A3 Haber

Varank ‘Parayla satılan bez maskelerde standart istiyoruz’ dedi, o maskenin fotoğrafını paylaştı

Varank ‘Parayla satılan bez maskelerde standart istiyoruz’ dedi, o maskenin fotoğrafını paylaştı

Varank ‘Parayla satılan bez maskelerde standart istiyoruz’ dedi, o maskenin fotoğrafını paylaştı
Mayıs 13
09:04 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, vatandaşların parayla alacağı kumaş maskelere ilişkin standartları belirlediklerini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, vatandaşların para karşılığı aldığı kumaş maskelerde bir standart olmasını istediklerini belirterek, “Maskenin tasarımı, kumaşı ve koruyuculuğuyla ilgili bütün kalemleri belirleyen özellikle bakteri filtrasyon verimliliği, solunabilirlik oranları ve mikrobiyal temizlik düzeyi ile ilgili standartlar yayınladık” dedi.

Varank, TRT Radyo-1’deki Gün Ötesi programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Varank, piyasada daha çok tek kullanımlık cerrahi maskelerin yaygın olduğunu ifade ederek, “Bu dönemde yıkanabilir kumaş maskeler de gündeme geldi. Bu iş sağlıklı bir şekilde yürütülebilsin, insanların akıllarında bir karışıklık oluşmasın ve kumaş maskeler de güvenle kullanılsın diye bir standart oluşturma ihtiyacı vardı. Biz burada vatandaşların para karşılığı aldığı kumaş maskelerde bir standart istiyoruz. Maskenin tasarımı, kumaşı ve koruyuculuğuyla ilgili bütün kalemleri belirleyen özellikle bakteri filtrasyon verimliliği, solunabilirlik oranları ve mikrobiyal temizlik düzeyi ile ilgili standartlar yayınladık” diye konuştu.

Getirilen standartlarla birlikte vatandaşların alışverişlerinde bu kriterlere dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Varank, üreticilerin de söz konusu standartların ürünlerinde olduğunu gösterici bir işareti maskelere koyabileceğini dile getirdi.

Varank, Türk Standardları Enstitüsünden (TSE) belgelendirme yapılmasının zorunlu olmadığına işaret ederek, standartlar kapsamında kumaş maskelerin en az beş kez yıkanmasını şart koştuklarını belirtti.

Türkiye’de yaklaşık 800 cerrahi maske üreticisi firma olduğunu kaydeden Varank, kurulu kapasitenin günde 40 milyon maske üretebildiğini ifade etti.

Varank, yüksek risk grubundaki insanların kullandığı N95 ve N99 maskelerinin filtrelerinin şu an için ithal edilmediğini dile getiren Varank, “Bu filtrenin üretimiyle ilgili TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünü bu iş için görevlendirdik. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) MEMTEK – Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi’ndeki hocalarımızla irtibata geçtik. Bir inisiyatif aldık ve bu N95 ve N99 maskelerinin filtrelerini biz iki kurumumuzda üretmeyi başardık” diye konuştu.

Yıkanabilir bez maskenin fotoğrafını yayımladı

Varank, Erdoğan’ın duyurduğu “yıkanılabilir bez maskeyle” ilgili bilgilendirici fotoğraf paylaştı.

Varank “Tasarımından üretimine, filtrasyon etkinliğinden kullanım sonrası imhasına kadar, tüm aşamalarını belirlediğimiz “Bez Maske Standartları” yayımlandı” dedi.

Varank’ın paylaştığı görsel şu şekilde:

TSE bez maskelerin özelliklerini içeren standart yayımladı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün yaptığı açıklamanın ardından, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bez maskelerin sahip olması gereken özellikleri içeren standardı internet sitesinden yayınladı.

Maskeler, standarda göre küçük, orta ve büyük boy olmak üzere üç şekilde sınıflandırıldı. Standarda göre, maskenin performansını koruyacak şekilde en az beş yıkama ve kurutma döngüsüne dayanabilmesi de gerekiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER