A3 Haber

Karaköy Lokantası’ndaki yemekle ilgili skandal iddia: Savcı o ifadeyi dosyaya koymadı!

Karaköy Lokantası’ndaki yemekle ilgili skandal iddia: Savcı o ifadeyi dosyaya koymadı!

Karaköy Lokantası’ndaki yemekle ilgili skandal iddia: Savcı o ifadeyi dosyaya koymadı!
Ağustos 09
19:14 2022

Eski CIA Danışmanı Henri Barkey’in 18 Temmuz 2016’da Karaköy’de kiminle yemek yediğine ilişkin bir tanık ifadesi ortaya çıktı. O gece orada bulunan ve iddianamede de ismi geçen Sylvia Tiryaki’nin ilk defa yayımlanan ifadesine göre, Henri Barkey o gece Osman Kavala ile değil, 35-40 yaşlarında mavi elbiseli bir kadınla yemek yedi. Ancak Terörle Mücadele Şubesi’nin aldığı bu tanık ifadesinin, casusluk iddianamesini yazan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Hasan Yılmaz tarafından iddianameye konulmadığı ortaya çıktı.

18 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul Karaköy Lokantası’ndaki bir akşam yemeği günlerdir konuşuluyor. Çünkü o yemek, iş insanı Osman Kavala hakkında hazırlanan casusluk iddianamesinin en önemli parçasıydı.

İddianameye göre, Osman Kavala ve ABD’li akademisyen Henri Barkey o yemekte buluşmuştu. Henri Barkey’in “Ben o gece Osman Kavala ile değil, tanınmış bir gazeteciyle birlikteydim” açıklaması sonrası o gazetecinin Aslı Aydıntaşbaş olduğu ortaya çıktı.

Son açıklama Osman Kavala’dan geldi. Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden yazılı açıklama yapan Kavala, “Savcılık Henri Barkey ile yemek yemediğimi gayet iyi biliyordu. Emniyet görevlileri lokantada yaptıkları araştırmada, o akşam kimlerin hangi masalarda oturduğu bilgisine ulaşmıştı. Emniyet’te yapılan sorgumda da bu durum teyit edilmişti” dedi.

KRT’den Sultan Eylem Keleş’in haberine göre, 16 Temmuz 2016 akşamı Karaköy Lokantası’nda olan başka isimler de vardı. 15 Temmuz-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında, Henri Barkey’in de aralarında olduğu bir grup ile Büyükada’da bir otelde ‘İran ve Komşuları’ toplantısına katılan Sylvia Tiryaki ve Marwa Daoudy de o akşam Karaköy Lokantası’nda başka bir masada yemek yiyordu. Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Yılmaz’ın hazırladığı iddianamede Henri Barkey’in yemek yediği gazetecinin yer almaması dikkat çekerken, Tiryaki ve Dauody’nin ismi yer almıştı.

“Şüpheli Mehmet Osman Kavala’nın, darbe girişiminden hemen sonra 18 Temmuz 2016 tarihinde Henri J. Barkey ve Splendid Otel’deki toplantıya katılan Sylvia Tiryaki, Marwa Daoudy ile Beyoğlu ilçesindeki Karaköy Lokantası’nda akşam yemeğinde görüştükleri, sonrasında da şüpheli Henri J. Barkey’in yurtdışına çıktığı tespit edilmiştir”

“35-40 yaşlarında mavi elbiseli bir bayan”

O gece orada bulunan, iddianamede adı geçen ve Terörle Mücadele Şubesi tarafından sorgulanan Sylvia Tiryaki’nin ifadelerine KRT ulaştı. Tiryaki’nin tanıklık ifadesi Henri Barkey’in lokantada kiminle yemek yediğine dair önemli ipuçları veriyordu.

  • “Lokantaya girdiğimde Marwa Daoudy henüz gelmemişti, ben masaya oturdum ve yemeye başladım. Yaklaşık 10-15 dakika sonra Marwa Daoudy geldi ve masaya oturdu. Marwa masaya oturduktan yaklaşık 5-10 dakika sonra bizim arkamızdaki masaya bir grup geldi ve oturdu. Bu grup arasında kendisini daha önce açılışlardan tanıdığım Osman Kavala’yı gördüm. Kendisiyle selamlaştık ve nasılsın iyi misin şeklinde 1-2 dakika kadar ayakta sohbet ettikten sonra kendi masama oturdum. Osman Kavala da arkamızda oturan grubun bulunduğu masaya geçti. Osman Kavala’nın oturduğu masadan herhangi bir kimseyi tanımıyorum. Biz Marwa ile sohbet ettiğimiz esnada lokantaya Henri Barkey girdi. Bizi görünce bulunduğumuz masaya geldi ancak oturmadı. Adadan sonra kalmış oldukları Tünel Residance Hotel’in kötü bir yer olduğu konusunda konuşmaya başladı, o esnada benim telefonum çalınca ben masadan uzaklaştım. Telefon konuşmam bitip masaya geldiğimde Henri Barkey yan tarafta bulunan masaya oturdu ve beklemeye başladı. Bir müddet sonra Henri’nin bulunduğu masaya 35-40 yaşlarında mavi elbiseli bir bayan geldi ve oturdu”

O gecenin tanığı Tiryaki’nin bu ifadesi, Kavala ve Barkey’in açıklamasını doğruluyor ve iddianamenin en önemli dayanağı olan birlikte yemek yedikleri iddiasını çürütüyordu. Tiryaki’ye göre Henri Barkey o gece ’35-40 yaşlarında, mavi elbiseli bir bayanla’ yemek yemişti. Ancak Terörle Mücadele Şubesi tarafından 8 Ağustos 2016 tarihinde alınan bu ifadenin dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekili Hasan Yılmaz’ın hazırladığı 64 sayfalık iddianamede yer almadığı ortaya çıktı. Ceza Muhakemesi Kanunu Madde 106’ya göre savcı adil bir yargılamanın yapılabilmesi için şüphelinin lehte ve aleyhte olan tüm delillerini toplayarak muhafaza altına almakla sorumlu. Buna rağmen iddianamenin savcısı Yılmaz, Osman Kavala, Henri Barkey, Sylvia Tiryaki ve Marwa Daoudy’nin akşam yemeğinde görüştüklerini söylerken Sylvia Tiryaki’nin ifadelerine yer vermedi. Tiryaki’nin ifadelerine göre Barkey’le yemek yiyen 35-40 yaşlarında mavi elbiseli kadının kim olduğu da hiçbir zaman sorgulanmadı, o kişinin ifadesine dahi başvurulmadı.

Hasan Yılmaz’ın savcı karnesi

Osman Kavala’nın lehine olan Sylvia Tiryaki’nin ifadesini iddianameye geçirmeyen eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan yılmaz, Kavala’nın casuslukla suçlandığı iddianameyi yazdıktan yedi gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Adalet Bakanlığı’na bakan yardımcısı olarak atandı.

Yılmaz, aynı zamanda Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) en kritik dairesi olan, HSK’nın beyni ve kalbi olarak bilinen 1. Dairenin üyesi. Bu daire, hakim ve savcıları atama, nakletme, yetki verme, kadro dağıtma gibi tüm işlemlerini yapıyor. İddiaya göre, HSK içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kontrolü altında olduğu iddia edilen İstanbul Grubu’nun da en önemli üyelerinden biri.

Hasan Yılmaz’ın ismi neredeyse tüm kritik dosyalarda geçiyor. Yılmaz, olmayan MASAK raporuna binaen firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın mal varlıkları üzerindeki tedbiri ve yurtdışı çıkış yasağını kaldırdı. Cemal Kaşıkçı cinayeti davasının Suudi Arabistan’a devri kararını bozmak için Adalet Bakanlığı’na yapılan başvuruyu reddetti. Libya’da hayatını kaybeden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personelini ifşa ettikleri gerekçesiyle gazetecilerin yargılandığı ve Die Welt Gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek’ suçlamasıyla yargılandığı davanın savcısı da yine Hasan Yılmaz’dı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER