A3 Haber

İhracat ivme kaybetti, dış ticaret açığı patladı

İhracat ivme kaybetti, dış ticaret açığı patladı

İhracat ivme kaybetti, dış ticaret açığı patladı
Eylül 30
12:06 2020

İhracat salgın dönemindeki sert düşüşe sonraki aylarda sert yükselerek cevap vermişti. Hatta Temmuz’da 21 aylık hareketli ortalamasının üzerine çıkarak şaşırtmıştı. Ancak Ağustos’ta yeniden ortalamanın altına geldi. Halen 7 aylık ortalamanın üzerindeyiz… Trendin yeniden yukarı açısından önümüzdeki aylardaki seyir önemli olacak.

Açık Ağustos’ta fırladı

Dış ticaret açığının önceki aya göre değişim oranı Haziran 2019’daki sıçramadan sonraki en büyük sıçramayı Ağustos 2020’de yapmış oldu. Grafikte de görüldüğü üzere 21 aylık hareketli ortalama da Haziran 2019’dan bu yana sıfırın üzerinde seyrediyor. Son aylarda da eğilim yukarı doğru güçlenmiş görünüyor. Yani dış ticaret açığı artıyor.

Son altı ayın dış ticaret açığı toplamlarının grafiğinde de dış ticaret açığını yukarı gidişi açık. Görüldüğü üzere sorun sadece salgın dönemine has bir sorunu değil. Öncesinde de var.

Düşük teknoloji dışında açık var

İlk sekiz ayda dış ticaret açıklarımız:

  • Yüksek teknolojide 10,8 milyar dolar
  • Orta yüksek teknolojide 10,7 milyar dolar
  • Orta düşük teknolojide 11,2 milyar dolar

Yani bu üç mal grubunda toplam 32,7 milyar dolar dış ticaret açığı veriyoruz.

Düşük teknolojide 19,5 milyar dolar fazlamız var. Nette 13,2 milyar dolar açık var.

İhracatta ABD ve Rusya iyi

En çok ihracat yaptığımız ilk on ülke arasında sadece ABD’ye (yüzde 8) ve Rusya’ya (yüzde 4) yapılan ihracatta geçen yılın ilk sekiz ayına göre artış var. En büyük düşüş İspanya’ya yapılan ihracatta (yüzde 28)..

Bu arada bir not olarak düşelim: Suudi Arabistan’a yapılan ihracat ilk sekiz ayda 1,9 milyar dolar. Toplam ihracatımızdaki payı yüzde 1,9…

En çok ithalat yaptığımız ilk on ülke içinde bu yılın ilk sekiz ayında ithalatımızın arttığı ülkeler Irak (yüzde 379), Çin (yüzde 17) ve Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 4)…

İthalatımızın en çok düştüğü ülke Rusya (yüzde 25)…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER