A3 Haber

‘Kubbe’nin altındakiler: Yabancı sermaye gelmiyor, bizimkiler gidiyor…

‘Kubbe’nin altındakiler: Yabancı sermaye gelmiyor, bizimkiler gidiyor…

‘Kubbe’nin altındakiler: Yabancı sermaye gelmiyor, bizimkiler gidiyor…
Aralık 12
11:58 2019

Şirketin adı DOME Group.

İngiltere ve Galler’de kayıtlı. Ayrıca İstanbul Etiler Tanburi Ali Efendi Sokak’ta şubesi var.

DOME Türkçede “kubbe” demek.

İsmi koyanlar ne düşündü bilinmez ama ilk çağrışımı masonik işaret olduğu. Kubbe, modern masonlukta giderek unutulan, operatiflerden kalma sembollerden biridir.

Operatif masonluktan kalma el yazmalarında inisiyasyon törenlerinde adayların dar bir kapıdan, yıldızlarla dolu bir gök kubbeye girdiği anlatılır. Bu sembol masonların çalışmalarını kendi arzularına göre ayarlayamayacaklarını, kendilerini aşan olayları hayranlıkla algılayarak, çalışmalarını ara vermeden yürütmeleri gereğini simgeler.

Niyet okumayı bir kenera bırakıp, eski bakan, Erdoğan’ın şimdilerde hedef aldığı Mehmet Şimşek’in Qinvest LLC’nin yanısıra danışmanlık yaptığı DOME Group’u incelemeyi sürdürelim.

DOME Group’un ana yatırımcıları Doğuş Holding ve FIBA Grubu’dur.

Tanıdık geldi mi?

Doğuş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, FIBA Grubu’un başkanı ise şimdiki adı Finansbank olan eski FİBABANKA’nın yeni sahibi Hüsnü Özyeğin.

NTV dışında televizyon sektöründen çekilen, Nusr-Et’deki hisselerinin bir bölümünü Singapur devletinin varlık fonu şirketi Temasek ile Londra merkezli Metric Capital Partners’a satan Ferit Şahenk ile FIBA Grubu Başkanı Hüsnü Özyeğin’i Londra’da buluşturan banka yatırımının, kredi fonu 300 milyon dolar ve 2020 yılına kadar 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. DOME’un kurucuları ve yönetiminde ise bankacılık dünyasının yakından tanıdığı isimler var.

Garanti Bankası eski Genel Müdürü Ergun Özen, Goldman Sachs Türkiye eski Genel Müdürü Çağlayan Çetin, Murat Özyeğin, Garanti Bankası eski Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sözen ve Rachid Mohamed Rachid.

Bu isimlerin içinde Rachid Mohamed Rachid kim mi?

Mısırlı iş insan ama aynı zamanda Hüsnü Mübarek hukümetinin özelleştirmeyi savunan eski Ticaret ve Endüstri Bakanı. Ne tesadüf ki Rachid Mohamed Rachid de bakan olarak bir zamanlar Mısır’ın devlet fonunu yöneten isim.

Şimdi yandaki fotoğrafa iyi bakın.

Tarih 27 Kasım 2017.

Yer: 56 Grosvenor Caddesi Londra İngiltere.

Fotoğrafın en solundaki Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk. Ondan sağa doğru sayacak olursak AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, o dönemin AB Bakanı, şimdinin AKP sözcüsü Ömer Çelik, dönemin Başbakan’ı, şimdinin AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç.

Ne yapıyorlar dersiniz?

Evet, DOME Group’un bankasının açılık kurdelasını kesiyorlar.

O zamanlar aralar iyi, ilişkiler sıcak.

Daha Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçilmemiş. Ahmet Davutoğlu kenara alınmış, Binali Yıldırım Başbakan. 2019 yerel seçimleri yapılmamış.
Ekonomi bir biçimde yürütülüyor, sıcak para yavaş yavaş çıkıyor.

AKP içinde yeni parti çalışmaları ise henüz düşünce halinde.

Ertesinde ne mi olacak?

(Devam edecek…) 

Erdoğan, Şimşek’i neden hedefe koydu?

Bakanlıktan danışmanlığa: Erdoğan, Mehmet Şimşek’e kızmakta haklı mı?

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER