A3 Haber

CHP Sözcüsü Öztrak: Dünyada cari açığa bakıp enflasyonu düşürmeye çalışan merkez bankası başkanı yok, bizde ilk

CHP Sözcüsü Öztrak: Dünyada cari açığa bakıp enflasyonu düşürmeye çalışan merkez bankası başkanı yok, bizde ilk

CHP Sözcüsü Öztrak: Dünyada cari açığa bakıp enflasyonu düşürmeye çalışan merkez bankası başkanı yok, bizde ilk
Kasım 17
14:28 2021

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun cari açığa bakarak, faiz kararını belirleme stratejisini “Cari açığa bakan, cari açıkla enflasyonu düşürmeye çalışan dünyada Merkez Bankası Başkanı yok. Bizde ilk. Cari açık hükümetlerin görevi. Merkez Bankası Başkanının tek bir hedefi var. Hükümetin ona verdiği hedef, enflasyonu tutturmak” sözleriyle eleştirdi.

Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti ekonominin nabzını tutmak için Afyonkarahisar’a geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve CHP’li milletvekillerinin yer aldığı heyetin ilk adresi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, CHP heyetini karşıladı.

İş insanlarının konuşmalarının ardından CHP Sözcüsü Öztrak, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Öztrak, “Türkiye Yönetilmiyor, Savuruluyor” başlıklı sunumunda, Türkiye’nin yönetim sıkıntısı yaşadığını ve buhran içinde olduğunu söyledi. Öztrak, bu durumun üç nedenden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi:

Büyüme modeli tıkandı. Türkiye kendine benzeyen ekonomilerden ayrışmaya başladı. Devlette bir yönetim krizi yaşanıyor. Demokratik standartlarımızda gerileme yaşanıyor. Hukuk devletinde yıpranma görünüyor. Ülkedeki bütün karar alıcıları, mikro, makro, iş adamları, esnaflar hepsini etkiliyor. Mallarının ne kadar güvencede olduğu konusunda tereddütleri var. Bir de 2020 yılında küresel salgın geldi. Salgın ekonomi ve yönetim krizini daha da ağırlaştırdı.

Öztrak, Türkiye’de kur krizi yaşanabileceğini belirterek, “Ülkede döviz krizi döner mali krize neden olabilir. O mali kriz de sanayiciyi vurabilir, üretim durabilir” diye vurguladı. Öztrak, Türk lirasının sahipsiz olduğunu kaydederek, “Ekonomi yönetiminde ciddi hatalar yapılıyor. Birinci hata Merkez Bankası’nın. Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığı yok. Merkez Bankası ekonomi hedefini seçilmişlerle birlikte belirliyor” diye konuştu.

Öztrak, Türk lirasının sadece dolar karşısında değil Bulgar ve Pakistan paraları karşısında da değer kaybettiğini belirterek, “Demek ki sorun bizde. Kendi ligimizde ve dünya fiyatlarına baktığımız zaman Türk lirası benzer ekonomi paralarına karşı reel olarak da değer kaybediyor. Ne oluyor sonuçta, bir kur, enflasyon, faiz sarmalına giriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öztrak, 12 aylık enflasyonda üretici fiyatlarının yüzde 42 arttığını belirterek, perakendecilerin vatandaşa sattığı malların fiyatının da yüzde 19,9 arttığını söyledi. Durumu “Devalüasyon” diye nitelendiren Öztrak, Türkiye’nin bu nedenle borcunun arttığını kaydederek, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun önce enflasyon, sonra çekirdek enflasyon ve en son da cari açığa bakıp faiz kararını alacağına ilişkin açıklamasını hatırattı. Öztrak, şunları söyledi:

Çekirdek enflasyon da istediği gibi gitmeye başlayınca bu sefer de dedi ki ‘Ben cari açığa bakacağım’. Cari açığa bakan, cari açıkla enflasyonu düşürmeye çalışan dünyada Merkez Bankası Başkanı yok. Bizde ilk. Cari açık hükümetlerin görevi. Merkez Bankası Başkanının tek bir hedefi var. Hükümetin ona verdiği hedef, enflasyonu tutturmak. Tutturamayınca, elindeki araçları kullanamayınca, ‘Ben cari açığa bakarım’. Ne oldu 70 günde? Dış borcumuz meydana gelen devalüasyon nedeniyle 836 milyar Türk lirası ağırlaştı.

Türkiye’nin borcunun gayri safi yurt içi hasılaya oranı. 2002 yılının çok çok üstünde. 2003 yılında yüzde 96’ken, şu anda yüzde 153. Kimin borcu, sizlerin borcu, devletin borcu, bankaların borcu, ailelerin borcu… Milli gelirin altındayken, milli gelirin 1,5 kattı oldu. Türkiye’nin büyüme modeli, borçla ekonomiyi şişirme modeli.

Öztrak, 128 milyar doların da Merkez Bankası kasasından gittiğini anımsatarak, “Açık piyasa ekonomisinde açık bir şekilde satılmadığını görüyoruz. Ne yapılmış, alınmış Hazine mevduatı denmiş, kamu bankalarına götürülmüş. Kamu bankalarından satılmış” diye 128 milyar doların nasıl satıldığını anlattı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER