A3 Haber

Ricacı şişman adam: Kırklı yaşlardaki Anar Alizade’nin arkasındaki güç kim?

Ricacı şişman adam: Kırklı yaşlardaki Anar Alizade’nin arkasındaki güç kim?

Ricacı şişman adam: Kırklı yaşlardaki Anar Alizade’nin arkasındaki güç kim?
Mayıs 16
08:39 2021

Sedat Peker’in, Mubariz Mansimov’a (Gurbanoğlu) ait Bodrum Yalıkavak’taki yat limanına birilerinin “çöktüğünü” belirterek Mehmet Ağar’ı işaret etmesi tartışmayı başlattı.
Ağar ise yat limanının ortağı olmadığını, yönetmesi için kendisinden “ricacı” olunduğunu açıkladı.
Bu açıklamaların ardından “Bodrum’daki hileli satış iddiasından sonra neler yaşandı?” başlıklı yazımda yat limanın tarihsel sürecini anlattım.
Ondan önce ise, “Mehmet Ağar’a ricacı olan güç kim?” başlıklı yazımda ise Bodrum Yalıkavak’taki yat limanın sahibi görünen şirket ve o şirketin hızlıca yükselerek yüz milyonlarca dolarlık sermaye sahibi olan sahibinden söz ettim.
O isim Anar Alizade’den başkası değildi elbette.
Anar Alizade ile ilgili bilgilere ve yükseliş öyküsüne devam edelim öyleyse.

İngiliz Global Witness kuruluşu 2013 yılında “Anonim Azerbaycan” adlı rapor yayımladı.
Raporda SOCAR Dünya Başkanı Rövnek Abdullayev’in yeğeni Anar Alizade’nin gizemli bir iş ağına sahip olduğu ortaya çıktı.
Halbuki SOCAR ile yaptığı operasyonlardan yüz milyonlarca dolar kazanan Anar Alizade’nin ismi o zamana hiç duyulmamıştı.
Aynı yıl BBC’ye açıklamaya yapan SOCAR sözcüsü Nizameddin Guliyev ise Anar Alizade ismini hiç duymadığını söyledi.

Anar Aliyev, 2013 yılında Global Witness kuruluşu tarafından “Anonim Azerbaycan” raporunun yayınlanmasının hemen ardından soyadını Alizade olarak değişti.
Bunu da Azerbaycan’daki güçlü ailelerin (Cumhurbaşkanı İlham Aliyev) soyadlarına benzerliğinin iş dünyasında kafa karışıklığı yaratmasıyla açıkladı.
Anar Alizade bu gelişmelerin ardından Business Time dergisine verdiği röportajda SOCAR Başkanı Rövnak Abdullayev ile akrabalık bağı olduğunu inkâr etti.
Yatırımlarının kaynağına da değinen Anar Aliyev, üniversite yıllarında Nahcivan’a Türkiye’den giyim ürünleri ithal ettiğini, üniversiteden mezun olduktan sonra araba ve arsa satışı, ardından lojistik, elektronik ve petrol ekipmanı ithalatı yaptığını söyledi. Bu işlerden büyük miktarda gelir elde ettiğini kaydetti.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) Ekim 2007’de yaptığı açıklamada Yeni Zelandalı Sumato Energy Group Limited’in 30 Ekim – 1 Kasım 2007 tarihleri arasında 1 milyon varil Azeri Light markalı petrol satışı ihalesini kazandığını ve Ceyhan limanından petrol teslim etme hakkını elde ettiğini söyledi.
APA haber ajansı da 2008 yılında SOCAR Pazarlama ve Ekonomik Operasyonlar Departmanı’na dayandırdığı haberinde Sumato Energy Group Limited’in 1 milyon varil petrol satışı ihalesini kazandığını ve 21-23 Şubat 2009 tarihlerinde Ceyhan limanından petrol teslim hakkı aldığını duyurdu.

Sumato Energy Group Limited’in kurucusu Ion Taylor.
Ion Taylor kim?
Kamuoyunda yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı ve kara para aklamayla tanınan bir isim.
Global Witness tarafından yayımlanan rapora göre Ion Taylor, eski Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in oğlu Maxim Bakiyev ile bağlantılı şirketlerin kurulmasında da rol aldı.
Global Witness’in raporundaki bilgiler, Ion Taylor’ın Sumato Energy Group Limited’in aslında gerçek sahibi olmadığını da gösteriyor.
Peki gerçek sahibi kim?

Dubai Ticaret Sicil kayıtlarına göre, Anar Alizade’nin RSR Holding şirketler grubuna bağlı şirketi olan Rafi Trading FZE’nin (yeni adıyla, Lider Electronics FZE) direktörü Azim Novruzov, Sumato Energy Group Limited’in bağlı şirketi Sumato Energy FZE’nin da hissedarı.
Global Witness tarafından alınan makbuzlar, Sumato Energy Services SA Direktör Yardımcısı Metin Talışlı’nın, 2-4 Ocak 2012 tarihlerinde Cenevre’deki 5 yıldızlı Grand Kempinski Hotel’de Anar Alizade’nin iki gecelik konaklaması için 10.253 İsviçre Frangı ödediğini gösteriyor.
Metin Talışlı kim?
Metin Talışlı, İsviçre’de Anar Alizade adına kayıtlı Cronus Energy AG, ERAInvest SA ve Davos Luxury Properties AG şirketlerinin yöneticisi.

Global Witness’ın raporuna yanıt olarak açıklama yapan SOCAR ise, yaptıkları araştırmalar sonucunda Anar Alizade’nin Sumato Energy şirketinin sahibi olmadığı tespit edildiğini ve SOCAR’ın gizlilik sözleşmelerine tabi olması nedeniyle herhangi bir üçüncü tarafın nihai yararlanıcısının kimliğini açıklayamayacağını söyledi.
Sumato Energy’in mali raporuna göre ise şirketin tek alıcısı ve satıcısı SOCAR’ın iştirakleri.
Buna Azerbaycan eski Milletvekili Penah Huseyin de dikkat çekerek 2010 yılında parlamentoda yaptığı konuşmada, SOCAR’ın karadaki petrol sahalarını ortak alarak işletmesini eleştirerek şeffaflığın yetersizliğine dikkat çekti.

Gelelim Türkiye ile ilişkilerine.
Türk ticaret sicil kayıtlarına göre, SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., 5 Aralık 2011 tarihinde kuruldu.
SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Agena Petroleum Holding B.V. yüzde 70 hisseye sahiptir. Anar Alizade’nin ismi de Agena Petroleum Holding B.V. şirketini temsilen yönetim kurulu üyeleri arasında.
SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi’nin Türkiye’de akaryakıt istasyonları da var.
Nisan 2013’de SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi, SOCAR Türkiye LNG Satış A.Ş. ve Azoil Petroleum şirketlerini kurdu.
14 Mart 2011’de Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve Coöperatief Menkent U.A. ortaklığında Hollanda’da SOCAR Gas B.V. kuruldu.
SOCAR Gas B.V. 11 Eylül 2011’de kurulan SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de yüzde 78,5’lik paya sahip.
SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise Türkiye’de Azerbaycan gazının satışını yapıyor.
SOCAR Gas B.V. 28 Ağustos 2017’de SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı.

Azerbaycanlı iş insanı Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) “FETÖ/PDY üyesi olmaktan” yargılanıp “yardım etmekten” ceza aldı ya, aslında asıl kurcalanması gereken yer SOCAR.
27 Temmuz 2011’de Amsterdam’da Eventus-UGE Coöperatief U.A. ve Coöperatief Menkent U.A. ortaklığıyla SOCAR Electric B.V. (yeni isim: Eventus Energy B.V.) kuruldu.
Türkiye ticaret sicil kayıtlarına göre, SOCAR Electric B.V. 2 Eylül 2011’de Türkiye’de kurulan SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de yüzde 75 hisseye sahipti.
SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’de SOCAR Electric B.V.’nin ortağı kimdi biliyor musunuz?
Şu anda “FETÖ terör örgütü üyesi olmaktan aranan” Enver Taner Baltacı’nın sahibi olduğu Lotus Müteahhitlik.
17 Temmuz 2013’de SOCAR Electric B.V. SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş.’deki hisselerini SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan ayrıldı.

Siz de benim gibi “Ne yatırımcı insanmış?” diye düşünüyorsunuz.
Boşuna değil.
Dünyanın dört bir yanına yayılmış, araştırdıkça yüzlerce isme ulaşan bir ağ bu.
Ve bu işlerin başında henüz kırklı yaşlarındaki Anar Alizade var.

Anar Alizade’nin, SOCAR ile sadece Türkiye’de değil, Gürcistan, Hollanda, Romanya, İsviçre, Malta, BAE ve diğer ülkelerde ortak şirketleri var.
Türkiye’de SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., SOCAR Türkiye Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., LNG Satış A.Ş., Azoil Petrolcülük A.Ş., SOCAR Türkiye Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Hollanda’da Becrux Investment and Finance BV, Agena Petroleum Holding BV, SOCAR Gas BV, SOCAR Electric BV (yeni adıyla, Eventus Energy BV).
Romanya’da SOCAR Petroleum SA ve SOCAR Energy SRL
Hollanda Türkiye ve Romanya’da SOCAR ile ortaklıkları Heritage-UGE Coöperatief U.A. (yeni adıyla, Eventus-UGE Coöperatief U.A.)

Bodrum Yalıkavak’ta Mehmet Ağar’ın yönetim kurulu başkanlığını, oğlu AKP Elâzığ Milletvekili Tolga Ağar’ın da yönetim kurulu üyeliğini yaptığı şirket, uluslararası bağlantıları bulunan dev bir ahtapotun kollarından sadece biri.
Pek çok emperyal devletin ağzını sulandıran petrol yatakları ile Azerbaycan hala ekonomik sıkıntı neden çekiyor daha iyi anlaşılmıştır umarım.
Neden devlet başkanı düzeyinde “ricacı” olunduğu, bu dev yapının aslında hukukun gri alanlarında nasıl rahatça dolaştığı belli.
“İki devlet tek millet” derken ne demek istedikleri de.
Amaç; kırklı yaşlardaki Anar Alizade’nin arkasındaki “ricacı şişman adamı” gizlemek.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER