A3 Haber

Mahkeme bekçi pervasızlığına ‘dur’ dedi: Kimlik soramaz, üst arayamaz

Mahkeme bekçi pervasızlığına ‘dur’ dedi: Kimlik soramaz, üst arayamaz

Mahkeme bekçi pervasızlığına ‘dur’ dedi: Kimlik soramaz, üst arayamaz
Kasım 21
20:29 2019

İzmir Bornova’da iki genç ve mahalle bekçileri arasında yaşanan tartışmanın davaya dönüşmesinin ardından, mahkeme karar verdi. İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi kararında, “Polis vazife ve selahiyyetleri kanununun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.

A3 Haber Merkezi | İzmir’in Bornova ilçesinde Büyükpark civarında iki genç ile mahalle bekçileri arasında yaşanan arbede ve küfürleşme, yargıya taşındı. İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme, emsal nitelikte bir karar verdi.

Avukat Yankı Büyüksezer, kişisel Twitter hesabında söz konusu kararı paylaştı.

Ne olmuştu?

İzmir Bornova Büyükpark’ta iki gence aynı saat içerisinde keyfi olarak defalarca kimlik kontrolü yapmak isteyen bekçiler şikayete konu oldu. Açılan davada, bekçileri haksız gören mahkeme, “Görevi vatandaşın huzurunu sağlamak olan görevlinin, makamını vatandaşın huzurunu bozmak için kullandığı belirlenmiştir” denildi

“Bekçi kimlik soramaz, üst arayamaz”

Bekçiler ve iki genç arasındaki gerilim, mahalle bekçilerinin yetkileri konusunda tartışmalara yol açtı. Yapılan ilk kimlik kontrolünün ardından iki gence tekrar ısrarla kimlik kontrolü  yapmak isteyen bekçilerin, bu hareketle vatandaşı tahrik ettiğini belirten mahkeme, 2018/768 esas numaralı kararında “Polis vazife ve selahiyetleri kanununun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.

Bekçilerle yaşanan tartışmada, bekçilere hakaret ettiği iddia edilen gençlere ise ceza verilmedi. Mahkeme bu kararı, “Bekçilerin görev sınırlarını aşmaları, kimlik sorma haklarının olmaması ve vatandaşı zorlamalarından dolayı hakaret suçundan işlem yapılmamıştır” diyerek gerekçelendirdi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER