A3 Haber

Erdoğan: ABD ile sorunlarımız küçük pürüzlerden ibaret, çok daha yakın olmalıyız

Erdoğan: ABD ile sorunlarımız küçük pürüzlerden ibaret, çok daha yakın olmalıyız

Erdoğan: ABD ile sorunlarımız küçük pürüzlerden ibaret, çok daha yakın olmalıyız
Kasım 19
17:04 2019

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Esasen gerek bölgemizdeki, gerekse dünyadaki gelişmeler Türkiye ile Amerika’nın çok daha yakın ve birbirlerini destekleyici ilişkiler içinde olmasını gerektiriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, “Amacımız bu zor dönemi her iki ülke için de en makul, kabul edilebilir ve sürdürülebilir şekilde yöneterek geride bırakmaktır. Esasen gerek bölgemizdeki, gerekse dünyadaki gelişmeler Türkiye ile Amerika’nın çok daha yakın ve birbirlerini destekleyici ilişkiler içinde olmasını gerektiriyor” diye konuştu.

“Sorun alanları küçük pürüzlerden ibaret”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye yaptığı çalışma ziyaretini hatırlatarak, ABD Başkanı Donald Trump ile kapsamlı ve heyetler arası verimli toplantılar yaptığını kaydetti.

Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi:

“Amacımız bu zor dönemi her iki ülke için de en makul, kabul edilebilir ve sürdürülebilir şekilde yöneterek geride bırakmaktır. Esasen gerek bölgemizdeki, gerekse dünyadaki gelişmeler Türkiye ile Amerika’nın çok daha yakın ve birbirlerini destekleyici ilişkiler içinde olmasını gerektiriyor. Aramızdaki sorun alanlarının pek çoğu küçük pürüzlerden ibarettir. Bu sıkıntılar Amerika’daki ülkemize karşı çevrelerin köpürtmesiyle suni olarak yürütülmüş ve ilişkilerimize zarar verecek boyuta taşınmıştır. İki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik çabaların gerçek mahiyetini en iyi gören de Sayın Trump’tır. Bunun için sistemin ve siyasetin tüm baskılarına rağmen Türkiye-Amerika ilişkilerinin belirli bir seviyenin altına düşmemesi konusunda inisiyatif kullanmaktadır. Biz de aynı anlayışla yüzümüzü geleceğe çevirerek, kronik sorunları derinleştirmek yerine işbirliği yapabileceğimiz alanlara odaklanıyoruz.”

“Çözüm yolları bulma konusunda mutabık kaldık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile yaptıkları görüşmelerde birçok meseleye kökten çözüm getiremediklerini ancak bu meselelerin, iki ülke ilişkilerini esir almasına da izin vermediğini tüm dünyaya gösterdiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

“İlişkilerin düzelmesi için kısa sürede katedilecek çok mesafe bulunuyor. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili gerekli adımları atacağız. Sorunların kilit noktası haline dönüştürülen S-400 meselesinde görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız vasıtasıyla çözüm yolları aranmasında da mutabık kaldık. Sayın Trump’a, Türkiye’nin S-400 alma noktasına nasıl geldiğini bir kez daha ifade ettim. Zaten kendisi de bu konuda bize hak veriyor. Ülkemizin bu savunma sisteminden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını, çözümün bu gerçek ışığında bulunması gerektiğini söyledim. NATO’nun kendi savunma konsepti açısından herhangi bir mani teşkil etmediğini açıkladığı S-400 konusunda kopartılan fırtınanın başka amaçlara matuf olduğunu da tekrar anlattık.”

“İşsizlik rakamlarımız yüksek çıkıyor”

“İş, iş denilerek istihdam artmıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Bunun için yatırımı, üretimi, ihracatı, turizmi artırmanın mücadelesini veriyoruz. AK Parti döneminde istihdamın yaklaşık 9 milyon kişi artmasına rağmen işsizlik oranımız yüzde 14 gibi yüksek bir seviyededir. Bu yüksek işsizlik oranının geçtiğimiz yıl yaşadığımız ekonomik saldırının yol açtığı sıkıntıların ötesinde sebepleri var. Eskiden ülkemizde çalışma çağına gelen nüfusun bir kısmı iş aramadığı veya aile işinde çalıştığı için istihdam istatistiklerine girmiyordu. Şimdi eğitim düzeyini yükselmiş olmasının etkisiyle çalışma çağına gelen hemen her kadın ve erkek vatandaşımız iş arıyor. 2002 yılına göre 2018’e kadar olan dönemde iş gücüne katılma oranında 3,6 puanlık bir artış yaşandı. Bu oran kadınlarda 6,3 puanı buluyor. Toplam istihdam oranındaki artış 3 puanı bulmasına rağmen, iş gücüne katılımdaki bu yükseliş sebebiyle işsizlik rakamlarımız nispeten yüksek çıkıyor. Bunun sebebi bizim istihdam oluşturamamış olmamız değil, mesele iş gücüne katılım oranının eskisine göre fevkalade yükselmiş olmasıdır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER