A3 Haber

BES Genel Başkanı Akpınar: Yeni Ekonomi Programı IMF talepleriyle hazırlandı

BES Genel Başkanı Akpınar: Yeni Ekonomi Programı IMF talepleriyle hazırlandı

BES Genel Başkanı Akpınar: Yeni Ekonomi Programı IMF talepleriyle hazırlandı
Ekim 09
09:22 2020

BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) IMF talimatlarıyla uyuştuğunu, emekçilerin ve yoksul halkın taleplerini ise yok saydığını belirtti.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), IMF’nin talimatlarına uygun şekilde hazırlanan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) emekçilerin ve yoksul halkın taleplerinin yine görmezden gelindiğini açıkladı. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, “Savaşa karşı barış, yoksulluğa karşı insanca yaşamaya yetecek gelir ve iş güvencesi için halktan, emekten yana bütçe mücadelemizi yükselteceğiz” dedi.

BirGün’ün aktardığına göre sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Akpınar, 2019-2021 yıllarını kapsayan YEP’te ortaya konulan neredeyse tüm hedeflerin 2020 yılı sona ermeden iflas ettiğini söyledi.

YEP’te IMF talimatları

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan ve 2020-2023 yıllarını kapsayan programın ise ülkeyi 10 yıl öncesine götürdüğünü belirten Akpınar, şunları kaydetti:

“Bugüne dair hiçbir hedef ortaya koyamayan programın geleceğe dair ortaya koyduğu hedeflerin inandırıcılığı bulunmamaktadır. Programın satır aralarında emekçilerin kazanılmış haklarına dair saldırılar devam ederken esnek çalışma adı altında kıdem tazminatının gaspı planlanmaktadır. İşçilerin önümüzdeki yıl yapılacak toplu sözleşme süreçlerinde gerçekleşen enflasyonun değil, hedeflenen enflasyonun veri olarak kabul edilmesi programda yerini bulurken bu saldırılar aynı zamanda IMF tarafından hazırlanan Türkiye raporlarında talimat olarak yer almıştır. YEP IMF’ye karşı sorumluluklarını yerine getirirken, emekçilerin ve yoksul halkımızın taleplerini yine görmezden gelmiştir.”

Bütçe hakkımıza sahip çıkacağız

YEP’te işgücü piyasasında güvencesizliği, kayıt dışılığı en çok yaşayan, eğreti konumda yer alan kadınların da yok sayıldığını vurgulayan Akpınar, “Emekçilerin talepleri YEP adı altında açıklanan orta vadeli programla geçiştirilemez” dedi. Önümüzdeki günlerde bütçe sürecinin başlayacağına dikkat çeken BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, “2021 yılı bütçesinde taleplerimizin yer alması savaş ve rant için değil, halktan emekçiden yana bir bütçe için tüm mağdurların birlikte mücadelesi birinci görevimizdir. BES olarak bütçe hakkımıza sahip çıkacağız. Katılımcı, demokratik bir bütçe için mücadele ederken, savaşa karşı barışı, yoksulluğa karşı insanca yaşamaya yetecek gelir ve iş güvencesi için halktan, emekçiden yana bir bütçe mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER