A3 Haber

Tesla, 5 milyar dolarlık Şangay fabrikasından ilk Çin yapımı elektrikli arabaları teslim ediyor

Tesla, 5 milyar dolarlık Şangay fabrikasından ilk Çin yapımı elektrikli arabaları teslim ediyor

Tesla, 5 milyar dolarlık Şangay fabrikasından ilk Çin yapımı elektrikli arabaları teslim ediyor
Aralık 31
08:48 2019

İlk 15 adet Model 3 elektrikli araba, şirket çalışanlarına verilecek ve ABD şirketi 2020 yılında üretimi arttıracak.

(Çeviri: Ayşen Tekşen) | Çin yapımı Tesla Model 3 araba, elektrikli araç üreticisinin Şangay’daki dev fabrikasında düzenlenen teslim töreninde ilk kez görücüye çıktı.

The Guardian’dan Jasper Jolly’nin haberine göre Tesla’nın Çin’de ürettiği ilk araçları teslim etmesi elektrikli araç üreticisinin küresel genişleme çabalarında önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor.

ABD’li otomobil üreticisinin Şangay fabrikasındaki üretim hattından çıkan ilk 15 adet Model 3, hepsi de birer Tesla çalışanı olan müşterilere satıldı ve Pazartesi günü tesiste düzenlenen bir törenle teslim edildi.

Tesla, dünyanın en büyük araba pazarına tam bir saldırının başlangıcı olarak Ocak ayı boyunca üretimi arttıracak. Geçtiğimiz Ocak ayında 5 milyar dolarlık (3.8 milyar £) Şangay fabrikası inşaatının başlamasından ilk araçların teslimine kadar geçen sürenin bir yıldan kısa olması ise bir diğer ilgi çekici unsur.

İlk olarak Temmuz 2018’de açıklanan halka açıklana fabrika Tesla’nın ABD dışındaki ilk tesisidir ve Kaliforniya, Fremont’daki ana fabrikanın 350,000 adetlik kapasitesiyle kıyaslandığında yılda 150,000 Model 3 araba üretme kapasitesine sahiptir.

Tesla, Çin’in Birleşik Devletleri geride bırakarak Model 3 için en büyük pazar haline gelmesini hedefliyor. Firmanın alıntıladığı IHS Markit verisine göre Çin zaten Model 3’ün rakibi olan orta sınıf Premium sedanlar için en büyük pazar durumunda.

Tesla başkan yardımcısı Tao Lin “Bugünden itibaren Çin’in geniş caddelerinde ve dar sokaklarında Çin yapımı Model 3 araçları göreceğiz” dedi.

Elektrikli araç seri üretimine girmeyi amaçlayan yüzlerce firma olduğunu öngören bazı raporlara bakıldığında, Tesla çok kalabalık bir alana girecek gibi görünüyor. Ancak, sektörün içyüzünü bilenler bu şirketlerden pek çoğunun başarısız olacağını öngörmekte ve Çinli araba satışlarındaki son düşüş de köklü markaların bazıları için ciddi sorunlara neden oldu. Elektrikli araba üreticileri özelinde, hükümet teşviklerindeki kesintiler sektördeki genel düşüşü daha da kötü hale getirdi.

Teşvik kesintileri Warren Buffett destekli, elektrikli araba üreticisi BYD’nin Ekim ayında karlılık tahminlerini aşağıya çekmesine neden oldu. Tesla’nın doğrudan rakibi olarak gösterilen güçlü araba üreticisi Nio, giderek artan zararlar nedeniyle Eylül ayında şirket yöneticisi ve büyük ortağı Tencent’dan 200 milyon dolar almak zorunda kaldı.

Avrupa’daki ilk tesisi olmak üzere Berlin’de planlanmış olan bir diğer “dev fabrikadan” çok önce açılan Şangay fabrikasıyla Tesla Çin’e milyarlarca dolar yatırmış durumda.

Tesla, yakıt tasarrufu ve diğer faydalar hesaba katılmadığında bile, Model 3 fiyatının fosil yakıtlı, orta sınıf sedan araçların fiyatıyla aynı seviyede olacağını ileri sürüyor.

Şangay’da, Model 3 ile aynı platform kullanılarak hazırlanmış olan Tesla Model Y crossover SUV da üretilecek. Model Y teslimatlarının 2020 yazında gerçekleşmesi planlandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER