A3 Haber

YSK açıkladı: İllerin milletvekili sayısı değişti

YSK açıkladı: İllerin milletvekili sayısı değişti

YSK açıkladı: İllerin milletvekili sayısı değişti
Mart 05
18:12 2020

TÜİK’in geçtiğimiz ay itibariyle Türkiye’nin nüfus sayısını güncellemesinin ardından YSK illerin milletvekili sayısını yeniden düzenledi. YSK tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre Denizli, Tunceli ve Kırşehir’in milletvekili sayısı birer azalırken Antalya’nın bir, İstanbul’un iki milletvekili sayısı arttı. 600 milletvekili koltuğu bulunan TBMM’de açıklanan rakamlarla birlikte İstanbul’un vekil sayısı 100’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 4 Şubat 2020 tarihi itibariyle Türkiye’nin nüfusunu 83 milyon 154 bin 997 olarak açıklamasının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) illerin milletvekili sayısını yeniden düzenledi.

Yapılan milletvekili dağılımına göre Denizli, Tunceli ve Kırşehir’in milletvekili sayısı birer azaldı. Yeni dağılıma göre Antalya’nın 1, İstanbul’un ise milletvekili sayısı iki arttı. Yapılan hesaplamaya göre İstanbul’un artan iki milletvekili sayısı birinci bölge ve üçüncü bölgelere yansıtıldı.

Yapılan hesaplamaya göre sekiz milletvekili ile temsil edilen Denizli’nin milletvekili sayısı yediye indi. İki milletvekili ile temsil edilen Dersim ve Kırşehir ise bire düşmüş oldu. Düzenlemeyle birlikte TBMM’de, Bayburt’un yanı sıra Kırşehir ve Dersim de tek milletvekiliyle temsil edilecek.

İstabul’un vekil sayısı 100’e çıktı

600 Milletvekili koltuğu bulunan TBMM’de yapılan düzenlemenin ardından Antalya’nın 16 olan vekil sayısı 17’ye, İstanbul’un 98 olan vekil sayısı ise 100’e yükseldi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER