A3 Haber

Anket: Koronavirüsten hiç endişe etmeyenlerin oranı yüzde 18

Anket: Koronavirüsten hiç endişe etmeyenlerin oranı yüzde 18

Anket: Koronavirüsten hiç endişe etmeyenlerin oranı yüzde 18
Mart 17
17:38 2020

Strateji Co’nun Dünya gazetesi ile birlikte yaptığı ankete katılanların yüzde 18’i yeni tip koronavirüs salgınından hiç endişe etmiyor. Yüzde 20’lik kesim “ne endişe duyuyorum ne de duymuyorum” diyor. Endişe edenlerin oranı yüzde 27, çok endişeli olanların oranı yüzde dokuz.

Kamuoyu araştırma şirketi Strateji Co’nun Dünya gazetesi işbirliği ile gerçekleştirdiği saha araştırmasıyla halkın koronavirüse ilişkin bilgi düzeyi ve tepkileri ölçüldü.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakası tespitinin ertesi günü 12-14 Mart tarihleri arasında 12 ilde 408 kişi ile yapılan araştırmada örnek gruba, bilgi ve endişe düzeyi, bilgi kaynağı ve güvenilirliği ile önlemlere ilişkin sorular yöneltildi.

Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular şöyle:

Endişe duyanların oranı yüzde 37

● Ankete katılanların yüzde 18’i virüs salgınından hiç endişe etmiyor. Endişe duyanların oranı yüzde 26. Yüzde 20’lik kesim ne endişe duyuyorum ne de duymuyorum diyor. Endişe edenlerin oranı yüzde 27, çok endişeli olanların oranı ise yüzde dokuz.

En güvenilir bilgi kaynağı televizyon

● Koronavirüs hakkında en güvenilen kaynakların başında yüzde 60’la televizyon geliyor. Bunu yüzde 38’le Sağlık Bakanlığı ve bakanı, yüzde 19’la internet ve yüzde 16 ile sosyal medya izliyor. Gazetelerin güvenilirliği yüzde üç, dini kaynakların güvenilirliği yüzde bir seviyesinde kalıyor. Televizyonlar yüzde 85’lik oranla en sık bilgi alınan kaynakların da başında geliyor. İnternet yüzde 45 ile ikinci, Sağlık Bakanlığı ve bakanı da yüzde 43’le ikinci en sık bilgi alınan kaynak olarak belirtiliyor.

Sağlık Bakanı “başarılı” bulunuyor

● Ankete katılanların yüzde 44’ü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı başarılı buluyor. Çok başarılı bulanların oranı da yüzde 21. Yüzde beşlik kesim hiç başarılı bulmadığını ifade ederken, başarılı bulmayanların oranı ise yüzde dokuzda kalıyor.

Ortalama beklenti üç ay

● Virüs salgının yarattığı tehlikenin ne kadar süreceğine ilişkin soruya bir aydan az yanıtını verenlerin oranı yüzde yedi, bir ay diyenlerin oranı yüzde 23, bir aydan fazla-iki ay yanıtı verenlerin oranı da yüzde 26 oldu. Katılımcıların yüzde 25’i tehlikenin iki aydan fazla-altı ay süreceğini, yüzde beşi de altı aydan fazla süreceğini düşünüyor. 18-35 yaş arasında iki aydan daha uzun süreceğini düşünenlerin diğer yaş gruplarından daha yüksek olduğu görülüyor.

İlk sıradaki önlem kalabalıktan uzak durmak

● Anket katılımcılarının büyük çoğunluğu, kalabalıklardan uzak durmayı ve yurtdışı seyahatleri iptal etmeyi ilk sıradaki önlemler olarak görüyor. Her iki önlem için de oran yüzde 76. Bunu yüzde 73’le yurt dışından gelenlerle görüşmeme ve aynı oranla toplu taşıma araçlarının kullanımını azaltma önlemleri izliyor. Çocuğunu okula göndermeyeceğini önlem olarak görenlerin oranı yüzde 59, işe gitmemeyi önlem olarak planlayanların oranı da yüzde 26 olarak belirlendi. Market alışverişini online ya da telefonla yapmayı planlayanların oranı yüzde 18’de, eve yiyecek ve içecek depolamayı düşünenlerin oranı ise yüzde 20’de kalıyor.

Tercih duyarlı markadan yana

● “Bu süreçte satın aldığınız ürünlerin markası sizin için önemli mi” sorusuna evet yanıtını verenlerin oranı yüzde 68 olurken, erkeklerin kadınlara göre daha yüksek oranda marka konusuna önem verdikleri görülüyor. Markayı önemsiz görenlerin oranı ise yüzde 32’de kalıyor. Duyarlı markaları tercih edenlerin oranı yüzde 65, böyle bir tercihi bulunmayanların oranı da yüzde 35 düzeyinde.

Kriz planı bulunanlar ile bulunmayanların oranı eşit

● Ankete katılanlardan, iş yerlerinde afet ve salgın gibi durumlara karşı bir kriz yönetimi planı bulunduğunu belirtenlerin oranı yüzde 45. Aynı oranda da kişi de kriz yönetim planı bulunmadığını ifade ediyor. Kalan yüzde 10’luk kesimin ise bu konuda fikri bulunmuyor.

İşyerlerinin yüzde 55’inin uzaktan çalışma hazırlığı yok

● “İşyerinizin teknik olarak, işler aksamadan, uzaktan çalışmaya ne derece hazırlıklı olduğunu düşünüyorsunuz” sorusuna yüzde 19 hiç hazırlıklı değil, yüzde 36 oranında da hazırlıklı değil yanıtı verildi. Hazırlıklı diyenlerin oranı yüzde 21’de, çok hazırlıklı diyenlerin oranı da yüzde beşte kalıyor. Bununla birlikte iş yerlerinin kriz planı bulunduğunu belirtenlerde uzaktan çalışmaya hazırlıklı olunduğunu ifade edenlerin oranı da yüzde 48 seviyesinde.

Çalışanların çoğunluğu uzaktan çalışmayı tercih etmiyor

● Salgın döneminde iş yerinde çalışmak yerine uzaktan çalışmayı tercih edenlerin oranı yüzde 41 olurken, bu tercihte bulunmak istemeyenlerin oranı yüzde 56 seviyesinde.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER