A3 Haber

Mısır ve Suudi Arabistan’la “normalleşme” sürecinde ilk adımlar: AKP hangi tavizleri verecek?

Mısır ve Suudi Arabistan’la “normalleşme” sürecinde ilk adımlar: AKP hangi tavizleri verecek?

Mısır ve Suudi Arabistan’la “normalleşme” sürecinde ilk adımlar: AKP hangi tavizleri verecek?
Mart 10
13:31 2021

Katar’ın Körfez ülkeleriyle normalleşmesinin ardından AKP’den Mısır ve Suudi Arabistan’la yakınlaşma adımları geliyor. Mısır’ın Libya konusunda kimi tavizler istediği, Suudi Arabistan’laysa Yemen’de ortak hareket edileceği öne sürülüyor.

A3 Dış Haberler | Katar’la Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından AKP’den de Mısır ve Suudi Arabistan’la yakınlaşma sinyalleri geliyor.

Bununla birlikte Mısır’ın Türkiye’den Libya konusunda taviz istediği öne sürülüyor.

Mısır ve Suudi Arabistan’la yakınlaşma sinyalleri

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Mısır ile bizim tarihsel, kültürel birçok ortak değerimiz var. Bunların aktive olmasıyla önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir diye değerlendiriyoruz” demişti.

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri uzun süredir olumsuz seyrederken, Suudi Arabistan’ın Türk mallarına boykot uygulaması sık sık gündeme geliyordu. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamadaysa “kardeş Suudi Arabistan” denilmesi dikkat çekti.

Mısır’dan “Libya” talebi

Mısır’ın Türkiye’yle ilişkileri normalleştirme karşılığında Türkiye’den Libya’dan çekilmesini ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle yaptığı anlaşmaları askıya almasını istediği öne sürülüyor.

Türkiye’nin Libya’yla yaptığı anlaşma ve Libya’daki varlığı, ülkede başlayan seçim ve yeni hükümet kurulma süreciyle de sallantıya girmişti.

Suudi Arabistan’a Yemen’de destek

Suudi Arabistan’la yapılan görüşmelerdeyse Yemen’de işbirliğine gidilmesinin gündeme geldiği söyleniyor.

Türkiye’nin Yemen’e müdahalesi olasılığı bir süredir konuşuluyordu, yapılan son görüşmelerde de Yemen’e Husilere karşı kullanılmak üzere ÖSO güçlerinin gönderilmesinin gündeme geldiği iddia ediliyor.

Arap basınında yer alan iddialara göre Türkiye-Suudi Arabistan ittifakına Yemenli Islah Partisi aracı oldu.

Müslüman Kardeşler’e ne olacak?

Türkiye-Mısır ilişkilerini olumsuzlaştıran ana unsur, AKP’yle Müslüman Kardeşler arasındaki ilişkilerdi. AKP, Mısır’da ve diğer yerlerde İhvan’a açık destek veriyordu.

Katar’ın Körfez ülkeleriyle normalleşmesi ve AKP’nin yeni adımları Müslüman Kardeşler-AKP ilişkilerinin geleceğini tartışma konusu haline getiriyor.

Bununla birlikte Suudi Arabistan’ın Yemen’de ortak hareket ettiği Islah Partisi’nin İhvan bağları olması da, İhvan içerisinde bir kanadın Körfez ülkeleriyle normalleşmeden yana olduğu ihtimalini güçlendiriyor.

Yeni dönemde Biden etkisi

ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesiyle birlikte Ortadoğu’da peş peşe yeni anlaşmalar geliyor. İsrail-Körfez yakınlaşması ve Katar-Körfez krizinin bitmesi yeni ticaret anlaşmalarını da beraberinde getirmişti.

Biden, Ortadoğu politikasına dair net bir tutum almasa da, yeni döneme siyasal uzlaşmalarla girildiği görülüyor. Suriye’yle Katar arasında uçuşların başlaması da bunun bir başka örneği.

Biden’dan gelmeyen telefon

Bununla birlikte Biden’ın hala Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı aramaması da dikkati kapalı kapılar ardındaki görüşmelere çekiyor.

S-400 konusunda ABD’yle uzlaşamayan AKP, bölgedeki yalnızlığını sonlandırmak için Körfez ülkelerine tavizler vermeyi seçmiş olabilir.

Yunan basınında çıkan haberlerde Mısır’ın hedef alınmasıysa, Yunanistan’la görüşmelerin bu süreçten ayrı tutulduğuna işaret ediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER