A3 Haber

“Putin, Erdoğan’ın elindeki kozu gasp etti”: Akkuyu artık Rusya’nın

“Putin, Erdoğan’ın elindeki kozu gasp etti”: Akkuyu artık Rusya’nın

“Putin, Erdoğan’ın elindeki kozu gasp etti”: Akkuyu artık Rusya’nın
Temmuz 31
18:49 2022

Rusya’nın Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki Türk şirketini çıkarıp bir Rus firması ile devam etme kararı yorumlayan gazeteci Murat Yetkin, “Putin Soçi görüşmesine 1-0 önde başladı. Hazine zordayken Erdoğan da Putin’in bu oldubittisini sineye çekmek durumunda kaldı” ifadelerine yer verdi.

Gazeteci Murat Yetkin, Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin son gelişmelerin Rusya lideri Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elindeki kozlardan birini resmen gasp etmesi anlamına geldiğini yazdı.

Rusya’nın, Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatına bir Rus firması ile devam etme kararını yorumlayan Yetkin yaşananları “Soçi görüşmesine 1-0 önde başladı” şeklinde niteledi.

Murat Yetkin, internet sitesi Yetkin Report’ta yayımlanan “Putin, Erdoğan gelmeden Akkuyu nükleer santraline el koydu” başlıklı makalesinde şöyle dedi:

Eğer Akkuyu nükleer santralinin işleticisi Rosatom şirketi 29 Temmuz günü ani bir kararla santralin inşaatının Türk ortağı IC İçtaş şirketiyle sözleşmeyi feshettiğini ilan etmeseydi olacaklardan biri de neydi, biliyor musunuz? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 5 Ağustos’ta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşeceği Soçi’den Rusya’nın 10-15 milyar dolarlık Türk Hazine bonosu almaya karar verdiği müjdesiyle dönecekti. Müjde muhtemelen Türkiye-Rusya ticaretinin artık Lira ve Ruble üzerinden yapılacağı dolayısıyla, küresel bankacılığın ABD kontrolündeki SWAP sistemi dışına çıkılacağını da içerecekti.

Putin buna izin vermedi. Erdoğan’ın elindeki kozlardan birini resmen gasp etti ve Soçi görüşmesine 1-0 önde başladı.

Daha önemlisi, Putin 2007’de kuruluşunu kendi yaptığı Rus devlet atom enerjisi şirketi Rosatom’un Akkuyu’nun yüzde 100 sahibi ve işleticisi olduğunu Türk kamuoyuna da ilan etti. Hazine zordayken Erdoğan da Putin’in bu oldubittisini sineye çekmek durumunda kaldı. Projenin bu haliyle aksayacağı, gecikeceği düşünüldü mü? O da pek belli değil.

Ozan Gündoğdu: Akkuyu Nükleer Santrali artık Rusya’nın…

Öte yandan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren Ozan Gündoğu da “Akkuyu’da artık Türkiye’nin herhangi bir şirketi kalmadı” dedi.

Gündoğdu, halktv.com.tr’de yer alan ‘Akkuyu NGS, Rusya’nın Türkiye’deki nükleer santrali oldu’ başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü ve son etabının temeli 21 Temmuz’da atıldı. Planlandığı gibi giderse gelecek yıl ilk reaktör hizmet vermeye başlayacak.

Sabah Gazetesi haberi “Enerjide bağımsızlığın sembolü Akkuyu NGS’de tarihi gün” diye duyurdu. İktidar basınının diğer temsilcileri de benzer manşetler seçtiler bu habere. Fakat temel atma töreninden 1 hafta sonra yaşanan gelişmeler, Akkuyu NGS için “bağımsızlık sembolü” demeyi zorlaştırıyor. Çünkü, 29 Temmuz Cuma günü, Akkuyu Nükleer A.Ş.’den yapılan açıklamayla santral inşaatının ortaklık yapısının değiştiğini öğrendik. Rusya-Türkiye ortak yapımı olan Akkuyu’da artık Türkiye’nin herhangi bir şirketi kalmadı. Akkuyu’nun inşaatı da işletmesi de artık tümüyle Rusya Devleti’nin atom enerjisi kuruluşu Rosatom’a ait hale geldi.

Rusya’nın Türkiye’deki nükleer santrali

Akkuyu NGS macerası, 6 Ekim 2010’da Rusya ile Türkiye arasında imzalanan bir anlaşmayla başladı. Uzun süre kaynak bulunamadığı için inşaata 2018’de temel atılabildi.

İnşaat bittikten sonra işletme 20 yıllığına Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin olacak. Adı Türkçe olabilir ama şirket Rusya atom enerjisi kurumu Rosatom’a ait. Denebilir ki, 20 yıllık işletme süresi dolduktan sonra hisseler Türkiye’ye geçecek. Bu da tam olarak doğru değil. Zira Rosatom, 20 yıl sona erdikten sonra da en az yüzde 51’lik hisseyi elinde tutmaya devam edecek. Yani Akkuyu NGS için, Rusya’nın Türkiye’deki nükleer santrali demek yanlış olmaz. Türkiye Cumhuriyeti de bu süre içinde 1’inci ve 2’nci ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 70’ine, 3’üncü ve 4’üncü ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 30’una alım garantisi vermiş durumda.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER