A3 Haber

Darbe girişimi davası: Maltepe 2’inci Zırhlı Tugay’daki askerler için istenen cezalar belli oldu

Darbe girişimi davası: Maltepe 2’inci Zırhlı Tugay’daki askerler için istenen cezalar belli oldu

Darbe girişimi davası: Maltepe 2’inci Zırhlı Tugay’daki askerler için istenen cezalar belli oldu
Eylül 15
11:01 2022

Fethullahçı terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminde, Maltepe 2’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli, aralarında rütbeli askerlerinde bulunduğu 28’i tutuklu 138 askerin “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, 33 sanık hakkında 30’ar yıla, beş sanık hakkında ise 15’er yıla kadar hapis istendi.

İstanbul 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Marmara Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki mahkeme salonunda yapılan duruşmaya beş tutuklu sanık getirildi. Tutuksuz bulunan bazı sanıklar ve avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu.

33 sanık hakkında 30 yıla kadar hapis istemi

Duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, darbe gecesinde Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli askerlerden dokuzunun, komutanlık önündeki Balıkesir Caddesi yan yolu zırhlı araçlarla kapatarak araçların geçişinin engellendiği ve darbecilerin ulaşımının hızlandırıldığı vurgulandı. Mütalaada darbe gecesi yaşanan sekiz olaydan bahsedildi. Savcı mütalaasında 33 sanık hakkında ‘Anayasayı ihlale yardım’ suçundan 22’şer yıl altışar aydan 30’ar yıla kadar hapis cezası talep etti. Mütalaada, beş sanık hakkında ise ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan yedişer yıl altışar aydan 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istedi.

Savcı 71 sanık hakkında beraat istedi

Mütalaada, 20 sanık hakkında ‘Yerine getirilmesi görev gereği zorunlu bir emrin uygulanması’ maddesi gereğince, ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep etti. Savcı, 71 sanık hakkında ise üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli delil ve örgüt içerisinde faaliyet yürüttüklerine dair belge bulunmaması nedeniyle beraatlerini talep etti.

Tutuklu sanıklardan tahliye talebi

Tutuklu sanıklar suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep etti. Mütalaaya karşı savunma yapmak için sanıklar ve avukatları mahkeme heyetinden süre talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, sanıkların mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre taleplerini kabul ederek duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 630 sayfalık iddianamede, 126 sanık hakkında ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet, darbe girişimi sırasında er olan iki sanık hakkında ise ‘Mala zarar vermek’ suçundan sekizer aydan altışar yıla kadar hapis cezası isteniyor. Haklarında ağırlaştırılmış müebbet istenen 14 sanık hakkında ‘Birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit’, 12 sanık hakkında ‘Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma’, dört sanık hakkında Fethullaşçılık kapsamında ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’, dört sanık hakkında ‘Kamu malına zarar verme’ ve iki sanık hakkında ‘Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından bir ila 45 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası talep ediliyor. Haklarında sonradan dava açılan ve dosyaları ana davayla birleştirilen 12 sanığın da benzer suçlardan hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER