A3 Haber

Çavuşoğlu ve Ersin Tatar’dan ortak açıklama: Yunan Bakan Dendias çizmeyi aşmıştı

Çavuşoğlu ve Ersin Tatar’dan ortak açıklama: Yunan Bakan Dendias çizmeyi aşmıştı

Çavuşoğlu ve Ersin Tatar’dan ortak açıklama: Yunan Bakan Dendias çizmeyi aşmıştı
Nisan 16
18:41 2021

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türk tarafı federal çözüm için gereken çabayı gösterdi” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ortak basın açıklaması erçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar:

  • Cenevre’deki (Kıbrıs konulu) toplantı gayri resmi bir toplantıdır. Burada yeni bir müzakere başlamıyor.
  • Sayın Cumhurbaşkanı’nın söylediği gibi bu ziyaretin amacı, BM toplantısı öncesi hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Yeni bir müzakere süreci başlatılmasını istiyoruz.
  • Türk tarafı federal çözüm için gereken çabayı gösterdi. Artık federal çözüm için vakit harcamayacağız.
  • Yunanistanla1.5 sene gerginlikler yaşadık. Yine Yunanistan’ın istememesi nedeniyle istikşafi görüşmeleri tekrar başlattık. Dendias’ın Ankara ziyareti önemli bir yumuşatma fırsatı olarak görmüştük. Bu görüşme de samimiydi, güzeldi. Daha sonra dar kapsamlı epeyce başbaşa konuştuk, farklılıklarımızı ortaya koyduk. İlginçtir gerçekten Dendias ve ekibinden “basın toplantısında tartışma yaratacak konulara değinmeyeceğiz; sizden de aynı anlayışı bekliyoruz.” denildi. Basın toplantısının belli bir noktasından sonra Yunan Bakan Dendias gerçek dışı ithamlar ve çelişkili ifadelerle suçladı, bu kabul edilemez.

Ersin Tatar’ın açıklamalarından öne çıkanları:

  • Kıbrıs Türk halkı her zaman anavatan Türkiye’nin desteğini önemsemiştir. Garantörlüğünüz bizim için fevkalade önemlidir. Türkiye’mizin garantörlüğü bizim vazgeçilmezimizdir. Cenevre’deki konferansa bu anlayışla gidiyoruz.
  • Biz, BM’de devletten devlete ilişkiyi ifade edeceğiz. Böylelikle egemen eşitlik temelinde bir anlaşma olabilir
  •  (Yunan bakanla gerilim) Çavuşoğlu’nun cevapları yerindeydi, haklarımızı yedirmeyiz. Yunan Bakan Dendias çizmeyi aşmıştı, cevabını aldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER