A3 Haber

‘Yeşil alan’ üzerine ruhsatsız cami yaptılar: Kimse itiraz edemiyor!

‘Yeşil alan’ üzerine ruhsatsız cami yaptılar: Kimse itiraz edemiyor!

‘Yeşil alan’ üzerine ruhsatsız cami yaptılar: Kimse itiraz edemiyor!
Aralık 12
12:21 2019

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde imar planında “yeşil alan” olarak ayrılan bölgeye bağış yoluyla cami inşa edildi. “Binali Yıldırım Millet Bahçesi”nin yanındaki ruhsatsız camini neden “ibadet alanı”na değil de “yeşil alan”a inşa edildiği anlaşılamadı. Cami, talep üzerine müftülüğe devredildi.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, 2014’te seçilen AKP’li belediye başkanı Arif Uğurlu döneminde “Binali Yıldırım Millet Bahçesi”nin yanına ruhsatsız cami inşa edildiği ortaya çıktı.

İmar planında halen “yeşil alan” olarak görünen bölgede, bağış yoluyla inşa edilen caminin kaba inşaatı ve dış cephesi tamamlandı. İç düzenlemesinde kimi eksikler kaldığı belirtilen cami, 7 Ekim 2019 günü Kemalpaşa ilçe müftülüğüne devredildi. Böylece, üzerine cami inşa edilen kamusal “yeşil alan” da müftülüğe devredilmiş oldu.

AKP’li belediye başkanı Arif Uğurlu döneminde ruhsat alınmadan inşa edilen cami, ilçede tartışmalara konu olmuştu. Özellikle kamuya ait “yeşil alan” üzerine inşa edilen caminin, neden “ibadet alanı” olarak ayrılan bir yere inşa edilmeyip de, “Binali Yıldırım Millet Bahçesi”nin hemen yanı başına inşa edildiği anlaşılamamıştı.

“Konuyu düzeltmek için adım atsak ‘dinsiz, cami düşmanı’ derler”

31 Mart 2019’da seçilen CHP’li belediye başkanı Rıdvan Karakayalı, konuya ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi: “Bu caminin neden yeşil alana inşa edildiğini, önceki dönemin AKP’li yönetimine sormak gerekiyor. Cami zaten ruhsatsız. Bağış yoluyla yapılmış ve rekreasyon alanı üzerine inşa edilmiş. O alan, imar planında halen yeşil alan olarak görünüyor. Biz şimdi konuyu düzeltmek için bir adım atsak, burada dinsizlik, cami düşmanlığı gibi algılanack, o şekilde propaganda edilecek. Biz de Belediye Kanunu gereğince, mülkiyet sorunu çözülene kadar camiyi ilçe müftülüğüne devrettik.”

“Cami üzerinden o alandaki etkinlikleri belirlemek istiyorlar”

kentstratejileri.com kurucusu ve yazarı Ali Rıza Avcan, yeşil alana ruhsatsız cami konusunda şunları söyledi: “Bu alanda adım adım bir operasyon adeta inşa edildi. Önce DSİ, buradaki Savanda Çayı üzerine bir gölet yaptı. Ardından göletin yanına adına Binali Yıldırım dedikleri ‘millet bahçesini’ yaptılar. Ve en son da belediyeye ait, imar planında yeşil alan olarak görünen yere de cami yaptırdılar. Cami ruhsatsız. Dışarıdan bakıldığında cami bitmiş görünüyor ama sandığım kadarıyla eksikleri var. Görünen o ki, cami üzerinden ‘millet bahçesi’ denilen alandaki etkinlikleri belirlemek istiyorlar. Caminin hegemonyası sayesinde, rekreasyon alanındaki sosyal etkinlikleri belirleyecekler.” 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER