A3 Haber

Sosyal demokrat dönüşüm (!) Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi’nden Tenis Kulübü’ne

Sosyal demokrat dönüşüm (!) Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi’nden Tenis Kulübü’ne

Sosyal demokrat dönüşüm (!) Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi’nden Tenis Kulübü’ne
Aralık 19
09:00 2023

Tarih 22 Kasım 2023.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesine göre; “İzmir’in en kapsamlı tenis merkezi olacak Narlıdere Tenis Kulübü’nün temeli atıldı.”
Törende konuşan İzmir BŞB Başkanı Tunç Soyer, “Bu tesis İzmir’in en kapsamlı tenis merkezi ve spor salonlarından biri olacak. Ulusal ve uluslararası birçok organizasyona ev sahipliği yapacağız. İzmir’de tenis sporunun tabana yayılması ve lisanslı sporcu sayısının artırılmasını mümkün kılacak Narlıdere Tenis Kulübü sayesinde İzmir’den, ülkemizin tenis altyapısına da önemli katkı vermiş olacağız” dedi.

Sosyal demokrat ve halkçı belediyecilik Soyer’in bu sözlerinde gizli.
Gençliği spor ile tanıştırmak, yararlı alışkanlıklar edindirmek, halkın parası ile halkın yararına yatırım yaparak sosyal hayatı çeşitlendirmek.
Kulağa çok hoş geliyor değil mi?
Kulağa hoş gelen bazen hoş olmayabilir de.
Örneğin halkın parası ile “yakınlarınızın” başrolünü oynadığı belgesel çektirip yine halkın parası ile “yayınlatıp” ne kadar halkçı olduğunuzu anlatabilirsiniz.
Tabi halk da bunu yerse.
İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “halk için” temelini attığı Narlıdere ilçesindeki tenis merkezinin öyküsü de böyle.
Gelin hep birlikte bu tenis kortu ve sosyal belediyecilik harikası “temel atma törenini” geçmişe giderek inceleyelim.

Tarih: 2 Mayıs 2018.
Yer: Narlıdere Belediye Meclisi.
Meclis gündeminin 4. maddesi, Narlıdere Belediyesi ile Narlıdere Zihinsel Özürlüleri Koruma ve Destekleme Derneği arasında düzenlenen iştirakçi belgesi ve protokolü̈ imzalamaya Belediye Başkanı Abdül Batur’a yetki verilmesi.
Narlıdere Belediye Meclisi, toplantısında görüştüğü önerge için şu kararı veriyor:
“Narlıdere Belediyesi Engelli Danışma-Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin yerel yönetim ve sivil toplum işbirliği kapsamında ortaklaşa işletilmesi, Milli Eğitim Bakanlığı yasa ve yönetmeliklere uygun olarak öğrenci kayıt ve eğitim programları ile ilgili ekli iştirakçi belgesi ve protokolde belirtilen hususlar ile ilgili İzmir Kalkınma Ajansına sunulan TR31.18.sugal.0028 referans numaralı projede iştirakçi olarak yer alan Belediyemizi, Belediye Başkanımız Abdül Batur’un münferiden atacağı imza ile temsil ve ilzam etme yetkisinin verilmesinin kabulüne oy birliği ile karar verildi.”

Kararda bahsedilen İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) TR31.18.sugal.0028 referans numaralı projesi önemli.
Karara göre İZKA 2018 yılı Sosyal Uyumun Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında “Nar taneleri Sosyal Yaşam Merkezi” kurulması için, kendisine sunulan projenin maliyetinin yüzde 75’i olan 669 bin 201 lirayı ödemeye karar vermiş.
Bunun için de Narlıdere Zihinsel Özürlüleri Koruma ve Destekleme Derneği ile Narlıdere Belediyesi’nin sunduğu projeyi onaylamış.
Manşet İzmir isimli internet sitesi de bu gelişmeyi dönemin Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un sözleriyle, “Gerçekleştirmekten en çok mutlu olduğum projeler” diye duyuruyor.
Ne diyor Abdül Batur?
“2005 yılından bugüne özel çocuklarımız için hazırladığımız çalışmalara yenilerini ekleyerek devam ediyoruz. Nar Taneleri Akşam Bakım Merkezimiz ve Nar Taneleri özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezimiz ile özel çocuklarımızın ihtiyaçlarını bugüne kadar karşılamaya çalıştık fakat büyüyen ve gelişen Narlıdere ile maalesef engelli birey nüfusundaki artışta büyüdü. Artan ihtiyaçları karşılamak ve örnek bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadık. Sahilevleri’nde, 8 bin metrekare alan içinde dersliklerin, atölyelerin, kafelerin, amfi tiyatronun, büfelerin, evcil hayvan barınaklarının, dinlenme alanlarının, spor sahalarının, hobi bahçelerinin olduğu, modern bir kampüs havasında “Nar Taneleri Eko Çiftlik ve Sosyal Yaşam Merkezi Projemizi hayata geçiriyoruz…”
Ne güzel bir gelişme…

Yıl oldu 2019.
Türkiye’de Mahalli İdareler Seçimi yapıldı.
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur bu kez Konak’tan belediye başkanı seçildi, Narlıdere’nin belediye başkanı ise Ali Engin oldu.
Gel zaman git zaman Abdül Batur’un döneminde başlayan Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi projesi önce askıya alındı, ardından da unutuldu gitti.
Batur, projeyi Konak’ta hayata geçirmeye çalıştı ise de İZKA desteği gibi, insanların da hevesleri kursağında kaldı.

Narlıdere’nin Nar Taneleri için projelendiren alan bir süre sonra ilanlarda görüldü.
Ne zaman?
2021 yılının Kasım ayının başında.
Üç gazetenin yanında Resmi Gazete’de de yer alan ilana göre, Narlıdere Belediyesi mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Narlıdere Belediyesi’ne ait olan 6 bin 208 metrekarelik arsaya spor kompleksi inşa etmeye karar vermişti.
3 milyon 806 bin TL’ye mal olacak tesiste, tenis kortları, spor tesisleri ve bu tesislere ait üniteler yer alacaktı.
Yap-işlet-devret usulü ile gerçekleştirilecek projenin inşaatının, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından 10 ay içerisinde tamamlanması planlanıyordu.
Tamamlanması ve geçici kabulün yapılmasının ardından ise tesis, ilk yıl 7 bin lira kira bedeli ödenmesi koşulu ile 20 yıllığına kiralanacak. İşletme, kiralama sürecinin tamamlanmasının ardından ise belediyeye devir edilecekti.

İhale 23 Kasım 2021’de Narlıdere Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi.
Tek firma ihaleye katıldı.
Aylık 8 bin lira kira bedeli ve 3 milyon 806 bin liralık yapım işi ile ihaleye kazanan firmanın adı İzmir 35 İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi.
Yer teslimi ve 10 aylık yapımım ardından tesis tamamlanıp hizmete açılacaktı.
Bu ihale, aynı zamanda Abdül Batur döneminde İZKA’dan destek almayı başaran Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi Projesi’nin de tabutuna çakılan son çivi oldu.

Herkes projenin başlayıp bitirilmesini beklerken Sayıştay 2021 yılına ait denetleme rapor sonuçlarını açıkladı.
Sayıştay’ın Narlıdere Belediyesi’nde belirlediği eksiklikler içinde bir ihale de vardı.
Hangi ihalede derseniz, işte yukarıdaki spor tesisi ihalesi.
Sayıştay ihale ile ilgili şunları söylüyordu.
“Belediyenin gerçekleştirdiği, kapalı teklif usulü̈ yapılarak ihale edilen ve artırım uygulanan 8338 Ada 1 parselde inşaat, spor tesisleri, tenis kortu ve üniteleri projelendirilerek yapımı, kiralanmak suretiyle kullanım hakkı işine ait ihale dosyasının incelenmesinden; ihale karar tutanağında bulunması gereken bilgilerin mevcut olmadığı görülmüştür…”
Peki ne oldu dersiniz?
Aslında hiçbir şey olmadı.
Eski tabirle “zamana” bırakıldı.
Ne zamana kadar?
22 Kasım 2023’te yazının başında belirttiğim İzmir’in en kapsamlı tenis merkezi olacak Narlıdere Tenis Kulübü’nün temeli atılana kadar.
2018’de İZKA’nın maddi desteğini de alan Narlıdere Nar Taneleri Eko Çiftlik ve Sosyal Yaşam Merkezi Projesi “sosyal demokrat” ve de “halkçı” bir anlayışla dört yıl içinde Narlıdere Tenis Kulübü’ne dönüşmüş oldu.

2018’den 2023’e uzanan Narlıdere Sahilevleri 8338 ada 1 parseldeki 6 bin 208 metre karelik arsanın “halkçı” dönüşümü hikayesi aynen böyle.
Resmi kayıtlar üzerinden ay ay, yıl yıl dönüşümü okudunuz ama bir de işin “siyasi” perde arkası var elbette.

23 Kasım 2021’de Narlıdere Belediyesi Hizmet Binası’nda yapılan spor tesisi ihalesini kim kazanmıştı?
İzmir 35 İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi.
Şirketin kuruluş tarihi 16 Ekim 2020.
Kuruluş sermayesi 200 bin lira.
Kurucusu İrfan Çiftçi.
2020’nin sonunda şirket Bayraklı’dan Narlıdere’ye taşınmış.
Mayıs 2022’in sonunda Celal Fidan’ın sahibi olduğu Asel Danışmanlık Gayrimenkul şirketi ile birleşerek sermayesini 1 milyon 500 bin liraya çıkarırken, ortaklar arasına Ömer Torun da katılmış.
Şirketin Narlıdere Belediyesi’nin spor tesisi ihalesine katılırken sermayesi yeterli mi değil mi o bizim bileceğimiz iş değil, varsın yetkililer düşünsün.

Nar Taneleri Eko Çiftlik ve Sosyal Yaşam Merkezi Projesi, Narlıdere Tenis Kulübü’ne dönüşürken başka gelişmeler de olmuş elbette.
5 Haziran 2023’te tam da Tenis Kulübü ile dip dibe adreste bir başka şirket daha kurulmuş.
Nedir o şirketin adı?
İzmir 35 Şehir Kulübü Anonim Şirketi.
Sermayesi 2 milyon lira.
Şirketin bir milyon 200 bin liralık hissesi Mehmet Fidan’a, 800 bin liralık hissesi ise Serdar Birtane’ye ait.
İzmir 35 İnşaat ile İzmir 35 Şehir Kulübü’nün bağlantısı sadece isim benzerliği midir yoksa başka ilişkileri var mıdır şimdilik bilgimiz yok.

İzmir 35 Şehir Kulübü şirketinin küçük ortağı Serdar Birtane Diyarbakır Belediyesi’nden İzmir Gediz Elektrik’in ve bağlı şirketlerinin üst düzey yöneticisi.
Daha detaylı bilgi verebilirim ama siz en iyisi Gediz Elektrik’in ortaklarına ve üst düzey yöneticilerine sorun.
Onlar şaşıracağınız bilgiler verebilir belki…

Gelelim şirketin büyük ortağına, yani Mehmet Fidan’a.
Reklamcılık ve Halkla İlişkiler sektörünün yakından tanıdığı bir isim.
İzce Reklamcılık şirketinin sahibi.
Başka Narlıdere olmak üzere İzmir’in pek çok ilçesindeki reklam panoları ve billboardlarının işletmecisi.
Aynı zamanda son seçimlerde Tunç Soyer’in kampanyasındaki neredeyse tüm dijital materyalleri hazırlayan kişi.
Aynı zamanda Soyer’e desteği ile bilinen İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu’nun arkadaşı.

2018’den 2023’e uzanan, Nar Taneleri Eko Çiftlik ve Sosyal Yaşam Merkezi Projesi’nden Narlıdere Tenis Kulübü’ne dönüşen, ilginç rastlantılar içeren “sosyal demokrat” bir hikâye okudunuz.
Biraz uzun oldu ama inanın yaz(a)madıklarımın yazdıklarımdan daha uzun.
Hikâyeyi, yine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Engelliler Haftası’yla ilgili sözleriyle noktalayayım.
“Biz İzmir’de tüm engelleri ortadan kaldıran bir sistem kuruyoruz. Çok daha iyisini çok daha güzelini yapıyoruz. Annelerin, babaların, çocukların daha da güzel günler görmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Unutmayın ki kalbi sizinle atan bir belediye başkanınız var.”

İyi ki kalbi hepimiz için atan belediye başkanımız var.
Ha bir de “Çal Bella” diyerek her sahnede oynayıp moralsiz halkı neşelendiren.
Beş yıl bize “sosyal demokrat belediyecilik” nasıl yapılır gösterdiği için minnettarız.
Bir de kalbinin atmadığını düşünsenize.
Ayağımızda ayakkabı, kıçımızda donumuz bile kalmayabilirdi.
Bu kadarına da şükür…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER