A3 Haber

ABD’den Türkiye’ye yaptırım kararı: “Asıl hedef Rusya”

ABD’den Türkiye’ye yaptırım kararı: “Asıl hedef Rusya”

ABD’den Türkiye’ye yaptırım kararı: “Asıl hedef Rusya”
Aralık 14
21:03 2020

ABD, Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarını açıkladı. Buna göre, Savunma Sanayii Başkanlığı’na ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yaptırım listesine alındı.

A3 Dış Haberler | Reuters’ın haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarını internet sitesinden duyurdu.

Açıklamada, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yaptırım listesine alındığı belirtildi.

CAATSA yaptırımları, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle uygulanacak.

ABD’nin yaptırım uyguladığı isimler

ABD’nin CAATSA yaptırımları uyguladığı isimler:

  • SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir
  • SSB Başkan Yard. ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit
  • SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz

ABD Dışişleri Bakanı’ndan açıklama

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Türkiye’yi S-400 problemini derhal çözmek için ABD ile koordinasyon halinde çalışmaya çağırıyorum. Türkiye, ABD için değerli bir müttefik ve önemli bir bölgesel güvenlik ortağı. Türkiye’nin S-400 pozisyonunun teşkil ettiği engeli ortadan kaldırarak, on yıllardır süren üretken savunma sanayi iş birliğimizi sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tek taraflı yaptırımları reddediyoruz”

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye yaptırımına tepki geldi.

Yapılan açıklamada “ABD’nin Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz” denildi.

Yaptırımların hedefindeki isimden açıklama

ABD’nin yaptırım uyguladığı Demir açıklama yaparak şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlıyız.

Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan her hangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiç bir şekilde engelleyemeyecektir.”

Rusya’dan Türkiye’ye yaptırıma tepki

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ziyarette bulunduğu Saraybosna’da, Bosna-Hersek’e bağlı Sırp Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Milorad Dodik ile görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında ABD’nin Türkiye’ye açıkladığı CAATSA yaptırımlarını değerlendirdi.

Sputnik’in haberine göre Lavrov, “Bu elbette uluslararası hukuka karşı küstahça bir tavrın bir başka tezahürü, ABD’nin yıllardır, hatta onlarca yıldır sola sağa savururcasına uyguladığı gayri meşru tek taraflı yaptırımlara başvurmasıdır. Elbette bunun, askeri teknik işbirliği alanı dahil uluslararası iş bölümünün sorumluluk sahibi bir katılımcısı olarak ABD’nin uluslararası arenadaki güvenilirliğine katkıda bulunmadığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Lavrov, “ABD’nin Türkiye’ye S-400 alımı yüzünden yaptırım kararı alması beklenmedik bir haber değil, ABD bunu bir yıldan fazla bir süredir konuşuyordu, bu yüzden sürpriz değil. “ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: Asıl hedef Rusya

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle getirilen CAATSA yaptırımlarının asıl hedefinin Rusya olduğu kaydedildi.

Açıklamasında “CAATSA yasasının 231. maddesi ve bugünkü eylemler Türkiye ya da ABD’nin başka bir müttefik veya partnerinin askeri potansiyelini veya savaşa hazır durumunu bozmaya yönelik değil. Aksine yaptırımlar Rusya’yı, çeşitli kötü niyetli eylemlerine yanıt olarak bir bedel ödemesini sağlamaya yönelik” ifadelerine yer verildi.

ABD Hazine Bakanlığı, bugün Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemlerinin alımı nedeniyle uygulanacak CAATSA yaptırımlarını internet sitesinden duyumuştu. Açıklamada, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yaptırım listesine alındığı belirtilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER