A3 Haber

ABD ve Çin, Birinci Faz Ticaret anlaşmasını imzaladı

ABD ve Çin, Birinci Faz Ticaret anlaşmasını imzaladı

ABD ve Çin, Birinci Faz Ticaret anlaşmasını imzaladı
Ocak 15
22:05 2020

ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden müzakereler sonrasında birinci faz ticaret anlaşması Çin Başkan Yardımcısı Liu He ve ABD Başkanı Trump tarafından imzalandı.

ABD Başkanı Trump imza öncesi yaptığı açıklamada, birinci faz anlaşmanın, Çin ile adil ticarette önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Trump, en kısa süre içerisinde Çin’e gideceğini duyururken, “Bugün Çin ile daha önce atılmamış çok önemli bir adımı atarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyoruz. Bu daha önceki herhangi bir anlaşmadan çok daha büyük” dedi.

Çin’e uygulanan vergilerin ikinci faz anlaşma imzalanırsa kaldıracağını açıklayan Trump, üçüncü faz gibi bir sürecin söz konusu olmadığını vurguladı.

“İşbirliğinin devam edeceğine inanıyoruz”

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu, anlaşmanın önemine vurgu yaparak iki ülke arasındaki bu ticaret anlaşmasının yeni bir dönemin işareti olduğunu ve bu işbirliğinin devam edeceğine inandıklarını belirtti.

Liu, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Trump’a hitaben kaleme aldığı bir mektubu da katılımcıların önünde okudu. Mektupta Şi Cinping’in, anlaşmanın iki ülkenin sorunlarını diyalogla çözebileceğine dair bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

13 Aralık’ta açıklanan birinci aşama ticaret anlaşmasına göre Trump Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik yeni tarife planlarını askıya almayı kabul etmiş, bazı mevcut gümrük vergilerini düşürmüş, Pekin ise ABD’den tarım ürünü ithalatını artırmayı kabul etmişti.

Ne olmuştu?

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Mart 2018’de Çin’den ithal edilen bazı ürünlere yaptığı ilave tarifelerle başlamıştı.

Ticaret savaşı, soya fasulyesinden otomotiv parçalarına, teknoloji şirketlerinden Çin’in teknolojide yerlileşme programı “Made in China 2025” ve kilit öneme sahip teknolojilerin üretilmesinde rol alan nadir elementlerin koz olarak taraflar arasında kullanılmasına kadar genişlemişti.

Çin Ticaret Bakanlığı, ay başında ABD ile ticaret savaşı kapsamında gelen ilave vergilerin kademeli indirilmesi için anlaştıklarını duyurmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER