A3 Haber

Twitter raporuyla ortaya çıktı: İşte AK trollerin çalışma ve manipülasyon yöntemleri…

Twitter raporuyla ortaya çıktı: İşte AK trollerin çalışma ve manipülasyon yöntemleri…

Twitter raporuyla ortaya çıktı: İşte AK trollerin çalışma ve manipülasyon yöntemleri…
Haziran 12
12:43 2020

Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Kapanan hesaplara dair yayımlanan Stanford raporunda AK trollerin nasıl çalıştığı görülüyor.

A3 Haber Merkezi |  Stanford Internet Observatory (“Stanford İnternet Gözlemevi”) tarafından hazırlanan 23 sayfalık bir rapora dayanan Twitter, AKP bağlantılı 7 bin 340 hesabı kapattı.

Raporda “AK troller” olarak bilinen hesapların nasıl çalıştığına ve neler yaptığına dair önemli detaylar bulunuyor.

Rapora göre AKP’nin troll hesap ordusu sadece “botlardan” ibaret değil ve binlerce kişi AKP yanlısı propaganda yapmak için sahte hesaplarla aktif olarak kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor.

“AKP 6 bin kişi çalıştırıyordu”

Rapora göre AKP tarafından kullanılan 7 bin 340 hesap, HDP ve CHP’yi kötülemekte kullanılıyor. Hesapların bağlı oldukları ağların AKP yanlısı paylaşımlar yaydıkları ve kimi merkez hesaplarca yönetildikleri görülüyor.

Stanford raporuna göre AKP 2013 yılında hükümet karşıtı eylemlere yanıt olarak 6 bin kişiyi çalıştırarak kamuoyunu yönlendirmeyi denedi.

“AK troller” olarak bilinen bu grup sistematik olarak gazetecileri, siyasetçileri ve hükümet karşıtlarını taciz ederek, onların sosyal medya hesaplarını ele geçirmeye çalıştı.

Aynı günde benzer isimlerle açılmış hesaplar

Twitter’ın hesapları kapatırken kullandığı rapora göre hesaplar aynı tarihte benzer isimlerle açılıyor. Rapora göre AKP’nin sosyal medyada destek sağlamak için kullandığı birden fazla ağı bulunuyor.

Kapatılan hesaplar HDP’yi “terörle” ilişkilendirmeye çalışırken, AKP’nin Suriye’de yaptıkları operasyonların desteklenmesi için kamuoyu yaratmaya çalışıyor.

Anayasa referandumunda da rol oynadılar

Rapora göre söz konusu hesaplar 2017 anayasa referandumuna destek vererek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gücünü pekiştirmesini sağladı.

Kapatılan hesapların toplamda 37 milyon paylaşım yaptıkları tespit edilirken, bu paylaşımlar arasında AKP’nin uluslararası meşruiyetini güçlendirmeye çalışan İngilizce paylaşımlar da yer alıyor.

Twitter’ın kapattığı hesapların AKP’nin Suriyeli sığınmacılar konusundaki politikalarını öven ve Batı’yı eleştiren paylaşımlar yaptıkları görülüyor.

Hesapların açılma tarihleri

Kapatılan 7 bin 340 hesabın 2008-2020 arasında açılan hesaplar olduğu, ancak belirli günlerde çok sayıda hesap açıldığı belirtiliyor.

Örneğin yayımlanan grafiğe göre 28 Ekim 2014 gününde onlarca benzer isimli AKP yanlısı hesap açıldığı görülüyor.

Sahte hesapların bir kısmının yerel AKP teşkilatı üyeleri ve liderleri gibi görüldüğü, bazılarınınsa dijital pazarlama şirketi veya futbol kulübü taraftarı görünümünde olduğu aktarılıyor.

60 hesabın takipçisi 100 binin üzerinde

Hesapların büyük bölümünün çok az sayıda takipçiye sahip olduğu, ancak kapatılan hesaplardan 60’ının takipçisinin 100 binin üzerinde olduğu bildiriliyor.

Kapatılan 4 bin 534 hesabın takipçi sayısının 500’ün altında olduğu, hesapların ortalamada 4 bin 274 takipçisi olduğu, medyan takipçi sayısınınsa 207 olduğu aktarılıyor.

Hesapların açılma tarihleri:

Paylaşım sayısı giderek artmış

Stanford raporuna göre AKP yanlısı troll hesapların paylaşımları 2013 yılından sonra yükselişe geçerken, 2016 ile birlikte paylaşım sayılarında büyük artış yaşanmaya başlanmış.

Rapora göre kapatılan hesaplar, birbirleriyle sıklıkla etkileşime geçerek birbirlerinin paylaşımlarını beğenmiş ve yeniden paylaşmış.

@Lokman_Erturk, @HikmetYT1, @is1234tan1 gibi kimi hesapların paylaşımlarının ağdaki diğer hesaplar tarafından sıklıkla yeniden paylaşıldığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hesabı @RTErdogan’ınsa 1.7 milyon kez yeniden paylaşıldığı veya hesap adının paylaşımlarda geçirildiği bildiriliyor.

AKP’nin, Berat Albayrak’ın, Abdulhamit Gül’ün ve Melih Gökçek’in resmi Twitter paylaşımları da sıklıkla bu ağ tarafından yeniden paylaşılmış.

Anayasa kampanyasında kullanılan etiketler

AKP’nin 2017 anayasa referandumuna destek veren hesapların aynı etiketleri paylaştıkları görüldü.

Rapora göre kullanılan etiketler şöyle:

  • #TurkeySaysYes (“TürkiyeEvetDiyor”)
  • #YeniAnayasaGüçlüTürkiye
  • #ÜlkeninBekasıİçinEVET

HDP ve CHP paylaşımları

Seçim zamanlarında aktif olarak çalışan hesapların HDP ve CHP’yi kötüleyen paylaşımları dikkat çekiyor.

#HDPyeOyVerilmez, #HDPyeOyVermiyorumÇünkü, #ŞeddeliFaşistCHP, #CHPyeRağmenDireniyoruz gibi etiketler kullanan AKP hesaplarının gerçek kişilere ait olmadığı aktarılıyor.

Stanford raporuna göre aynı günlerde açılan ve hesap isimleri birbirine benzer bu hesapların büyük bölümünde tamamı büyük kullanıcı isimleri bulunurken, profillerinde kendilerine ait bilgi bulunmuyor.

Tamamı 28 Ekim 2014’te açılan hesapların bir bölümü:

Suriye, Libya ve Katar

Rapora göre AKP’nin Libya ve Suriye operasyonlarını destekleyen hesaplar, içeride de Suriyeli sığınmacılara destek verilmesi için çağrıda bulunuyor.

Avrupa ülkelerinin sığınmacı politikalarını eleştiren hesaplar, aynı zamanda Katar’ı överek Katar-Türkiye ilişkilerine destek vermeye çalışıyor.

Hesapların uluslararası ilişkiler konularında yabancı dilde paylaşımlar yaptıkları da görülüyor.

“AK HİLAL” ve “AK DAVAM” ağları

Kapatılan hesapların bir bölümünün “AK HİLAL” veya “AK DAVAM” gibi gruplara bağlı olduğu görülüyor.

Bu hesap gruplarının isimlerinde genelde “AK” ile birlikte başka bir kelime daha kullanılıyor.

Kapatılan hesapların AKP’yi destekleyen etiketlerle birlikte kısa paylaşımları ve Erdoğan’ın fotoğrafı şeklinde kopya paylaşımlar yaptıkları görülüyor.

Rapora göre bu ağlar birbirleriyle de iletişim halinde ve birbirleri tarafından yapılan paylaşımları da destekliyor.

Söz konusu ağlara bağlı hesaplardan örnekler:

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER