A3 Haber

Çavuşoğlu: Putin’in Türkiye’ye gelme durumu var

Çavuşoğlu: Putin’in Türkiye’ye gelme durumu var

Çavuşoğlu: Putin’in Türkiye’ye gelme durumu var
Mart 31
10:48 2022

İstanbul’daki Rusya-Ukrayna zirvesine dair değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye geleceğini ancak tarihin belli olmadığı söyledi. Çavuşoğlu ayrıca, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye geleceğini söyleyen Dışişleri BakanI Mevlüt Çavuşoğlu, “Putin’den bir tarih bekliyoruz yüksek düzeyli işbirliği toplantısı kapsamında. Ne zaman geleceği konusunda bir şey söylemek mümkün değil” dedi.

Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıklayan Çavuşoğlu, “Kuleba ve Lavrov toplantıya hazır olduğunu söyledi, 1-2 hafta içinde en azından dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme olabilir” diye konuştu.

Çavuşoğlu, A Haber canlı yayınında İstanbul’daki Rusya-Ukrayna zirvesine dair açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’nın güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye’nin de garantör ülkeler arasında olması halinde bölgeye asker gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, “Garantörlük halinde Türkiye (Ukrayna’daki) savaşın içine hemen girecek, Türkiye oraya asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil” dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • “Rusya ve Ukrayna heyetleri için İstanbul’da kurulan barış masası, Türkiye’ye duyulan güvenin kanıtı. Biz onlara şunu söyledik. Artık bir yerde buluşup bu işi bir neticeye ulaştırmanız lazım. Daha sonra kararlarını aldılar, Türkiye’de olması yönünde karar aldılar. Putin, Sayın Cumhurbaşkanımızı aradı ve heyeti İstanbul’a gönderiyorum dedi.
  • İkinci aşamada biz Dışişleri Bakanlarının bir araya gelmesi için çalışma yapıyoruz. Dün bakanlarla görüştük, elimizden geleni yapacağımızı ilettik. Kuleba, Ukrayna olarak böyle bir toplantıya gelmek istediğini, iki taraf da hazır olduğunda söyledi. Ukrayna teklifini Rusya’ya iletti, liderlerine götüreceklerini söylediler. Önümüzdeki günlerde liderler arasında ayrı kanallar da var, bu çerçevede atılacak adımlar, yani bu hassas konularda varılabilecek anlayışa bağlı. Biz hem ev sahibi, hem de müzakerecilik yapan bir ülke olarak kesin bir tarih veremeyiz. Ancak 1-2 hafta içinde daha üst düzey bir görüşmenin olabileceğini söylemişlerdi.
  • Sayın Putin’in Türkiye gelme durumu var, Putin’den bir tarih bekliyoruz yüksek düzeyli işbirliği toplantısı kapsamında. Ne zaman geleceği konusunda bir şey söylemek mümkün değil”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER