A3 Haber

İtalya’da sağlık skandalı: Koronavirüslü hasta üç kez hastaneye gitti, test yaptıramadı

İtalya’da sağlık skandalı: Koronavirüslü hasta üç kez hastaneye gitti, test yaptıramadı

İtalya’da sağlık skandalı: Koronavirüslü hasta üç kez hastaneye gitti, test yaptıramadı
Şubat 27
22:06 2020

Koronavirüs salgını Avrupa’da etkisi altına almaya devam ederken ülkesinde nasıl bu kadar hızlı yayıldığını araştıran İtalya, ilk hastaya ulaştı. Mattia isimli 38 yaşındaki erkeğin,14-18 Şubat arasında üç kez hastaneye gittiği ama test yaptıramadığı ortaya çıktı. İtalyan basınının ‘süper yayıcı’ diye andığı Mattia’nın, hastalığı en az 13 kişiye bulaştırdığı sanılıyor. Hastaneye soruşturma açıldı.

Duvar’ın haberine göre, Yeni korona virüsünün Avrupa’da yayılmasının sorumlusu gösterilen İtalya’da bir sağlık skandalı yaşanıyor. Ülkede virüsü ilk kapan kişiye ısrarla gittiği hastanede testin çok geç yapıldığı, virüsün bu sırada hastanede birçok kişiye yayıldığı ortaya çıktı. Savcılık hastaneye soruşturma açtı.

Üç kez hastaneye gitti

İtalyan basını, ‘süper yayıcı’ olarak adlandırılan hastanın ‘Mattia’ isimli 38 yaşındaki bir erkek olduğunu yazdı. Haberlere göre, Mattia ilk olarak 14 Şubat gününde kötü hissettiği için doktora gitti. Bu sırada kendisine test yapılmazken sadece grip ilacı verildi. Mattia iyileşmediği için 16 Şubat’ta ve 18 Şubat’ta hastaneye iki kez yeniden gitti. Çin’le bağlantısı tespit edilmediği gerekçesiyle yine eve gönderildi.

‘Süper yayıcı’, 18 Şubat’ı 19’una bağlayan gece, sabaha karşı 3’te solunum sıkıntısıyla yeniden hastanenin yolunu tuttu. Eşi bu sırada, Mattia’nın kısa süre önce Çin’den dönen bir arkadaşlarıyla temas kurmuş olabileceğini söyledi. Mattia’ya koronavirüsü testi ancak bu tarihte, hastanede saatler geçirdikten sonra yapıldı. Test pozitif çıkınca Mattia, Codogna kasabasında bir hastanede karantinaya alındı.

Hamile eşi dahil en az 13 kişiye bulaştırdı

İtalya’daki ‘sıfır numaralı hasta’ olduğu sanılan Mattia’nın bu süreçte virüsü en az 13 kişiye bulaştırdığı sanılıyor. İtalyan basını, Mattia’nın ilk görüştüğü doktorun virüs kaptığı için şu an hastanede olduğunu yazdı. Mattia’nın hamile eşi, birlikte koşu yaptığı bir arkadaşı, bir arkadaşının babasının sahibi olduğu bir barda en az üç yaşlı kişiye virüs bulaştırdığı belirtildi.

Mattia’nın sekiz başka hastayla da bağlantısı tespit edildi. Bu kişiler arasında Codogno’daki hastanede çalışan bazı kişiler ve biri pazar günü virüsten ölen 77 yaşındaki bir kadın olmak üzere bazı hastaların da bulunduğu belirtildi.

Mattia’nın durumu ağır

Mattia’nın kendisinin ise şu an Milano’nın güneyindeki Pavia’da bir hastanede tutulduğu ve durumunun ağır olduğu belirtildi.

Uzmanlara göre skandal

‘Süper yayıcı’nın ısrarla hastaneye gitmesine rağmen tespit edilememiş olması büyük bir skandala dönüşmüş durumda. Uzmanlar, Çin’deki gelişmelerin ardından İtalyan hükümetinin ocak sonunda hastanelere gönderdiği talimatlara uyulmadığına dikkat çekiyor.

Bu talimatlar uyarınca, Çin’le bağlantı tespit edilmese bile olası hastalara test yapılması gerekiyordu.

Polis hastaneleri denetledi

Savcılık bu gelişmelerin ortaya çıkması üzerine soruşturma başlatırken, dün gece salgının merkez üssü Lombardiya bölgesinde bulunan Codogno, Casalpusterlengo ve Lodi kasabalarındaki çok sayıda hastanede polis denetimi yapıldı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, önceki gün isim vermeden bir hastaneyi eleştirmiş, virüsün yayılmasına bu hastanenin sorumsuzluğunun yol açtığını söylemişti.

İtalya’da virüsten ölenlerin sayısı 12’ye yükselirken, vaka sayısı da 400’ün üzerine çıktı. İspanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hırvatistan, Norveç, Almanya, Yunanistan ve Cezayir’de de İtalya bağlantılı yeni vakalar tespit edildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER