A3 Haber

Köprü ve otoyol fiyatları anlık değişecek: ‘Dinamik fiyatlandırma’ sistemi geliyor

Köprü ve otoyol fiyatları anlık değişecek: ‘Dinamik fiyatlandırma’ sistemi geliyor

Köprü ve otoyol fiyatları anlık değişecek:  ‘Dinamik fiyatlandırma’ sistemi geliyor
Kasım 07
14:50 2019

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 Yılı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre köprü ve otoyollarda ‘dinamik fiyat sistemi’ için çalışma başlatılacak. Çalışma ile köprü ve otoyollarda fiyatların “yoğunluğa göre” belirlenmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 Yılı Yıllık Programı’nda köprü ve otoyol fiyatlarına ilişkin düzenlemeler dikkat çekti. Buna göre köprü ve otoyollardan daha az sürücünün geçtiği dönemlerde kullanılacak özel yazılım sayesinde fiyatlar anlık olarak “yoğunluğa göre” belirlenebilecek.

Örneğin bayramlarda yoğun olan Osmangazi Köprüsü’nün fiyatı söz konusu dönemlerde yüksek tutulacak, ancak fiyat yoğunluğun azalması sonrasında düşürülecek.

Hürriyet’ten Eray Görgülü’nün haberine göre raporda ‘dinamik fiyatlandırma’ sistemine ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Otoyol ve köprülerde dinamik fiyatlandırma ile talep yönetimi sistemi hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlanacaktır. Ulaştırma sektöründeki projeler ulaştırma sistemindeki ihtiyaç, trafik hacmi, ilerleme ve ihale durumu gibi kriterler göz önünde bulundurularak öncelik ve verimlilik odağında gözden geçirilecek, önceliğini ve yapılabilirliğini kaybetmiş projeler sonlandırılacaktır.”

SİSTEM AVRUPA’DA UYGULANIYOR

Avrupa’da da kullanılan sistemde, köprü ve otoyollardaki yoğunluk yedi gün 24 saat özel yazılımlarla takip edilerek fiyatlandırmalar bu verilere göre dinamik olarak belirleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER