A3 Haber

Kamu hastaneleri maske üretecek: ‘Stoklarda sorun yok’ söylemi çöktü!

Kamu hastaneleri maske üretecek: ‘Stoklarda sorun yok’ söylemi çöktü!

Kamu hastaneleri maske üretecek: ‘Stoklarda sorun yok’ söylemi çöktü!
Nisan 20
11:11 2020

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, “Tıbbi Maske İç İmkânlarla Üretim Kılavuzu” yayımladı. Kılavuza göre, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü‘ne bağlı tüm sağlık tesislerinde acil durumlarda görevlendirilen ilgili personel, pandemi durumu ortadan kalkıncaya kadar tıbbi maske üretebilecek.

A3 Haber Merkezi | Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, Sağlık Bakanı ve AKP’li yöneticilerin “kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi, dağıtımı açısından sorun yoktur” yönündeki açıklamalarının gerçek olmadığını belirterek “Kamu hastanelerinin kendi ihtiyaçları için maske üretmeye başlatılacak olmaları stokların azaldığına işaret etmektedir” dedi.

İki hekim, kişisel bloglarında yayımladıkları analizde, “Bu durum gereken önlemlerin gerektiği zamanda alınmadığını göstermektedir. Mevcut kişisel koruyucu ekipmanı yurtdışına bağış olarak gönderme ve ihraç etme sonucunda stokların azalması mı hastanelerin kendi tıbbi maskelerini kendilerinin dikmesine yol açmıştır? Öyle görüyor ki iktidar ülkenin iç ihtiyacını karşılamadan ekonomik nedenlerle   yurtdışına kişisel koruyucu ekipman satışını öncelemiş görünmektedir” dedi.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

Vatandaşlara eczanelerde ücretsiz maske dağıtımı sorunu hala çözülememiş; yeni sorunlara yol açmıştır.

Plansız, programsız, aceleyle ve zoraki adımlar atılarak başlatılan vatandaşlara ücretsiz maske sağlanmasının yarattığı sorunlar hala çözülememiştir. Dağıtımında yaşanan organizasyonsuzluk hala devam etmektedir.Maske dağıtımını yapan eczacıların kamuoyuna yansıyan açıklamalarına bakıldığında halının altına süpürülen gerçeklik görülmektedir.

Eczacılar, ücretsiz dağıtılan maskelerle ilgili olarak;

  • Maske tedarikinde ciddi sorunlar olduğunu,yeterli maskenin eczanelere gönderilmediğini,
  • Belli bir standardın olmadığını ve her maskenin kalitesinin birbirinden farklı olduğunu,
  • Maskelerin bazıları tek tek ambalajlı olarak gelirken, bazılarının açık halde geldiği, bazı maskelerde burun kısmını korumaya yarayan tel bulunurken bazılarında tel bulunmadığını,
  • Nerede ve nasıl üretildiği bilinmeden dağıtımlarının yapıldığını ifade etmekte,
  • Kaçak, merdiven altı maske üreten atölyelere yapılan baskınlarda toplanan maskelerin hali hazırda dağıtılan maskelerin bir kısmını oluşturduğu kuşkusunu belirtmekte ve haklı olarak ta pandemi sürecinden önce de sertifikalı tıbbi maske üretimi yapan şirketlerin ürettiği maskeler nerededir diye sormaktadırlar.
  • Vatandaşlara sık sık SMS gönderilmesi sonucu eczacı ile vatandaşların karşı karşıya geldiğini,
  • Ayrıca eczanelerin bulaş kaynağı olduğunu söyleyerek tüm çalışanlarının risk altında ve bu kadar özveriyle çalışmasına karşın Bakanlığın neden hala kişisel koruyucu ekipmanları sağlamadığından şikâyet etmektedirler.

Sonuç olarak:

Sağlık Bakanın ve AKP yöneticilerinin ‘’kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi, dağıtımı açısından sorun yoktur’’ açıklamaları sahada yaşanan gerçeklikle uyuşmamaktadır. Nitekim kamu hastanelerin kendi ihtiyaçları için maske üretmeye başlatılacak olmaları stokların azaldığına işaret etmektedir. Stokların bu denli azalmasının yurtdışına yapılan yardımlardan çok ihracata bağlı olduğu düşünülmektedir.

Vatandaşlara ücretsiz verilmesi kararlaştırılan tıbbi maskelerin temini ve dağıtımında koordinasyon bozukluğuna bağlı eksiklik ve aksaklıklar yaşanmaktadır. Ayrıca bu maskelerin kullanıma verilmeden önce kontaminasyona karşı steril edilmediği, sterilizasyon yöntemine uygun paketleme malzemesi kullanılmadığı, sterilizasyon işlemi tamamlanmadan hazır hale getirildiği ve uygun malzemeden yapılmamış olduğu görülmektedir. Bu durum eczacıların belirttiği gibi kaçak maske üretimi yapan yerlere yaptığı baskınlarda topladığı maskelerin mi ilk önce dağıtıldığı sorusunu akla getirmektedir.

Dünyanın birçok ülkesine kişisel koruyucu ekipman ve ilaç yardımı yapmak şüphesiz olumludur. Ancak bunun için öncelikle vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın sorununun giderilmiş olması gerekmektedir.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER