A3 Haber

HDP’nin Demokrasi Yürüyüşü öncesi sekiz ilde giriş çıkışlara kısıtlama getirildi

HDP’nin Demokrasi Yürüyüşü öncesi sekiz ilde giriş çıkışlara kısıtlama getirildi

HDP’nin Demokrasi Yürüyüşü öncesi sekiz ilde giriş çıkışlara kısıtlama getirildi
Haziran 14
15:15 2020

HDP’nin milletvekilliklerin düşürülmesine karşı Edirne ve Hakkari’den başlatmayı planladığı yürüyüş öncesi sekiz ile girişler koronavirüs salgını bahane edilerek yasaklandı.

A3 Haber Merkezi – HDP’li Milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Leyla Güven ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine tepki göstermek için başlattığı ‘Demokrasi Yürüyüşü’ öncesi sekiz ile girişler yasaklandı. Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Van ve Tekirdağ valilikleri yasaklama nedeni olarak koronavirüs salgınını gösterdi.

HDP binası abluka altına alındı

HDP İstanbul İl binası yürüyüş öncesi abluka altına alındı. Saat 11.00 dolaylarında toma, akrep araçları ve sivil polis HDP İl Binasını çevreledi. HDP Yöneticileriyle polisler arasında yapılan görüşmede basın açıklaması planı olmamasına rağmen, “basın açıklaması” gerekçesi ileri sürüldü.

Sekiz ilde giriş çıkış yasağı konuldu

Edirne’de koronavirüsle mücadeleyi zaafiyete uğratabilecek şekilde kişilerin temasının artması ihtimaline karşı toplantı, gösteri yürüyüşleri ve il dışından girişler üç gün süreyle yasaklandı. Eylem ve etkinliğe katılım amacıyla araç ve kişilerin Kocaeli’ye giriş çıkışları 15 gün süreyle yasaklandı. Sakarya’da kente giriş çıkışlar beş gün süreyle yasaklandı. Tekirdağ Valiliği, HDP’nin bazı illerde toplanma çağrıları üzerine, il geneline girişlerin 14-17 Haziran’da sınırlandırıldığını bildirdi. Bitlis Valiliği, il sınırları içinde toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Hakkari Valiliği de, il genelinde eylemlere iki günlük kısıtlama getirdi. Kırklareli’nde toplantı ve gösteri yürüyüşleri 14-20 Haziran arası yasaklandı. Van Valiliği, kentte her türlü toplu faaliyet, hareket, gösteri ve organizasyon gibi etkinliklerin kısıtlandığını duyurdu.

“Yürüyüşe karşı Anayasayı çiğneyen yasaklar getiriliyor”

Yasaklamaları değerlendiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Yapmak istediğimiz demokrasi yürüyüşüne birçok kentte yasaklamaların getirildiğini görüyoruz. Ama bizler provokasyon için değil demokrasi için yürüyoruz. İktidarın bu ülkeyi bir cehenneme çevirmesine karşı demokrasi ve hukuk talebi ile yürüyoruz. Bu taleplere karşı Anayasayı çiğneyen yasaklar getiriliyor. Normalde yasada önceden haber vermeksizin toplantı ve gösteri yürüyüşleri her vatandaşın doğal hakkıdır” dedi.

Mülki amirlerin iktidarın isteği doğrultusunda kararlar almalarının suç olduğunu ve ilerde hukuki olarak yargılanmalarına neden olacağını vurgulayan Gergerlioğlu, “Biz kendi programımızı uygulamaya çalışacağız. Bu programı partimizin MYK’sı karar veriyor. Bu anlamda her hangi bir değişiklik yok barışçıl yürüyüşümüzü planladığımız şekilde devam ettireceğiz” diye konuştu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER