A3 Haber

İşte Erdoğan ve Trump’ın basın açıklamasından öne çıkanlar

İşte Erdoğan ve Trump’ın basın açıklamasından öne çıkanlar

İşte Erdoğan ve Trump’ın basın açıklamasından öne çıkanlar
Kasım 14
01:27 2019

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, gerçekleştirdikleri zirvenin ardından Washington’da bulunan Beyaz Saray’da basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kameraların karşısına geçti. İki lider gerçekleştirdikleri toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Trump basın toplantısındaki konuşmasına, NASA çalışanı Serkan Gölge’nin serbest bırakılmasına değinerek başladı. Trump, “Sözlerime başlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Serkan Gölge’yi bıraktığı için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Kendisi tutukluydu, onun bırakılmış olması çok güzel bir jestti. Çok uzak olmayan bir gelecekte buraya geliyor olacak. Bu ABD için ve aynı zamanda Türkiye için çok önemli bir haber. Türkiye önemli bir NATO müttefiği, ekonomik ilişkilerimizin de çok önemi var ve büyümeye devam edecek” dedi.

“Görüşmeler başarılı oldu”

Erdoğan ile samimi bir toplantı geçirdiklerini dile getiren Trump, “Suriye’deki durum, geçen ay Pence ve Pompeo’yu göndermiştim, görüşmeler gerçekleştirilmişti. Görüşmeler çok başarılı oldu, ABD ve Türkiye bir arada büyük bir şeyi başardılar. Yüz yıllardır devam eden karmaşık durumun geliştirilmesi için büyük aşama kaydettiler. Cumhurbaşkanı’na daha refah ve barış dolu bir Orta Doğu inşa etmek konusundaki çabaları için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Erdoğan’a müteşekkiriz”

Erdoğan’a ve Türk halkına IŞİD ile mücadele konusunda teşekkürlerini ileten Trump, “Yakın zamanda Bağdadi öldürüldü, Türkiye belli alanlarda çok yardımcı oldu, bunu takdirle karşılıyoruz. Erdoğan’a ve Türk halkına destekleri için müteşekkiriz” diye konuştu.

“Türkiye’nin S-400 alımı bizim için çok ciddi zorluklar çıkarıyor”

S-400 konusunda bakanların görüşmelerinin sürdüreceğini ifade eden Trump, “Türkiye’nin S-400 alımı bizim için çok ciddi zorluklar çıkarıyor, Bugün de üzerinde konuştuk, gelecekte de konuşacağız, umarım bunu çözmeyi başaracağız. Bakanlar görüşmeler yapmaya devam edecekler” dedi.

Erdoğan: ABD ile mutabakatımızı sürdürüyoruz

Kapsamlı ve samimi görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, “Özellikle Bağdadi’nin ölümünden sonraki süreçte de bizler gerek cezaevlerinden kaçmaya çalışan gerek ülkemizde yaklaşık 2 bin 200 civarında ‘DEAŞ’lı’  tutuklu ya da mahkumdur. Harekatımız YPG, PKK’nın Suriye’deki ayrılıkçı tavrına önemli bir darbe vurmuştur. Son 24 saat içinde terör örgütü tarafından tam 19 taciz ve saldırı gerçekleştirildi. Biz Suriye’deki soruna kalıcı bir çözüm bulmak için ABD’yle mutabakatımızı sürdürüyoruz” dedi.

Temsilciler Meclisi’nin kararına tepki

Erdoğan, Temsilciler Meclisi’nde 29 Ekim’de alınan kararların Türk milletini incittiğini Trump ile paylaştığını dile getirdi.

Gülen Cemaati’nin ABD’deki faaliyetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen Cemaati’nin ABD’Deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi yönündeki talepleri ve beklentilerini bir kez daha vurguladı.

“İstenen şartlarda Patriot alabiliriz”

S-400 sistemi ve F-35 programı başta olmak üzere sınamaların üzerinden ancak diyalogla gelineceğini dile getiren Erdoğan, “Sayın Başkan’a şayet istenen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot alabileceğimizi tekrar söyledim, söylüyorum” dedi.

Trump: Gazeteci misiniz?

Trump, Erdoğan’a soru sorulmasını isterken, “Türkiye’den sadece dost canlısı gazeteciler sorsun lütfen” dedi Trump, sorduğu sorunun ardından Sabah gazetesinden Hilal Kaplan’a “Gazeteci olduğunuza emin misiniz, Türkiye için haber yapmıyor musunuz?” diye sordu.

“Mektupları Trump’a takdim ettim”

Erdoğan, Trump’ın kendisine 9 Ekim’de gönderdiği mektupla ilgili soruya cevap verirken, “Bu mektupları bugün Sayın Başkan’a ben tekrar takdim ettim” ifadelerini kullandı.

“Apo’nun manevi oğlum dediği birisi”

Mazlum Kobani’nin de mektubuna değinen Erdoğan, “Ferhat Abdi Şahin denen teröristin Amerika gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. Apo’nun manevi oğlum dediği birisidir. Böyle birinin stratejik ortağımız tarafından böyle karşılanması bizi üzmüştür. Rusya tarafından da böyle karşılanmıştır. Bunları anlamakta tabii zora giriyoruz” diye konuştu.

“CIA terörist olduğuna dair belgeleri verdi”

Ferhat Abdi Şahin hakkında CIA’ın de terörist olduğuna dair belgeler sunduğunu dile getiren Erdoğan, “Terörle mücadelede çok daha hassasiyet içinde yaklaşılması gerektiğini vugulayan Erdoğan, “Bu konuda da belgeleri verdim, hatta CIA’in bunun bir terörist olduğuna dair belgelerini de takdim ettim” ifadelerini kullandı.

“Parlamentoda 50’den fazla Kürt vekil var”

ABD Başkanı Donald Trump, Kürtlerle ilgili sorulan soruya “Kürtlerle harika bir ilişkimiz oldu, çok başarılı şekilde IŞİD’e karşı mücadele yürüttük” şeklinde cevap verdi.

Erdoğan da  Türklerin Kürtlerler bir problemi olmadığını vurgulayarak, “Bizim sorunumuz terör örgütleriyle” diye konuştu. Erdoğan, AKP’nin 50’den fazla milletvekili olduğunu belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER