Site icon A3 Haber

Turizm Bakanı acele kamulaştırmaların nedenini açıkladı: Çeşme’yi Cannes yapacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme’deki acele kamulaştırmalarla ilgili ilk kez konuştu. Çeşme’ye bakanlık olarak dev bir turizm merkezi kurmak için harekete geçtiklerini belirten Ersoy, “Toplam proje alanımız yaklaşık 9.500 hektar. Kamulaştırılan alan ise 190 hektar, yani projenin yüzde 2’si. Çeşme’ye kanal falan da yapılmayacak” dedi.

25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 2054 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çeşme’de bazı parsellerle ilgili acele kamulaştırma kararı alındı.

Ardından Suudi Arabistan merkezli Albassam Grup’un “Kanal Çeşme” projesi ortaya çıktı. Albassam Grup, Çeşme’ye kanal yapıyor, bununla yetinmeyip tüm kıyı şeridini kapatıp planladığı projeleri satmaya çalışıyordu. Bu proje, başta Çeşmeliler olmak üzere kamuoyunun büyük tepkisini çekti ve “Çeşme de Araplara mı veriliyor” yorumlarına yol açtı.

Kültür ve Turizm Bakanı ilk kez konuştu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen hafta sonu bir dizi ziyaret için gittiği Hatay’da gazetecilere konuyla ilgili ilk kez açıklamalarda bulundu.

Bakanlık tarafından hazırlanan “Çeşme Projesi”ni tüm detaylarıyla anlatan Bakan Ersoy, “Ben de Çeşme’ye kanal yapılacağını sosyal medyadan duydum. Bizim böyle bir projemiz yok, hiç olmadı” dedi.

Kendilerinin hazırlayacağı projenin bölgedeki turizm sezonunu iki aydan 12 aya çıkaracağını ifade eden Ersoy, “Öncelikle bazı yanlış anlamalara açıklık getirmek istiyorum. Toplam proje alanımız 9 bin 574 hektar. Kamulaştırılan alan ise 190 hektar. Yani projenin sadece yüzde 2’si. Kamulaştırılacak olan parsel sayısı 218. Bunların sadece 80’i şahıslara ait. Bizim projemizde kanal falan yok. Çeşme’de kanal olamaz zaten” diye konuştu.

Sahil kamuya açık kalacak

Projedeki turizm tesislerinin denize sıfır olmayacağını kaydeden Ersoy, “Bizim projemizde, sahil alanlarında geniş bir band genel kullanıma açık olacak. Yani sahil şeridi otellere değil halka ayrılmış durumda. Proje bittiğinde Çeşme dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelecek” dedi.

Bakan Ersoy’un açıklamalarından satır başları şöyle:

Çeşme’yi Cannes yapacağız 

Sahiller açık olacak 

Tarım alanlarına dokunmayız 

İkinci adresimiz Didim

 

Exit mobile version