A3 Haber

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Batı Şeria’ya yerleşim kurmak İsrail’in hakkı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Batı Şeria’ya yerleşim kurmak İsrail’in hakkı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Batı Şeria’ya yerleşim kurmak İsrail’in hakkı
Kasım 18
23:34 2019

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, işgal altındaki Batı Şeria’ya kurulan İsrail yerleşimlerini haklı bulduklarını söyledi.

A3 Dış Haberler |ABD yönetimi, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerine dair söylemini değiştirdi. Geçmişte işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşimler için “uluslararası hukuka uygun değil” diyen ABD, bu konuda geri adım attı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail yerleşimlerini haklı gördüklerini söyledi.

‘Netanyahu için zafer’

Reuters’in haberine göre Pompeo tarafından yapılan açıklama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için bir zafer niteliğinde.

Pompeo açıklamasında ABD’nin Batı Şeria’daki yerleşimlere dair tutarlı bir görüşü olmadığını, 1978 yılında dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın yerleşimlerin hukuki olmadığını söylediğini, ancak 1981 yılında ABD Başkanı olan Ronald Reagan’ın yerleşimleri yasadışı görmediğini ifade ettiğini söyledi.

‘Uluslararası hukukla uyumsuz değil’

“İsrail’in bölgeye sivil yerleşimler kurması uluslararası hukukla uyumsuz değil” diyen Pompeo, Filistin yönetiminin tepkisini çekti.

Filistin ile İsrail için “barış planı” üzerinde çalıştığını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, sürekli olarak Filistin’i karşısına alan adımlar atıyor.

Kudüs ve Golan adımları…

Trump, 2017 yılında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmiş, 2018 yılındaysa kentte resmen büyükelçilik açmıştı. Bu tarihe kadar ABD politikası Kudüs’ün durumunun Filistin-İsrail arasında belirlenmesiydi.

Mart ayındaysa Trump yönetimi Golan Tepeleri’nin İsrail tarafından ilhakını tanıyarak, Netanyahu’ya Suriye karşısında destek olmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER