A3 Haber

İlhan Cihaner adaylığını açıkladı: CHP’nin sol bir siyasetle başarıya ulaşacağını düşünüyoruz

İlhan Cihaner adaylığını açıkladı: CHP’nin sol bir siyasetle başarıya ulaşacağını düşünüyoruz

İlhan Cihaner adaylığını açıkladı: CHP’nin sol bir siyasetle başarıya ulaşacağını düşünüyoruz
Temmuz 23
09:53 2020

CHP PM üyesi İlhan Cihaner, CHP kurultayında genel başkanlık için adaylığını açıkladı.

CHP’nin 25-26 Temmuz’da yapacağı 37. Olağan Kurultayı için hazırlıklar sürerken, “Gelecek İçin Biz” oluşumu adına genel başkan adayı olan İlhan Cihaner, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısı ile adaylığını açıkladı.

Cihaner’in açıklamasından satır başları şöyle:

  • Kurultayın pandemi koşullarında düzenlenmesi, yanlıştır. Bu kurultay iktidar dinamizmini partimize taşıyamaz. Lütfen bütün delegeler bu kurultaya katılsın.
  • Kurultayımız geçmişe dönmek için değil, geleceği kurmak için, adalet için, gelecek için bir CHP’ye ihtiyaç var.
  • Bugün CHP’nin en güçlü organı Parti Meclisi olmalıdır. Başta önseçim olmak üzere parti içi demokrasinin daha fazla işletildiği bir parti yapısına ihtiyacımız var.
  • Bizler parrtimizin çağdaş sol bir siyasetle başarıya ulaşacağına inanıyoruz.
  • Bu amaçları gereçkeleştiremke için CHP genel başkanlığına day olduk. CHP genel başkanı dünyayı değiştirecek konuma sahiptir.
  • CHP Genel Başkanı önce partiyi, sonra ülkeyi, sonra da dünyayı değiştirebilecek güçtedir.
  • İhtiyacımız olan şey cesaret, cesaret, cesaret…

Muharrem İnce ile her zaman görüşüyoruz

İlhan Cihaner, adaylık için gerekli desteğe sahip olduğunu ve son iki günde bunun daha da artacağını belirtti.

Bir soru üzerine Muharrem İnce ile de temasta olduklarını söyleyen Cihaner, “Kazanacağınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna ise “İnandığımız için bu yola çıkıyoruz” dedi.

İlhan Cihaner kimdir?

1968’de Kars’ta doğan Cihaner, ilköğretimi Kars’ta, orta öğretimi Ankara’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde “İnsan Hakkı Olarak Bilgi Edinme Hakkı” konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı.

1991’de adli yargı hâkim-savcı adayı olarak göreve başladı. Sırasıyla Reyhanlı, İdil, Çamlıdere’de savcı olarak, Vezirköprü, Alaşehir’de başsavcı olarak, Erzincan ve Adana’da da cumhuriyet başsavcısı olarak görev yaptı. Cumhuriyet başsavcılığı görevi sırasında, hâkim ve savcılara yönelik, TCK, CMK, infaz hukuku, İstanbul protokolü ve istinaf konularında eğitici olarak görev yaptı. Benzer birçok konuda seminer ve sempozyuma katıldı. Adalet Bakanlığı ve AB Projeleri çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (Strasbourg) insan hakları üzerine, Hollanda’da ise istinaf mahkemeleri üzerine çalışma ve eğitim ziyaretlerinde bulundu.

JİTEM’e dava açan ilk savcı

Cihaner, 1999’da Şırnak’ın İdil ilçesinde görev yaparken, 1989’da öldürülen üç köylünün dosyasını açarak, Jitem’in önemli isimleri olan Albay Arif Doğan, 1993’de öldürülen Cem Ersever, Yüzbaşı Sinan Yaşar, itirafçı İbrahim Babat’ın da aralarında bulunduğu kişiler hakkında iddianame hazırladı. O dönemde varlığı tartışılan JİTEM’e dava açma cesaretiyle takdir topladı. Cihaner bu soruşturma ile JİTEM aleyhine dava açan ilk isim oldu.

Tarikat ve cemaatlere dava açtı

2007’de Erzincan Başsavcısı olarak atandı. İlhan Cihaner göreve başladığı yıl İsmailağa cemaati ile Fethullah Gülen hakkında soruşturma başlattı. Cemaate bağlı Medine Vakfı’nın kentte ve bazı ilçelerdeki evlerinde çocuklara yatılı dini eğitim verildiği iddiaları üzerine dinleme kararı alındı. 17 vakıf ve derneğe yapılan baskınlarda gözaltına alınan 26 kişiden 7’si tutuklandı. Fethullah Gülen grubuna yönelik, kara para aklama, casusluk KPSS ve polis akademisi sınav sorularını elde ederek kamuda kadrolaşma suçlarını kapsayan başlıklarla soruşturma başlattı. Bu soruşturma üzerine kurulan bir kumpasla görevden alınarak tutuklandı. Soruşturması elinden alınan İlhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlığı 26 yıl hapis istemi ile dava açtı. Dört ay tutuklu kalan Cihaner daha sonra tahliye oldu. Daha sonraki dönemde bunun bir kumpas olduğu anlaşıldı O dönem bu tutuklamaları yapan savcılar Fethullah Gülen cemaati soruşturmasından tutuklandı.

2011’de yapılan seçimlerde CHP’den Denizli milletvekili seçildi. 2012’de CHP kurultayında parti meclisi üyesi seçildi. 2015’te yapılan seçimlerde CHP’den İstanbul milletvekili seçildi. 2018 seçimlerinde aday gösterilmedi.

1 Ekim 2012’de yayın hayatına başlayan günlük gazete Sol’da “Çıngı” isimli köşesinde haftanın iki günü yazıları yayınladı. Sol gazetesinin kapanmasından sonra BirGün’de yazmaya devam etti. Cihaner, evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER