A3 Haber

Kılıçdaroğlu, önerilerini tek tek sıraladı ve eleştirdi: 18 yıllık AKP döneminde eğitim sistemimiz felç edildi

Kılıçdaroğlu, önerilerini tek tek sıraladı ve eleştirdi: 18 yıllık AKP döneminde eğitim sistemimiz felç edildi

Kılıçdaroğlu, önerilerini tek tek sıraladı ve eleştirdi: 18 yıllık AKP döneminde eğitim sistemimiz felç edildi
Eylül 16
13:06 2020

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salgın gölgesinde başlayacak olan eğitim öğretim dönemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. “18 yıllık AKP döneminde eğitim sistemimiz felç edildi” diyen Kılıçdaroğlu 3 milyondan fazla öğrencinin evinde internet olmadığını belirterek, “Sadece bu mu hayır! Devlet okullarına giden öğrencilerden 754 bin 429 öğrencinin de evinde televizyon yok ama biz uzaktan eğitim EBA dediğimiz şeyi yapıyoruz. Televizyonu olmayan bir öğrenci nasıl eğitim alacak” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pandemi sürecinde başlatılan eğitim- öğretim dönemine günler kala önemli uyarılarda bulunarak Milli Eğitim Bakanlığı’na seslendi.

Eğitim sistemindeki eksiklikleri de hatırlatan Kılıçdaroğlu, koronavirüs pandemisinde açılacak olan okullarda sağlanması gereken koşullara dikkat çekti.

Bir dizi eksikliği sıralayan Kılıçdaroğlu, “CHP olarak biz, belediye başkanlarımızla her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Önümüze engel çıkarmasınlar, engel çıkarırlarsa çözemiyoruz. Merkez ve yerel el birliği halinde çocuklarımızın eğitimde karşılaştıkları bütün sorunları çözebiliriz” çağrısını yaptı.

“Eğitimde olağanüstü eşitsizlik var”

Düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Eğitim şuralarında oturulur konuşulur ve politikalar belirlenir. Bakandan bakana ya da günübirlik politikalarla eğitim politikaları oluşturulmaz. Üzülerek ifade ediyorum ki 18 yıllık AKP döneminde eğitim sistemimiz tamamen felç edildi
  • Anneler ve babalar eğitim sisteminden şikayet ediyor. Durumu iyi olanlar çocuklarını özel okullara gönderiyor. Ama durumu iyi olmayanlar çocukları devlet okullarını gönderiyor. Eğitimde olağanüstü bir eşitsizlik tablosu var.
  • MEB ile ilgili geldiğimi bir süreç var, pandemi süreci var. Bu sorunları en rahat nasıl aşabiliriz bunları konuşmak için basın toplantısı düzenledik.
  • Bugün devlet okullarında zorunlu örgün eğitim kapsamında devletin 54 bin 715 okulu bulunmaktadır. Ayrıca 13 bin 870 de özel okulumuz var. Zorunlu örgün eğitim kapsamında toplam sınıf 588 bin 10… Derslik başına 25.8 öğrenci düşmekte. Özel okullarda ise 139 bin 337 derslik var, öğrenci sayısı ise 11 öğrenci düşüyor. Özel okullarda eğitim kalitesi olduğu aileler özel okullara gönderiyor. Devlet okullarında 15 milyon 189 bin öğrenci devlet okullarında. Özel okullarda okuyan sayı ise 1 milyon 468 bin 198. Devletteki öğretmen sayısı ise 94 bin 936’dır. 174 bin 750 öğretmen görev yapıyor.

“3 milyondan fazla öğrencinin evinde internet yok”

  • Türkiye’den söz ediyorum. Türkiye’yi çok farklı bir şekilde iktidarın halkımıza lanse ettiğini biliyorum. Türkiye’nin uçtuğunu, büyüdüğünü söylüyorlar, Türkiye’nin dünyaya meydan okuduğunu söylüyorlar. Türkiye’nin eğitim sisteminin çok parlak olduğunu söylüyorlar. Ama rakamlar yalan söylemez 3 milyondan fazla öğrencinin evinde internet yok. Sadece bu mu hayır! Devlet okullarına giden öğrencilerden 754 bin 429 öğrencinin de evinde televizyon yok ama biz uzaktan eğitim EBA dediğimiz şeyi yapıyoruz. Televizyonu olmayan bir öğrenci nasıl eğitim alacak. Sayı 754 bin 429…

Önerileri tek tek sıraladı

Pandemi koşullarına uygun eğitim için en az 57 bin 340 yeni dersliğe ihtiyaç var, 92 bin 165 yeni öğretmene ihtiyaç var. Hem dersliğe hem de öğretmene ihtiyaç var. Neler yapılmalı… Diyorlar ya CHP hep eleştirir hiç öneri getirmez. Pandemi süresince esnaf için, çiftçi için, sanayici, memur, çalışanlar için işçiler için hep öneriler getirdik. Şimdi de eğitim konusunda bize düşen sorumluluğun gereği olarak önerilerimiz;

  • MEB’e gerekli mali kaynak sağlanarak, 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Gerektiğinde bazı köy okulları açılmalıdır. CHP olarak, yetkililere sesleniyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor ve bunu yapamayacağını söylüyorsa, yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP’li belediye başkanları bu koşulları yapmaya taliptir. İBB İSMEK, ABB BElMEK çcouklarımızın pandemi koşullarına katkı sağlamak amacıyla MEB’e tahsis etmeye hazır.
  • YÖK ile yapılacak iş birliği kapsamında, üniversitelerin 2020-2021 yılında açılmayacak alanları doğrudan örgün eğitim sisteminin kullanımına açılmalıdır. Öğrenci başına düşmesi tavsiye edilen alana metrekareye ulaşmak mümkün olacaktır.
  • Çocuklarımızın eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması yapılmalıdır. Siyasi otorite pandemi meselesiyle kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen sistemine son vermelidir.

Hijyene dikkat çekti: En az 60 bin kişilik yardımcı personel alınmalı

  • Okulların hijyen kurallarına uygun şekilde açılması, MEB’e en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı personel alımı yetkisi verilmeli.

“Velilerden para talep etmeyin”

  • Dezenfektan, ateş ölçümü gibi araçlar için velilerlerden para talep edilmemeli.
  • MEB int. hizmet sağlayıcılarla görüşerek, devlet okullarına kayıtlı öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için internet sağlayıcılarının maaliyeti evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır.
  • Öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve süresiz internet erişiminin sağlanması için sağlayıcılarla girişimde bulunulmalıdır.

“CHP’li belediyeler tablet ve bilgisayar sorununu çözmeye hazırdır”

  • CHP’li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyaları engellenmemek kaydıyla tablet ve bilgisayar sorununu çözmeye hazırdır.
  • EBA sadece TRT ile sınırlı kalmamalıdır.
  • Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleri ile aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesini talep ediyorlar.

“Ebeveynlere eğitim izni hakkı tanınmalı”

  • Kamu, özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocuğu olan ebeveynlere dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalı. Her anne baba için çocuğun sorunlarını çözmek vazgeçilmez bir görevdir. Ama bu görev sadece anne babalar için değil, hepimize düşmektedir.

“Bize engel çıkarmayın”

  • CHP olarak biz, belediye başkanlarımızla her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Önümüze engel çıkarmasınlar, engel çıkarırlarsa çözemiyoruz. Merkez ve yerel el birliği halinde çocuklarımızın eğitimde karşılaştıkları bütün sorunları çözebiliriz.
  • Türkiye’nin bu sorunları çözme kapasitesi vardır ama Türkiye’yi yönetenlerde bu kapasite yoktur.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER