A3 Haber

Karadeniz’de korkutan vaka artışı: Hekimler AKP kongrelerini işaret ediyor…

Karadeniz’de korkutan vaka artışı: Hekimler AKP kongrelerini işaret ediyor…

Karadeniz’de korkutan vaka artışı: Hekimler AKP kongrelerini işaret ediyor…
Şubat 23
15:14 2021

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı illere göre koronavirüs verilerinde Karadeniz illerindeki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Karadeniz’deki tabip odaları başkanları, vaka sayısındaki yüksekliğin nedenini “insan hareketliliği ve kurallara uyulmaması” olarak açıkladı. Samsun Tabip Odası Başkanı Funda Neslihan Furtun, büyük kalabalıklarla yapılan parti il kongreleri de salgının yayılmasında etkili olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın 8 Şubat’ta yayımlamaya başladığı illere göre haftalık koronavirüs verilerinin paylaşıldığı haritada iki haftadır en yüksek vaka sayıları Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde ortaya çıktı. 100 bin kişide görülen vaka sayısı en yüksek beş il; Trabzon, Rize, Ordu, Samsun, Giresun illeri oldu. Ordu 100 bin kişide 228,40 vaka ile en çok vaka görülen il olurken, 217,57 vaka ile Giresun ve 207,54 vaka ile Trabzon Ordu’yu takip etti. Vaka sayıları en yüksek olan beş ilin tabip odası başkanları, vaka sayılarının yüksekliğinin nedeni olarak özellikle, “Karadeniz illeri arası, ilçeler arası insan hareketliliğini ve tedbirlere riayet edilmemesini” gösterirken mutlaka insan hareketliliğinin azaltılması gerektiğini vurguladılar. Rize, Ordu, Samsun, Trabzon, Giresun tabip odaları başkanları konuya ilişkin görüşlerini ANKA Haber Ajansı’na anlattılar.

“Yasaklara pek uyulmuyor, ceza kesildiğini de duymadım” 

Şehir dışından şehire yaşanan ve şehir içindeki insan hareketliliğinin vaka sayısını artırdığını belirten Rize Tabip Odası Başkanı Kazım Şahin şunları söyledi:

  • Karadeniz Bölgesi insanının fırsat bulduğu anda gurbetten kendi memleketine gelmesi, bu durumu biz daha önce geçen sene Nisan ayında Rize dışındaki çaylıkları bulunan Rizelilerin Rize’ye gelişinde yaşamıştık. Şimdi de fırsat bulup okulların tatil olmasıyla beraber gurbetteki Rizeliler büyük miktarda Rize’ye akın ettiler. Bu da iç turizmi hareketlendirdi. Bunun sonucunda da mutant virüs bulaşları oldukça fazla görülmeye başlandı. Rize Merkez’deki insanların da yasaklara ve diğer önlemlere pek fazla uymadığını görüyoruz. Ben şimdiye kadar Rize’de herhangi bir şekilde bu yasaklara uymayanlara bir ceza kesildiğini ne haberlerde ne de sosyal medyada görmedim. Bu da insanları rahat bir şekilde hareket etmeye sevk ediyor. Hafta sonları da yine köydeki evlerine, yayladaki evlerine gidip orada aile ziyaretlerinde bulunmalar da yine aynı şekilde son dönemdeki vaka artışlarının bir nedeni olarak ortaya çıkıyor.

Karadeniz’deki artışın nedenini açıkladı

Aşılamanın başlamasının insanları rehavete sürüklediğini söyleyen Ordu Tabip Odası Başkanı Ali Çoşkun şöyle konuştu:

  • Hekim arkadaşlarla konuştuğumuz tespitimizin en önemli konusu, bu oranların yüksek olmasının en önemli nedeni Karadeniz insanının biraz aceleci, biraz sıcakkanlı oluşu ve akraba ziyaretlerinin, arkadaş ziyaretlerinin, dost ziyaretlerinin fazlaca oluşu ve birazcık da gözü pek anlamını çok iyimser olarak kullanmak istemiyorum, birçok şeyi önemsememesi, son anda önemsemesi gibi karakterine yansıyan özellikleri nedeniyle, özellikle bu ‘bulaş’ konusunda ciddi bir yüksekliğe sahip oldu iki ay öncesinde. Son bir ayda aşının ortaya çıkması, yine Karadenizli insanımızda özellikle aşırı bir rehavet ortaya çıkardı. ‘Nasıl olsa aşı geldi, artık bu hastalıktan kurtulduk’ diyerek insanlar, korunma tedbirlerini biraz daha gevşek sağladılar. Oysa biz bunu yine söylememize rağmen ‘aşı kesinlikle tam bir koruma sağlamaz. Maske, mesafe, hijyen kurallarına devam etmeniz gerekiyor’ dememize rağmen bu rehaveti maalesef önleyemedik. Ve gördüğünüz gibi karakteristik özellikleriyle beraber topladığımızda yine ikinci Karadeniz pikine ulaşmış olduk.

“Parti kongreleri salgının yayılmasında etkili oldu” 

Vaka sayılarının yüksekliğine dair Samsun Tabip Odası Başkanı Funda Neslihan Furtun’un açıklaması şöyle:

  • Ülke genelinde kısıtlamalar tüm iller için aynı ama her bölgenin, her ilin kendine has dinamikleri mevcut. Mesela, Karadeniz bölgesinde il ve ilçeler birbirine çok yakın. Karadeniz halkı daha iç içe olduğu bir yaşam tarzını benimsemiş, dolayısıyla iller arası gidiş gelişler de daha fazla. Yoğun hareketlilik covid-19’un yayılmasında baş rol oynar. Cumartesi- Pazar sokağa çıkma yasağını köylerinde geçirenler, köylerde daha iç içe geniş aile yemekleri, sosyal paylaşımlar bir yana son haftalarda Karadeniz illerinde büyük kalabalıklarla yapılan parti il kongreleri de salgının yayılmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Düğünlerin yasaklanması, kafe ve restoranların kapatılması gibi kalabalığı engelleyen faaliyetlerin kısıtlandığı bir dönemde bazı kongrelerin yapılmaması gerekiyordu. Veriler tam olarak paylaşılmadığı için bu vakaların şehirler ve ilçeler arası trafik yoğunluğunda mı, toplu parti kongrelerinde mi yoksa mutant virüse mi bağlı olduğu net olarak söylenemez.

“Temaslı insanların kontrollerini daha sıkı yapılmalı”

İnsanların tedbir noktasında üzerine düşenleri yapmadığını aktaran Trabzon Tabip Odası Başkanı Kibar Yaşar Güven, şunları belirtti:

  • Alınmış olan tedbirler yeterli miktarda denetlenmiyor. Halk hafta sonları alışveriş yapacağım diye sokaklarda. Bu pandemi döneminde insanların çoğu üzerine düşeni yeterince yapmadığını düşünüyorum. Cenazeler kalabalık düğünler yapılıyor özellikle hafta sonları köylere gidiliyor. Köylerde aynı evde kalabalık olarak kalınıyor. Buralarda maske ve mesafeye pek dikkat edilmiyor. Hafta başı şehre dönülüyor ve bulaş artıyor. Son zamanlarda aile içindeki hastalık oranlarında artma görünüyor ve bence sebebi köylere gidiş ve aynı evlerde kalabalık olarak yaşamak Vaka sayısını düşürmek için var olan tedbirlerin denetimi iyi yapılmalı. Karadeniz şehirleri birbirine yakın olduğu için şehirler arası hareketlenme fazla oluyor. Bu hareketlenmeyi azaltmalıyız. Şehirlere girişlerde ve şehir içinde kontrol noktalarını artırmalıyız. Hafta sonları köye gidiş ve dönüşü azaltmalıyız. Karantinaların kontrollerini ve temaslı insanların kontrollerini daha sıkı yapmalıyız.

“Giresun’da bulaş artışının nedeni toplumsal yaşam özellikleri” 

Vaka sayılarındaki yüksekliğin nedeninin tedbirlere uyulmaması olduğunu belirten Giresun Tabip Odası Başkanı Selami Oktay, şunları söyledi:

  • Giresun’da bulaş artışının öncelikli nedenleri toplumsal yaşam özelliğinden olduğu biliniyor. Hafta sonu şehir kısıtlamalarından kaçıp denetimsiz kırsalda korunaksız, umarsız sosyalleşmeye devam ediyorlar. Yine halkın sevinçli ve acılı günlerinde dostluk ve akrabalık ilişkilerinde kalabalık ve yakın temaslı olarak yaşıyorlar. Yine aile hekimliklerinden aldığımız veriye göre farklı şehirlerde yaşayan fındık hasadı ya da ziyaret amaçlı şehrimize gelen Giresunluların bir bölümü geri dönmedi. Yani nüfusumuzun güncel nüfustan çok daha fazla olduğunu, aile hekimliklerine çok sayıda dış kayıtlı misafir hasta başvurularından anlıyoruz. Ayrıca yapılan kongrelerin de kapalı alana çok sayıda insanın bir araya gelmesi de bulaşın diğer bir artış sebebi olduğunu varsayıyoruz. Vaka artışlarının mutasyona bağlı olduğunu gösteren bir veri yok, ancak ilimizde az da olsa varyant virüs tanısı konunsa da bunun istatistiksel olarak bir anlam teşkil etmediğini görmekteyiz.

“AKP Kongresi sonrası Balıkesir’de salgında önemli bir yükseliş yaşandı”

Balıkesir’deki vaka sayılarında yaşanan artışa ilişkin yazılı basın açıklaması yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin şunları belirtti:

  • Alınan bütün tedbirlere rağmen, koronavirüs vaka sayıları bir türlü kontrol altına alınamadı. Balıkesir’imizde sevindirici sonuçlar alıyorduk. Ama vakalarda birden patlama yaşandı. Örneğin geçtiğimiz hafta 1.214 yeni vakaya rastlandı. 100 bin kişide ise 92.40 rakamına ulaşıldı ki İstanbul’da bile bu rakam 100 bin kişide 68.23. Bu durum Balıkesir’de vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ediyor. Virüsün kuluçka süresini düşündüğümüzde AKP’nin Balıkesir kongresi sonrası salgında önemli bir yükseliş yaşandığı ortada. (ANKA)

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER