A3 Haber

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi
Ekim 30
10:05 2020

Eski ANAP Genel Başkanı ve başbakanlardan Mesut Yılmaz 72 yaşında yaşamını yitirdi.

Eski başbakan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi. Mesut Yılmaz’ın geçen yılın Ocak ayında yaptırdığı rutin sağlık kontrolünde akciğerinde tümöre rastlanmıştı. 23 Ocak 2019’da yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti.

Mayıs 2020’de bu defa beyin sapında tümör saptanan 72 yaşındaki Mesut Yılmaz, gerçekleştirilen ameliyat sonrası tedavi görüyordu.

Eski başbakan ve eski Anavatan Partisi Genel Başkanı olan Mesut Yılmaz 1991 ve 1999 yılları arasında toplam yaklaşık iki yıl boyunca üç kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yapmıştı.

Siyasilerden başsağlığı mesajları

ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Yılmaz’ın oğlunun ölümünün ardından kendisini toparlayamadığını belirterek, “Turgut Özal’dan sonra derin izler bırakan bir devlet adamıydı. Ülkesi için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Ülkesini zarara uğratacak hiçbir icraatın içerisine girmedi” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Bir süredir tedavi gören ve durumunu yakından takip ettiğimiz Eski Başbakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz’ı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Yılmaz’ın vefatında derin üzüntü duyduğunu belirterek, “Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve Milletimize başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah’tan rahmet, değerli ailesine ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “sosyal medya hesabından, Türk siyasetinin değerli ismi, eski Başbakanlarımızdan Sn. Mesut Yılmaz’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisi ülkemize yaptığı önemli hizmetlerle hatırlanacak, anılacaktır. Allah rahmet eylesin, ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun” mesajını paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Hayatını kaybeden eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; yakınlarına, sabır ve baş sağlığı dilerim. Mekânı cennet olsun” dedi.

Eski ANAP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Pehlivanoğlu, “Büyük bir devlet adamıydı. Ülkemizin çok sıkıntılı günlerinde sorumluluk alarak ülkeyi demokrasiden çıkarmamak için büyük bir gayret sarf etmiştir. Ülkemizin başı sağ olsun. Bu ülke Mesut Yılmaz’ı hiçbir zaman unutmayacak” ifadelerini kullandı.

ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Mesut Yılmaz’ın ailesiyle sürekli iletişimde olduğunu belirterek, “Turgut Özal’dan sonra derin izler bırakan bir devlet adamıydı. Ülkesi için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Ülkesini zarara uğratacak hiçbir icraatın içerisine girmedi. Oğlunun ölümünden sonra kendini toparlayamadı” dedi.

Mesut Yılmaz kimdir?

6 Kasım 1947’de İstanbul’da doğan Ahmet Mesut Yılmaz,  1983 yılında kurulan ANAP’ın kurucu üyeleri arasında yer aldı.

İlk defa 1983 Türkiye genel seçimlerinde ANAP Rize milletvekili olarak meclise girdi. 1986 ve 1990 yılları arasında Turgut Özal tarafından kurulan hükümetlerde Dışişleri Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi. ANAP Genel Başkanı Yıldırım Akbulut’un istifasının ardından 1991 yılında yapılan kongrede yeni genel başkan seçilerek başbakan oldu.

Eski başbakan Mesut Yılmaz, 1991 ve 1999 yılları arasında toplam yaklaşık 2 yıl boyunca 3 kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yaptı. 1991-2002 yılları arasında ise Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini üstlendi.

1995 Türkiye genel seçimlerinin ardından kurulan koalisyon hükümetinde tekrar başbakan olarak görevlendirildi. 1997-1999 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı.

2000-2002 yılları arasında DSP-MHP-ANAP koalisyonunda devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Partisi 2002 Türkiye genel seçimlerinde Meclis’e giremeyince istifa etti. 2007 Türkiye Genel Seçimleri’nde Rize’den bağımsız milletvekili olarak Meclis’e girdi.

15 Ocak 2009-2011 yılları arasında ANAP ve Doğru Yol Partisi’nin birleşmesi sonucu kurulan Demokrat Parti’de siyasi yaşamına devam eden Yılmaz, 2004 yılında Yüce Divan’da yargılandı. Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’da yargılanan ilk başbakan oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER