Site icon A3 Haber

Hazine Bakanı Elvan: Hissedilen ve gerçek enflasyon farklı olabilir

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularına yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “TÜİK’in güvenirliliğini yitirdiği” yönündeki eleştirilerle ilgili, “Zannedersem 50-60 bin veri üzerinden TÜFE hesabı yapılıyor… ‘Hissedilen enflasyon, gerçek enflasyon.’ Elbette hissedilen ve gerçekleşen arasında bir fark söz konusu olabilir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmelerinde kendisine yöneltilen soru ve eleştirilere yanıt verdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın “Enflasyon sebep faiz sonuç mudur?” sorusu karşısında Lütfi Elvan, gülerek kafasını salladı. Garo Paylan’ın tekrar aynı soruyu sorması üzerine Lütfi Elvan, “Onu karşılıklı konuşalım olur mu” dedi. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı da “128 milyar dolar nerede?” diye sordu.

Doğalgaz zamlarına ilişkin de Elvan, “Ciddi bir desteğimiz var. Özellikle vatandaşlarımızın doğalgaz konusunda sıkıntı çekmemesi adına aşağı yukarı 100 liraya mal olan doğalgazı kabaca 25 liraya veriyoruz şu anda” ifadelerini kullandı.

“Sorunlarımız yok değil”

Lütfi Elvan, konuşmasının başında, “Ekonomik sorunlara değinildi. Elbette sorunlarımız yok değil. Bunları inkar eden yaklaşımda da değiliz. Belki 29 buhranından sonra dünya en büyük şokla karşı karşıya. Bizim şok senaryolarımızda bile yer almayacak gerçeklerle karşı karşıya kaldığımızı ifade etmek isterim. Sadece Türkiye değil dünya zor bir süreçten geçiyor” dedi.

“Cari açığın azaltılması hükümetin görevidir”

Cari açığın beklentileri de aşmasına yönelik sorular karşısında Elvan, şunları söyledi:

 “Borçlanmamızın miktarı yüksek”

Dış borçlanma rakamı başta olmak üzere bütçeye gelen eleştirilere Lütfi Elvan, “Ocak ayı başında Strateji Bütçe Başkanlığı’mız ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’mız, bir araya gelerek çalıştık. Kalem kalem günlerce sabahlara kadar çalıştık. 619 milyar TL’lik bir borçlanmayı açıkladık. 619 milyar liranın üzerinde bir borçlanmayla karşı karşıya kalacağımız ortaya çıktı. ‘Biz ne tür tedbirler alırız’ diye çalışmaya başladık” dedi.

Elvan, “Bizim toplam borcumuzun yarıdan fazlası yabancı para. Onların aldığı riski alamayız. Ben kontrollü gitmek zorundayım. ABD rezerv para kullanıyor, kendi parasını kullanıyor. Ben kontrolsüz bir şekilde gitmem halinde bir sonraki yıllara ciddi problemlerle girme riskiyle karşı karşıyayım” dedi.

Elvan, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Hissedilen enflasyon ve gerçek enflasyon farklı olabilir”

“TÜİK’in güvenirliliğini yitirdiği” yönündeki eleştirilere Lütfi Elvan, “TÜİK, uygulamış olduğu veya uygulayacağı her türlü hesaplama yöntemini Eurostat ile istişare eden bir kurum. Elbette bazı eleştiriler olabilir, saygı gösteriyoruz ama zannedersem 50-60 bin veri üzerinden TÜFE hesabı yapılıyor… ‘Hissedilen enflasyon, gerçek enflasyon.’ Elbette hissedilen ve gerçekleşen arasında bir fark söz konusu olabilir” karşılığı verdi.

“100 liraya mal olan doğalgazı 25 liraya veriyoruz”

Akaryakıt zamlarına ilişkin Lütfi Elvan, “Aslında akaryakıt fiyatları Avrupa’da 1 avro ise Türkiye’de de 1 avro idi. Akaryakıt fiyatları 1 avronun altında. Bugüne kadar biz 64 milyar liralık alacağımız vergiyi almadık, almamız gerekirken. Çünkü vatandaşın üzerine yük olsun istemedik. Şu an artık eşel mobil devreden çıktı” dedi.

Doğalgaz zamlarına ilişkin de Elvan, “Ciddi bir desteğimiz var. Özellikle vatandaşlarımızın doğalgaz konusunda sıkıntı çekmemesi adına aşağı yukarı 100 liraya mal olan doğalgazı kabaca 25 liraya veriyoruz şu anda” ifadelerini kullandı.

“Vergi cenneti” eleştirilerine yanıt

Elvan, “büyük işletmelerin karlarını ‘vergi cennetlerinde’ saklaması” ile ilgili eleştirilere ise şu yanıtı verdi:

Türkiye’nin gri listeden çıkacaktır

OECD bünyesindeki Mali Görev Eylem Gücü tarafından Türkiye’nin gri listeye alınması için Elvan, “Dile getirilen hususlara yönelik birçok çalışmayı yaptık. ‘Türkiye çok önemli bir gelişme sağlamıştır, düzenleme yapmıştır ama uygulamaya dönük eksiklikleri vardır’ diye açıklamaları var. Veri temininde yaşanan problemimiz var. Giderme yolunda Adalet Bakanlığı ile çalışıyoruz. Türkiye gri listeden kısa süreden çıkacaktır” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçesi kabul edildi. (ANKA)

İlgili Haberler:

Exit mobile version