A3 Haber

SES: Ankara’da toplam Covid-19 vaka sayısı 50 bin, 3 bin 500 kişi hastanede, 200 kişi yoğun bakımda

SES: Ankara’da toplam Covid-19 vaka sayısı 50 bin, 3 bin 500 kişi hastanede, 200 kişi yoğun bakımda

SES: Ankara’da toplam Covid-19 vaka sayısı 50 bin, 3 bin 500 kişi hastanede, 200 kişi yoğun bakımda
Ağustos 10
16:13 2020

SES Ankara Şubesi, başkentte vaka sayısının yaklaşık 50 bin olduğunu ve hastanelerde tedavi gören 3 bin 500 hastanın yaklaşık 200’ünün yoğun bakımda bulunduğunu açıkladı.

A3 Haber Merkezi- Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, başkentte Covid-19 vakalarındaki artışa ilişkin hazırladığı raporda, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 9 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de toplam vaka sayısının 241 bin, can kaybı ise 5 bin 884 olduğuna dikkat çekildi.

“Hastanelerde boş yer bulunamamakta”

Son zamanlarda hasta sayısında oransal artışın en fazla olduğu illerden birinin Ankara olduğu belirtilen raporda, Ankara’daki yoğun bakım doluluk oranının pandemi sürecinde yüzde 75’lerin üzerinde seyrettiği hatırlatılarak, “Bazı hastanelerde yoğun bakım ve normal servislerde boş yer bulunamamaktadır. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH dışında tüm hastanelerde Covid-19 tanısı ile yatan hastalar bulunmaktadır. İlimiz hastanelerinde tedavi altında 3 bin 500’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunmakta ve yatan hastaların 200’e yakını yoğun bakım hastasıdır” denildi.

Artan vaka sayılarına bağlı olarak hastanelerde yer kalmadığı ve bu durumun hastanelerde yatması gereken hastaların bekletilmesine sebep olduğuna dikkat çekilen açıklamada, hastaların bulguları hafifse ilaçla tedavi için evlerine gönderildiği ama zamanla tablosu ağırlaşan hastaların tekrar hastaneye müracaat etse de müdahalede geç kalınarak hayatını kaybettiği ifade edildi.

Aile hekimlerinin takip ettiği hastaların üçte ikisi pozitif

Aile hekimleri tarafından takip edilen hastaların üçte 2’sinin pozitif tanılı hasta olduğu belirtilen raporda, bu durumun toplam pozitif vaka sayısının yaklaşık 50 bin civarında olduğuna işaret ettiği ifade edildi. Testlerle ortaya konan vaka sayısı ile semptom göstermeyen hasta oranı düşünüldüğünde salgın boyutunun ortaya çıktığını belirtilen raporda, “yoğun bakım doluluk oranı” ifadelerinin bazen yanlış anlaşılmalara sebep olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Bizim genel olarak ifademiz tüm yatakların dolu olduğu değildir. Pandemi nedeniyle fiili olarak kullanılabilir yataklarda ve Covid-19 tanısı alan hastaların yatırılacağı klinik yataklarda boş yer kalmadığıdır” denildi.

Normalleşme süreci ile birlikte hastaların yoğunluklu olarak hastanelere yönlendirildiği ifade edilen raporda, Ankara’da üniversite hastaneleri dahil kamu hastanelerindeki yaklaşık 16 bin 500 yatağın ve bin 600 civarı yetişkin yoğun bakım yatağının dolduğu vurgulandı. Raporda, Covid-19 dışı hastaların, kamu hastanelerinde yer bulamaması nedeniyle özel hastanelere gitmek zorunda bırakıldığın aktarıldı. ve “Şehrin birçok noktasında hizmet veren hastaneler olsaydı sağlık hizmetleri daha doğru ve ertelenmeye ihtiyaç duyulmadan kontrollü bir şekilde sürdürülebilecekti” denildi.

Popülist sağlık politikalarının sonucu

Pandemi süresinde sağlık hizmetlerini durma noktasına getiren durumun, sağlığın piyasallaştırılması ve iktidarın kendini yeniden yaratma amacıyla uyguladığı popülist sağlık politikalarının sonucu olduğu belirtildi.

Rapor, şöyle sonlandırıldı: “Sağlık alanında atılan yanlış adımlar, sağlık hizmetlerinin zarar görmesine neden olurken sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşamlarını doğrudan tehdit etmektedir. Sorumluluğun sadece halka yüklenip, koruyucu ve önleyici tedbirleri yerinde ve doğru alamamak iktidarın en büyük başarısızlığıdır. Her geçen gün iyileşen ve taburcu olan hastalardan daha fazlası sağlık kurumlarına başvurmaktadır.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER