayrıldıktan sonra boş durmuyor elbette.
Yeni işlere, yeni fırsatlara yelken açıyor.
Şansı yaver gidiyor.

Ali Kemal Çelikten 3 Haziran 2016 tarihinde Eurotrade Co. Limited şirketinde direktör olarak göreve başlıyor. Bu görevi 9 Mart 2018 tarihine kadar sürdürüyor. Eurotrade Co. Limited Şirketi, Ali Kemal Çelikten ile birlikte Palmali’den kovulan eski Palmali CEO’su ve de davada tanık Alaattin Aykaç tarafından 27 Ağustos 2009 yılında Malta’da kuruldu. Eurotrade Co. Limited şirketinin adresi Ali Kemal Çelikten’in direktör olarak atandığı gün 171 Old Bakery Street, Valetta VLT 1455 Malta adresine taşınmıştır. Bu adreste aynı zamanda SOCAR’ın Malta’daki şirketleri bulunuyor.
Çelikten, 29 Aralık 2016’da Malta’da 171 Old Bakery Street, Valetta VLT 1455 adresinde eşi Natalia Çelikten adına şirket kuruyor.
Şirketin adı Investhouse Management Co. Limited.
Tesadüfe bakın ki şirket PETKİM’i satın alan Azeri devlet şirketi SOCAR’ın bağlı şirketleri ile aynı adreste. Ve her ne kadar Natalia Çelikten adına kurulmuş olsa da Ali Kemal Çelikten yönetiyor.

Ali Kemal Çelikten, sadece eşinin üzerine kurulu şirketi yönetmiyor elbette.
Aynı zamanda Arrow Star Şirketler Grubu’nun Başkanı olarak görev yapıyor.
Arrow Star Holding, 1 Eylül 2017’de Malta’da Anar Alizade’nin çalışanı İlham Gadım-Zada adına kurulu bir şirket.
Anar Alizade’nin kim olduğu ve Ali Kemal Çelikten aracılığı ile Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov)’un şirketlerini nasıl devraldığı konusunda ayrıntılı bilgileri daha önce yayınladığımız haberleri bu iki linkten okuyabilirsiniz.

Tesadüfe bakın ki Arrow Star Group of Companies’in merkez ofisi de Malta’da.
Hem de nerede?
Azeri devlet şirketi SOCAR ve Ali Kemal Çelikten’in eşi Natalia Çelikten’in üzerine kurulu Investhouse Management Co. Limited ile aynı adreste.

Ne tesadüf ki, SOCAR Polymer şirketinin yöneticisi Babek Beydullayev Eylül 2018 yılından itibaren SOCAR Polymer’deki görevine paralel olarak, Ali Kemal Çelikten’in danışmanı olarak görev yapıyor. Bunu Babek Beydullayev’in www.linkedin.com ve www.bayt.com sitelerindeki profillerinden öğreniyoruz.

Arrow Star Şirketler Grubu bünyesindeki Mayıs 2019’da yayımlanan iç yazışmada, Ali Kemal Çelikten’in görevi açıkça görülüyor.

İç yazışmaya göre, Çelikten ile aynı statüdeki ikinci isim ise Ilham Gadım-Zada.

Arrow Star Group of Companies’in Malta’daki ofisine hem komşu hem de şirket yöneticisi olan Ali Kemal Çelikten’in görevi bunlarla bitmiyor elbette.
3 Nisan 2018’de İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından yeni bir şirketin onayı yapılıyor.
Barbaros Mahallesi A1 Zambak Sokak Varyap Meridian Sitesi A Blok 2/127 Ataşehir İstanbul adresinde kurulan şirketin adı Arrow Trading Petrol ve Denizcilik Anonim Şirketi.
Kurucusu Malta’da bulunan Arrow Star Trading Co. Limited.
Sermayesi 50 bin lira ve tamamı Arrow Star Trading’e ait.
Yönetim kurulu tek kişilik.
Kim acaba?
Elbette Ali Kemal Çelikten…

Ali Kemal Çelikten’in Arrow Star Şirketler Grubu’nun Başkanı olarak imzaladığı iç yazışmada imzası olan ikinci isim kimdi?
Ilham Gadım-Zada.
Azerbaycan vatandaşı.

Babası Vagif Gadimov SOCAR’da yöneticiyken 2002’de suikasta uğramıştır.
Önemli bir isim.
Neden önemli olduğunu anlatalım öyleyse.

7 Eylül 2016’de, Dubai’de vergisiz bölgede kayıtlı ancak İsviçre’nin Cenevre kentinden yönetilen SOCAR Logistics DMCC Malta’da beş şirket kuruyor.
Adresi her zamanki gibi tesadüfen Arrow Star Group of Companies ve Ali Kemal Çelikten’in eşi üzerine kurulu Investhouse Management Co. Limited ile aynı.
Bu şirketlerin isimleri Milagress, Caminero, Prover, Blue Lake Star ve Planeo.
Beş şirketin de kurucusu tanıdık bir isim.
Ilham Gadım-Zada…
Ali Kemal Çelikten ile Arrow Star’da tepe yöneticisi.
Azeri devlet şirketi SOCAR’ın Malta’da kurduğu şirketlerin Türkiye ve Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) ile ilgili ne diyeceksiniz?
Biraz sabır…

Biraz hafızamızı tazeleyelim.
Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) bir dönem AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi ile yakın olduğunu yazdık.
Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’in ortak olduğu Man Adası’nda kurulu BMZ Group adlı denizcilik şirketleri vardı.
BMZ Group, Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) sahibi olduğu Palmali Holding’den tanesi 18 milyon dolardan “gemicikler” satın almıştı.
Hatta birlikte “gemicik” yaptırıp, Şubat 2015’te denize indirme töreninde birlikte fotoğraf çektirmişlerdi.

Bu gemicikleri işletmek gerekiyordu.
Onun da çaresi bulundu.
BMZ Group’un sahip olduğu bütün gemicikler 10 yıllığına Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) sahibi olduğu Palmali Denizcilik’e kiralanmıştı.
Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandığına ve Palmali Holding de batma noktasına geldiğine göre gemicikler ne olacaktı.
İşte tam bu noktada SOCAR’ın Malta’da kurduğu ve Ali Kemal Çelikten’in patronu Ilham Gadim-zada’nın adına kayıtlı şirketler devreye girdi.
İşte bu beş şirket 2017’nin Aralık ve Ocak aylarında Erdoğan ailesine ait bütün gemicikleri satın aldı. Ardından gemicikler SOCAR Logistics DMCC şirketine devredildi. Ilham Gadim-zada BMZ Group – SOCAR pazarlığında aracı oldu.
Böylece Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) ve sahibi olduğu Palmali Denizcilik ile Erdoğan ailesinin tüm bağları kesildi.

Ali Kemal Çelikten 2016’da Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) sahibi olduğu Palmali Holding’deki işinden çıkarıldı.
Çıkarıldıktan sonra Gurbanoğlu tarafından dava edildi.
Aynı Çelikten 2016’da önce Alaattin Aykaç’ın şirketinde direktör oldu, ardından eşi üzerine Malta’da şirket kurdu. 2017’de Azeri devlet şirketi SOCAR’ın tesadüfen kendilerine komşu olduğu Arrow Star Group of Companies’in başkanı oldu.
2018’de İstanbul’da kurulan Arrow Star Trading Co. Limited’in sahibi olduğu Arrow Trading Petrol ve Denizcilik Anonim Şirketi’nin de yönetim kurulu başkanı oldu.
En sonunda 2019’da Fatih Berber, Alaattin Aykaç, Mehmet Ercil ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) “FETÖCÜDÜR” diye şikâyet dilekçesi verdi.
Bunun bir “vatandaşlık” görevi olduğunu söyledi.

Mubariz Gurbanoğlu (Mansimov) 16 Mart 2020’den bu yana tutuklu.
Davası sürüyor.
5 Mart 2021’te yeniden hâkim karşısına çıkacak.
Avukatı Prof. Dr. Ersan Şen’e göre o duruşma karar duruşması olabilir.
Adalet reformu hazırlığındaki iktidar için Mubariz Gurbanoğlu’nun (Mansimov) davası turnusol kâğıdı gibidir.
Bir zamanlar aynı gemiciktekiler için de.
Adalet mi, siyaset mi ağır basacak birlikte göreceğiz…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER