A3 Haber

Korkutan virüs yayılıyor: Dünya Sağlık Örgütü acil toplanacak

Korkutan virüs yayılıyor: Dünya Sağlık Örgütü acil toplanacak

Korkutan virüs yayılıyor: Dünya Sağlık Örgütü acil toplanacak
Ocak 22
08:08 2020

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve insandan insana bulaştığı tespit edilen virüs nedeniyle Çin’de 21 Ocak itibarıyla dokuz kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Zatürreye benzetilen gizemli hastalığa neden olan koronavirüs Japonya, Güney Kore ve Tayland’ın ardından ABD’ye sıçradı. Avustralya’da da bir kişide virüs belirtileri görüldüğü açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü acil toplantı kararı aldı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Li Bin, ülkenin Hubey eyaletinin Vuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni bir koronavirüsün neden olduğu hastalık nedeniyle dokuz kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reuters’ın haberine göre Li, en az 13 eyaletin virüsten etkilendiğini söyleyerek, şimdiye dek 440 vaka tespit edildiğini belirtti.

​Çinli yetkililer daha önce 324 enfeksiyon teşhisi ve altı ölü bildiriminde bulunmuştu.

Çin’de birkaç haftada yüzlerce kişiye bulaşan virüsün insandan insana bulaşabildiği tespit edilmişti.

Virüsten kaynaklanan salgın, 2002 ve 2003’te yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınını hatırlattığından ülkede endişeye yol açmıştı.

Çinli yetkililer, gizemli hastalığa ilişkin yapılan ilk incelemelerin, hastalığın SARS, Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS), influenza, kuş gribi ve adenovirus olmadığını ortaya koyduğunu ifade etmişti.

Öte yandan, Hong Konglu uzmanlar virüsün genetik yapısının SARS ile yüzde 80 örtüştüğünü belirtmişti.

Hong Kong, Tayvan, Güney Kore, Japonya ve Tayland’da da bu hastalığın belirtilerini gösteren kişiler tedavi altına alınmıştı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) yapılan açıklamada, sözgelimi hastalığın ilk vakasının Washington eyaletindeki Seattle kentinde teşhis edildiği bilgisi verilmişti.

Rusya’da ise, Primorskiy Kray’daki Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) uzmanları, koronavirüsün Çin’de yayılması nedeniyle Çin ve virüsün belirtilerinin görüldüğü ülkelerden gelen yolculara yönelik denetimleri artırmıştı.

Yayılıyor

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Çin ziyaretinin ardından hastalanan ve Washington’da tedavi altına alınan kişinin, Vuhan’da görülen koronavirüsünün aynısını taşıdığı belirtildi.

Durumu ağır olduğu ifade edilen kişinin kimliği açıklanmadı.

Avustralya’da da virüsün ortaya ilk  çıktığı Vuhan kentinden gelen bir kişide virüs belirtileri görüldüğü açıklandı.

Avustralya yönetimi havalimanlarındaki virüs taramalarının artırılacağını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü acil toplanacak

Hastalığın sağlık çalışanlarına da bulaşması üzerine Dünya Sağlık Örgütü acil toplantı kararı aldı.

Uzmanlar küresel acil durum ilanı olasılığını görüşecek. Çinli yetkililerse gerekli önlemlerin alındığını savunuyor.

Yeni koronavirüsten kaynaklanan salgında şimdiye kadar 6 kişi hayatını kaybetti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, koronavirüsün dün 77 kişide teşhis edildiğini, ülke genelinde vaka sayısının 291’e çıktığını bildirmişti.

Yeni vakaların 72’sinin Hubey eyaletinde, 2’sinin Şanghay’da, 3’ünün de Pekin’de görüldüğü belirtilmişti.

Virüs, Çin’de 25 Ocak itibarıyla başlayacak Çin Yeni Yılı (Bahar Bayramı) dolayısıyla tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen milyonlarca kişi açısından da risk oluşturuyor.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan koronavirüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Koronavirüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta koronavirüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan koronavirüsleri ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü.

Koronavirüsler alt familyası ait virüsün türlerdir. Coronavirinae aile içinde Coronaviridae sırayla, Nidovirales . Koronavirüsler edilir zarflı virüsler bir ile pozitif sens, tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin yaklaşık 26 ila 32 arasında değişmektedir kilobaz, bir için en büyük RNA virüsü .

Tüm koronavirüslerin genel yapısına katkıda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS corona virüsünün spesifik durumunda, S üzerindeki tanımlanmış bir reseptör bağlanma alanı, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüştürücü enzim 2’ye (ACE2) bağlanmasına aracılık eder. Bazı corona virüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri) hemagglutinin esteraz (HE) adı verilen daha kısa başak benzeri bir proteine ​​sahiptir .

Koronavirüslerin neden olduğu hastalıklar

Koronavirüsler öncelikle memelilerin ve kuşların üst solunum ve gastrointestinal sistemini enfekte eder. Halen bilinen yedi farklı koronavirüs insanları enfekte eder. Koronavirüslerin insan yetişkinlerinde ve çocuklarında tüm soğuk algınlığının önemli bir yüzdesine neden olduğuna inanılmaktadır. Koronavirüsler, özellikle kış ve ilkbahar mevsiminde insanlarda ateş, boğazda şişen adenoidler gibi büyük semptomları olan soğuk algınlığına neden olur. Korona virüsler neden olabilir pnömoni, doğrudan ya da viral pnömoni veya bir sekonder bakteriyel pnömoni ve bronşit ya da direkt virüs bronşit ya da sekonder bir bakteriyel bronşit.

Koronavirüslerden korunma yolları

ABD’li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül koronavirüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı:

* Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.

* Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

* Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

* Hijyen kurallarına dikkat edin.

* İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER