A3 Haber

Tahir Elçi’nin öldürülmesi davasının ikinci duruşması görülüyor

Tahir Elçi’nin öldürülmesi davasının ikinci duruşması görülüyor

Tahir Elçi’nin öldürülmesi davasının ikinci duruşması görülüyor
Mart 03
12:11 2021

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili üçü polis dört sanığın tutuksuz yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı. Dava, avukatların “reddi hakim” talebinde bulunduğu heyet tarafından görülüyor.

A3 Haber merkezi | Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 günü açıklama yaptığı sırada katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin davanın ikinci duruşması başladı. Sanık polislerin tutuksuz yargılandığı duruşmaya Diyarbakır Barosu, Elçi’nin avukatları, eşi Türkan Elçi, Elçi’nin ağabeyleri, Bölge Baroları, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Alpay Antmen, HDP miletvekilleri Semra Güzel, Dersim Dağ, Mahmut Toğrul, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Hollanda Büyük Elçiliği’nden Sera Aleksanra Marsshall ve Af Örgütü, MLSA ve insan hakları örgütleri temsilcileri katıldı. Duruşmaya sanık polisler S.T , F.T. , M.S. Hatay, Malatya, Elazığ SEGBİS üzerinden katıldı.

“Dava cezasız bırakılmak isteniyor”

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, avukatların, bir önceki duruşmada reddi hakim talebinde bulunduğu heyet tarafından görülüyor. Duruşmada söz alan aile avukatlarından Zahide Beydağ Tıraş Öneri, “Asıl failler neredeler bunu sormak için buradayız” dedi.

Avukat Benan Molu, “Bu dava Elçi’nin mücadele ettiği davalar gibi cezasız bırakılmak isteniyor. Devlet yükümlülüklerini yerine getirmiş olsaydı Tahir Elçi hayatta olacaktı. Örgüt üyelerinin yakalanmasına ilişkin operasyon usulüne uygun yapılsaydı Tahir Elçi hayatta olacaktı. Devlet soruşturmanın en başında olay yerini yok etti. Elçi’nin vurulma anına dair kamera kayıtları yak yok edildi, ya da kaybedildi. ATK görüntülerde kesintilerin olduğunu kabul ediyor. Dosya resmi olarak kısıtlama kararı olmamasına rağmen fiili olarak avukatlara kısıtlanıyor. Bilinçli olarak bu yönde hareket edilen bir dosyadan bahsediyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ise şöyle konuştu: “Bu dava bir yüzleşme davası bizim için. Şüphesiz birinci önceliğimiz Elçi’nin faillerini ve arka planını ortaya çıkarmak. Sistematik olarak Diyarbakır Barosu hedef haline gelmiştir. Elçi’nin ifadesinin alınması için talimat verildi, bu talimat üzerine Tahir Elçi İstanbul’a götürüldü ifadesi alındı. Bu ifadenin ardından Elçi cinayeti işlendi. Biz bu dava bir insan hakları sorunu olduğunu söylüyoruz. Bu yüzden davaya müdahiliz. 215 hafta boyunca adalet arayışı için çaba gösterdik Diyarbakır Adliyesi önünde. Bu rapordaki bazı tespitlere aykırı bir şekilde dosya düzenlendi. Biz failleri ve arka planını ortaya çıkarmak için katılıyoruz bu davaya.

Sanıklar için iddianamede hangi cezalar isteniyor?

İddianamede, sadece “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlaması yöneltilen tutuksuz sanık polisler M.S., F.T. ile S.T. hakkında iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istendi. Firari sanık durumunda olan PKK’li Uğur Yakışır ise, Tahir Elçi’yi “olası kastla öldürmek”le suçlandı.

Elçi iddianamesinin, olay esnasında yaşamını yitiren Mahsum Gürkan ile birlikte ateş açtıkları iki polis memurunun yaşamlarını yitirdiği olayla birleştirilmesi üzerine PKK’li Uğur Yakışır’a ayrıca “2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, polis memuru S.T.’yi “öldürmeye teşebbüs”, “izinsiz silah bulundurmak” suçlamaları yöneltilip, toplamda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis cezası talep edildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER