A3 Haber

Eurostat, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin verileri paylaştı: Türkiye, Avrupa’nın zam şampiyonu!

Eurostat, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin verileri paylaştı: Türkiye, Avrupa’nın zam şampiyonu!

Eurostat, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin verileri paylaştı: Türkiye, Avrupa’nın zam şampiyonu!
Kasım 02
09:52 2021

Türkiye’de yoksulluk her geçen gün artarken arka arkaya gelen zam haberleri yurttaşlar için kâbus haline geldi. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin paylaştığı verilere göre elektrik ve doğalgaz fiyatlarında son iki yılda üst üste yaşanan zamlar Türkiye’yi Avrupa’nın zam şampiyonu yaptı.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), son iki yılda ülkelerde yaşanan elektrik ve doğalgaz zammı verilerini paylaştı. Bu süreçte fiyatlarda art arda yaşanan artışlar sonucunda Türkiye, Avrupa’nın zam şampiyonu oldu.

2019 ve 2021’in ilk yarılarını kapsayan dönemde Türkiye’deki elektrik fiyatları yüzde 47,4 artış görülürken, doğalgaz fiyatları da yüzde 42,3 arttı. Bu süreçte Türkiye’nin aksine pek çok Avrupa ülkesindeki fiyatlarda ise düşüş yaşandı.

Elektrik zamlarında Türkiye fark attı

Elektrik fiyatlarında yaşanan zamlarla birlikte Türkiye, araştırmaya göre en yakın rakibine zam konusunda iki kat fark attı.

Toplamda 39 ülkeyi kapsayan raporda 24 ülkede fiyat artışı olurken, geriye kalan 15 ülkede ise düşüş olması dikkat çekti. Yüzde 47,4 ile en çok artışın yaşandığı Türkiye’yi, yüzde 21,9 ile Polonya ve yüzde 20,8 ile Ukrayna takip etti. 10 ülkede artış oranı yüzde 5’in altındayken; artışların çoğu yüzde 10’dan düşük olarak belirlendi. Tüm vergiler dahil olmak üzere, yerel para birimine göre yapılan hesaplamada 15 ülkede fiyatların düştüğü ortaya çıktı. yüzde 38 ile en fazla düşüşün yaşandığı ülke Hollanda olurken onu, yüzde 16,2 gerilemeyle İsveç ve yüzde 13,9 ile Letonya takip etti.

Satın alma gücüne göre Türkiye’de yüzde 31, AB’de yüzde 1 artış

Satın alma gücüne göre elektrik fiyatlarında yaşanan artışa bakıldığındaysa Türkiye yine birinci sırada. Buna göre Türkiye’deki elektrik fiyatları şu son iki yıllık süreçte yüzde 30,6 arttı. Bu süreçte AB ortalaması ise sadece yüzde 1,4’te kaldı. Türkiye’nin ardından yüzde 20,1 ile Polonya ikinci, yüzde 14,9 ile İngiltere ise üçüncü oldu.

Hollanda’daki fiyatlar yüzde 37,4’luk bir düşüş görürken; İsveç’te fiyatlar yüzde 15,5, Kıbrıs’ta ise yüzde 12,8 geriledi.

Doğalgaz fiyatlarında da şampiyon Türkiye

Son iki yılın doğal gaz şampiyonu ise, aynı şekilde yine Türkiye oldu. 2019-2021 yıllarının ilk yarısında konutlarda kullanılan doğal gazın baz alındığı verilere göre Türkiye’deki doğal gaz fiyatlarında 42,3’lük bir yükseliş yaşandı. Türkiye’nin ardından yüzde 12,7 ile Ukrayna gelirken; Hollanda’daki fiyat artışı yüzde 4,3’te takıldı.

32 Avrupa ülkesi arasından 11 ülkede fiyatlar artarken; doğal gaz fiyatlarında düşüş yaşanan ülkelerin sayısı ise 21. Doğalgaz fiyatlarındaki en büyük düşüş yüzde 38 ile Litvanya’da yaşanırken, onu yüzde 33,4 ile Letonya takip etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER